Top 10 lucruri de ştiut despre    bomba atomică jpeg

Top 10 lucruri de ştiut despre... bomba atomică

Ziua de 6 august 1945  a schimbat în mod irevocabil istoria Japoniei. Bomba atomică lansată de un bombardier american a distrus oraşul Hiroshima şi a omorât peste 200.000 de oameni, legând pentru veşnicie numele oraşului de ''Holocaustul nuclear''. Iată zece lucruri de ştiut despre bomba atomică:

Primul test nuclear cu o bombă atomică a avut loc pe 16.07.1945, într-o zona nepopulată din statul american New Mexico. Forţa exploziei rezultate în urma testului a fost de 20 kilotone TNT (trinitrotoluen).

Cea mai puternică bombă atomică detonată vreodată, Tsar Bomba, a avut o forţă explozivă de 50 megatone de TNT (trinitrotoluen), de 2.500 de ori mai mare decât bomba de la Nagasaki.

Tsar Bomba (Bomba țarului - n.r.) a fost detonată de URSS în cadrul unui test desfăşurat pe 30.10.1961 într-un arhipelag din Oceanul Arctic, în nordul Rusiei.

Forţa iniţială a bombei era de 100 de megatone TNT însă a fost redusă pentru a limita cantitatea de deşeuri radioactive rezultate.

Cea mai puternică bombă atomică testată de SUA a avut o forţă prevăzută de doar 5 megatone TNT, însă din cauza unei reacţii în lanţ care nu fusese prevăzută în proiect, explozia a fost de 3 ori mai puternică iar deşeurile radioactive ce i-au urmat au produs victime umane. Testul a avut loc pe 01.03.1954 în Arhipelagul Marshall din Oceanul Pacific.

Bombele nucleare lansate asupra Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au provocat, direct sau indirect, moartea a aproximativ 220.000 de oameni, până la sfârşitul anului 1945.

Atolul Bikini a fost scena a peste 20 de teste cu arme nucleare, între 1946 şi 1958.

În prezent, există opt state care au detonat cu succes bombe nucleare. Acestea sunt: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistam și Coreea de Nord.

Israelul este acuzat că deţine arme nucleare însă oficialii acestui stat refuză să confirme sau să infirme această informaţie.

Cel mai mare arsenal nuclear activ estimat îl are Rusia, cu 4.840 de focoase nucleare.

Foto sus: Un supraviețuitor al exploziei de la Hiroshima