TOP 10 cele mai lungi r─âzboaie din istorie jpeg

TOP 10 cele mai lungi r─âzboaie din istorie

Declan┼čate din motive politice, economice, religioase sau de orice alt─â natur─â, r─âzboaiele au marcat ├«ntreaga istorie a omenirii fiind acele evenimente care au determinat rela┼úiile de coexisten┼ú─â dintre oameni. De-a lungul istoriei, durata unui astfel de conflict a variat de la c├óteva zile la c├ó┼úiva ani, impactul r─âzboiului asupra civiliza┼úiilor put├ónd fi determinat ┼či de durata acestuia.

10. R─âzboiul civil din Angola (1975-2002) ÔÇô 27 de ani

angola 06 2001 jpg jpeg
http://www.doctorswithoutborders.org/images/publications/reports/2001/angola_06-2001.jpg

R─âzboiul civil din Angola a fost un conflict violent care a distrus Angola timp de 27 de ani, ├«ncep├ónd imediat dup─â R─âzboiul de Independen┼ú─â din Angola purtat ├«mpotriva Portugaliei. Conflictul a reprezentat o lupt─â constant─â pentru ob┼úinerea puterii ├«ntre cele dou─â foste mi┼čc─âri de eliberare:MPLA (Mi┼čcarea Popular─â pentru Eliberarea Angolei) ┼či UNITA (Uniunea Na┼úional─â pentru Independen┼úa Total─â a Angolei). ├Än acela┼či timp, r─âzboiul a reprezentat un c├ómp de lupt─â mai pu┼úin cunoscut care a pus ├«nc─â odat─â fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â cele dou─â blocuri politico-militare ale lumii:NATO ┼či Organiza╚Ťia Tratatului de la Var╚Öovia. Conflictul s-a ├«ncheiat prin victoria militar─â MPLA, sus┼úinut─â de comuni┼čti, ┼či impunerea unui regim de tranzi┼úie c─âtre un sistem multipartid.

9. R─âzboiul Portughez de Restaura┼úie (1640-1669) ÔÇô 28 de ani

Conflictul a ├«nceput ├«n urma revolu┼úiei din 1640 care a pus cap─ât perioadei de 60 de ani a dublei monarhii a Habsburgilor Spanioli. ├Äntr-o prim─â etap─â, r─âzboiul a fost caracterizat de lupte de mare intensitate care au demonstrat c─â Portugalia nu poate fi supus─â cu u┼čurin┼ú─â. Dup─â o perioad─â ├«n care confrunt─ârile au sc─âzut ├«n intensitate, ├«n 1665 portughezii au ob┼úinut dou─â victorii decisive ├«n B─ât─âlia de la Montes Claros ┼či prin recucerirea ora┼čului Vila Vicosa. Tratatul de alian┼ú─â cu Fran┼úa semnat de Portugalia a determinat Spania s─â recunoasc─â suveranitatea Casei de Braganza asupra Portugaliei ┼či a coloniilor acesteia.

8. R─âzboiul de treizeci de ani (1618-1648) ÔÇô 30 de ani

map 1648 Europe png png

Unul dintre cele mai destructive conflicte din istoria Europei, r─âzboiul de treizeci de ani a fost purtat din diferite motive. De┼če a izbucnit din cauza confrunt─ârilor religioase dintre catolicii ┼či proteststan┼úii din Sf├óntul Imperiu Romano-German, evenimentele s-au extins la nivel european implic├ónd dispute dinastice, teritoriale ┼či economice ├«ntre beligeran┼úi. Conflictul s-a ├«ncheiat prin semnarea P─âcii de la Westphalia, prima conferin┼ú─â european─â care a reunit delega┼úi din toate statele combatante. Printre urm─ârile acestui r─âzboi putem aminti declinul substan┼úial al puterii Bisericii Catolice, descentralizarea Imperiului Roman, reducerea influen┼úei dinastiei de Habsburg ┼či cre┼čterea celei de Bourbon, impunerea Suediei ca mare putere, independen┼úa Olandei ┼či ulterior a Portugaliei.

