Top 5 Inven╚Ťii din perioada Rena╚Öterii jpeg

Top 5 Inven╚Ťii din perioada Rena╚Öterii

Progresele ╚Ötiin╚Ťei din timpul Rena╚Öterii au oferit civiliza╚Ťiei occidentale un av├ónt spre modernitate. Inven╚Ťiile epocii ÔÇô  ╚Öi au fost multe! ÔÇô au avut o influen╚Ť─â extraordinar─â asupra evolu╚Ťiei lumii moderne, contribuind at├ót la dezvoltarea pe mai departe a ╚Ötiin╚Ťelor, la r─âsp├óndirea culturii sau pur ╚Öi simplu la ├«mbun─ât─â╚Ťirea nivelului de trai al oamenilor. Care au fost, a╚Öadar, cele mai importante inven╚Ťii ale Rena╚Öterii?

Motorul cu aburi. Ideea motorului cu aburi a ap─ârut pentru prima dat─â ├«n Antichitate, dar primele astfel de motoare au fost realizate ├«n secolul al XVI-lea. Englezul Thomas Savery a dezvoltat prima pomp─â de ap─â alimentat─â cu aburi:├Än anul 1698 a construit cu succes un motor cu aburi, pe care l-a perfectat ├«n urm─âtorii ani p├ón─â a realizat unul performant, pe care l-a prezentat chiar ├«n fa╚Ťa Regelui William III.

savery engine jpg jpeg

Presa tipografic─â.Germanul Johannes Gutenberg a inventat, la jum─âtatea secolului al XV-lea, presa tipografic─â, un instrument care a u╚Öurat multiplicarea manuscriselor ╚Öi c─âr╚Ťilor. Presa lui Gutenberg folosea litere de metal ce puteau fi schimbate u╚Öor ├«ntre ele ╚Öi a╚Öezate ├«ntr-o linie. Dup─â aplicarea cernelii, presa era a╚Öezat─â pe o h├órtie, tip─ârind astfel literele pe foaie. Pentru a demonstra eficien╚Ťa presei sale, Gutenberg a realizat mai multe copii al Bibliei. Ast─âzi, pu╚Ťinele exemplare din Biblia Gutenberg care s-au p─âstrat valoreaz─â milioane de dolari.

printer in 1568 ce png png

Telescopul. Inventatorul telescopului este italianul Galileo Galilei. Dup─â ce a auzit c─â un produc─âtor de lentile olandez a conceput un instrument pentru observarea obiectelor ├«ndep─ârtate, Galilei a ├«ncercat s─â realizeze singur ceva asem─ân─âtor. Astronom des─âv├ór╚Öit, Galilei a inventat astfel telescopul pentru observarea obiectelor cere╚Öti. Cu ajutorul acestei inven╚Ťii, Galilei a f─âcut primele studii ╚Ötiin╚Ťifice asupra Lunii, a descoperit c─â stelele pe care le vedem pe cer formeaz─â Calea Lactee ╚Öi c─â planeta Jupiter are patrU sateli╚Ťi.

galileo telescopes 300 863 1660 jpg jpeg

Microscopul.Hans Janssen ╚Öi Zacharias Janssen, tat─â ╚Öi fiu, sunt inventatorii microscopului. Produc─âtori iscusi╚Ťi de lentile, cei doi au f─âcut numeroase experimente p├ón─â ce au dezvoltat, spre sf├ór╚Öitul secolului al XVI-lea microscopul, un instrument care faciliteaz─â observarea obiectelor mici. Dup─â munca celor doi, Anthony van Leeuwenhoek a reu╚Öit s─â construiasc─â, ├«n secolul al XVII-lea, un microscop cu O putere de m─ârire de 270 de ori.

old microscopes jpg jpeg

Ochelarii de vedere. Inven╚Ťia ochelarilor de vedere este atribuit─â lui Salvino DÔÇÖAmate. ├Än timpul unor experimente cu refrac╚Ťia luminii, DÔÇÖAmate s-a r─ânit la ochi, fapt ce l-a ambi╚Ťionat s─â g─âseasc─â o metod─â pentru m─ârirea imaginii obiectelor folosind lentilele convexe. Aplic├ónd cuno╚Ötin╚Ťele ├«n materie de lentile pentru a ├«ncerca s─â-╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â propria vedere, DÔÇÖAmate a dezvoltat prima pereche de ochelari de vedere.

conrad von soest brillenapostel 1403 jpg jpeg