7. R─âzboiul Rozelor (1455-1485) ÔÇô 30 de ani

Disputele dinastice dintre casele de Lancaster ┼či York, ambele ramuri ale Casei Plantagene┼úilor, au aruncat ┼úara ├«ntr-un r─âzboi civil timp de 30 de ani. ├Äntre cele dou─â roze au existat 18 b─ât─âlii importante, purtate ├«n Anglia, ┼óara Galilor ┼či Calais, Casa de York pierz├ónd ├«n lupt─â doi lideri, pe Richard, Duce de York ┼či Richard al III-lea al Angliei, ├«n timp de Casa de Lancaster l-a pierdut doar pe Edward de Westminster. R─âzboiul s-a ├«ncheiat ├«n 1485 prin victoria Casei de Lancaster conduse de Henry al VII-lea, care l-a ucis pe regele York-ului Richard al III-lea, iar prin c─âs─âtoria acestuia cu Elisabeta de York s-au pus bazele Dinastiei Tudorilor care a condus Anglia timp de 117 ani.

warroses jpg jpeg
http://www.timeref.com/warroses.jpg

6. Primul R─âzboi Sco┼úian de Independen┼ú─â (1296-1328) ÔÇô 32 de ani

R─âzboiul a ├«nceput dup─â invadarea Sco╚Ťiei de c─âtre Edward I al Angliei ├«n 1296, Willian Wallace ╚Öi Andrew Moray identific├óndu-se printre comandan╚Ťi ├«nc─â din primul an al revoltelor. Moartea lui William Wallace la Londra ├«n fa╚Ťa mul╚Ťimilor de englezi nu a adus dup─â sine dec├ót intensificarea luptelor pentru independen╚Ť─â, Rubert Bruce, viitorul rege Robert I al Sco╚Ťiei, fiind cel care a redob├óndit independe╚Ťa ╚Ť─ârii sale. De╚Öi independen╚Ťa Sco╚Ťiei a fost garantat─â de c─âtre Edward al II-lea al Angliei prin Tratatul de la Edinburgh-Northamptom din 1328, Sco╚Ťia era independent─â de facto din 1314, dup─â B─ât─âlia pentru Bannockburn.

5. R─âzboiul civil din Guatemala (1960-1996) ÔÇô 36 de ani

guatemala civil war photos 017 jpg jpeg
http://travelerphotographs.blogspot.com/2008/02/guatemala-civil-war-photographs.html

Declan╚Öat pe fondul R─âzboiului Rece ╚Öi a opera╚Ťiunii CIA, PBSUCCSESS din 1954 pentru ├«nl─âturarea pre╚Öedintelui, despre care se considera c─â se orienteaz─â c─âtre ÔÇ×st├ónga politic─âÔÇŁ, dat─â fiind decizia de a na╚Ťionaliza produc╚Ťia de fructe a ╚Ť─ârii care era controlat─â de compania american─â United Fruit. Dup─â mai multe lovituri de stat, ├«ncep├ónd din 1960 ╚Öi p├ón─â ├«n 1996, trupele guvernamentale au purtat o serie ├«ntreag─â de confrunt─âri armate cu numeroase gherile rebele, unele sus╚Ťinute de Statele Unite. ├Äntre 1994 ╚Öi 1996 s-au purtat discu╚Ťii pentru semnarea p─âcii ├«ntre Guvern ╚Öi principala mi╚Öcare de gheril─â ÔÇô URNG.

4. R─âzboaiele greco-persane (492-449 ├«.Hr.) ÔÇô 43 de ani

750px Map Greco Persian Wars en svg  png png

Cunoscute ca ╚Öi R─âzboaiele Medice, confrunt─ârile armate dintre alian╚Ťa ora╚Öelor state grece╚Öti, ├«n frunte cu Atena ╚Öi Sparta, au ╚Ťinut piept Imperiului Persan la apogeul puterii acestuia. Cele mai intense lupte au avut loc ├«n timpul celor dou─â invazii terestre ale persanilor dintre 492 ╚Öi 479. Respingerea invaziilor le-a permis grecilor s─â-╚Öi p─âstreze independen╚Ťa ╚Öi cultura, iar contraatacul ora╚Öelor-state ╚Öi formarea Ligii de la Delos fiind garante ale securit─â╚Ťii ├«n perioada urm─âtoare r─âzboiului, astfel ├«nc├ót Macedonia, Tracia ╚Öi Ionia au fost scoase de sub autoritatea persanilor.

3. R─âzboiul din Coreea (1950-prezent) ÔÇô 68 de ani

coreea jpg jpeg

Consecin╚Ť─â a ├«mp─âr╚Ťirii statului Coreea de c─âtre Alia╚Ťi ├«n 1945 de-a lungul paralelei de 38┬░, for╚Ťele SUA ocup├ónd partea de sud, iar Uniunea Sovietic─â pe cea de Nord. Conflictul de interes geostrategic ├«ntre NATO ╚Öi Organiza╚Ťia Tratatului de la Var╚Öovia, la care s-a ad─âugat evenimentele interne din anii 1948-1950 au dus la declan╚Öarea unuia dintre cele mai importante crize ale R─âzboiului Rece. Interven╚Ťia Statelor Unite ╚Öi a Republicii Populare Chineze, sus╚Ťinut─â material de Uniunea Sovietic─â, au dus la stabilizarea conflictului ├«n 1953, restabilind grani╚Ťa pe paralela de 38┬░ cu o zon─â demilitarizat─â de 4 km de fiecare parte. Republica Democrat─â Populat─â Coreea ╚Öi Republica Coreea nu au semnat ├«nc─â un tratat de pace, ├«nc─âier─âri militare av├ónd loc ├«n fiecare an, ├«ns─â de dimensiuni considerabil reduse.

2. R─âzboiul Olandez de Independen╚Ť─â (1568-1648) ÔÇô 80 de ani

├Änceput ca o revolt─â ├«mpotriva lui Philip al II-lea al Spaniei ╚Öi a suveranit─â╚Ťii Casei de Habsburg, conflictul a degenerat dup─â interven╚Ťia militar─â spaniol─â. De╚Öi a existat o perioad─â de armisti╚Ťiu de 12 ani, cele dou─â ╚Ť─âri beligerante nu au reu╚Öit s─â ajung─â la o ├«n╚Ťelegere pe cale amiabil─â, astfel ├«nc├ót r─âzboiul a fost reluat, doar c─â ├«n contextul R─âzboiului de 30 de ani, olandezii profit├ónd de sl─âbirea considerabil─â a for╚Ťelor iberice, ├«ncheind alian╚Ťe cu du╚Ömanii acestora, astfel ├«nc├ót conflictul a fost solu╚Ťionat ├«n cadrul P─âcii de la Munster.

1. R─âzboiul de 100 de ani (1337-1453) ÔÇô 116 ani

hundred years war jpg jpeg

R─âzboiul de 100 de ani a fost o serie de r─âzboaie separate ├«ntre dinastia de Valois ╚Öi dinastia Plantagenet pentru ocuparea tronului Fran╚Ťei, l─âsat vacant dup─â dispari╚Ťia dinastiei Cape╚Ťienilor. ├Äntruc├ót ambele dinastii aveau drepturi egale pentru a ocupa tronul Fran╚Ťei seria de confrunt─âri a ├«nceput ├«n 1337 cu o serie de victorii de partea englezilor, dar apari╚Ťia Ioanei D'Arc a schimbat cursul r─âzboiului reu╚Öind s─â recucereasc─â o mare parte din teritoriile franceze. Complexitatea r─âzboiului nu s-a datorat numai conflictului dinastic, na╚Ťionalismul francez ╚Öi englez fiind manifestate pentru prima dat─â. Din punct de vedere militar, au reap─ârut armatele profesioniste dotate cu arme noi, ├«n timp ce tactica vechiului sistem feudal al cavaleriei grele a fost abandonat─â.

SURSA: www.britannica.com