The New York Times despre Bucureşti: Povestea unei nopți de groază într-un oraş-mormânt, după cutremurul din ’77
Pe 6 martie 1977, publicația americană The New York Times a făcut un bilanț sfâșietor al cutremurului care a nimicit Capitala, după care au urmat o noapte și o zi pline de durere, disperare și mult beton sfărâmat.
Devastatorul cutremur s-a produs pe 4 martie 1977, la ora 21.22, și a avut o magnitudine de 7, 2 grade pe Scara Richter.
„Capitala României a rămas înmărmurită și în suferință după un cutremur despre care se spune că a cauzat sute de decese și a lăsat orașul mutilat ca după un raid aerian‟, scria The New York Times, la o zi după puternicul seism.
„Autoritățile nu au vrut să estimeze numărul victimelor după severul cutremur de azi-noapte. Totuși, un student american la Medicină a spus că a văzut cel puțin 100 de cadavre în morga unui singur spital‟, se mai arăta în articol.
Bilanț cutremurător al Crucii Roșii
Mai mult, la posturile radio din București s-a vehiculat că au fost confirmate 298 de decese în Capitală și 72, în restul țării. De asemenea, la radio s-a mai spus că 1.700 de persoane au fost internate în spitalele bucureștene. Totodată, un raport al Crucii Roșii susținea că numărul morților în urma violentului cutremur probabil va depăși 1.000.
Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu Bucureștiul devastat de cutremur!
„Oficialitățile române i-au spus unui diplomat, în această dimineață, că 170 de decese au fost confirmate oficial și că peste 1.000 de persoane este posibil să-și fi pierdut viața, la nivelul întregii țări‟, mai nota prestigioasa publicație.
Multe blocuri înalte de 10 etaje s-au prăbușit
Totodată, The New York Times a mai semnalat în articolul din 1977 că „în timp ce majoritatea blocurilor din București au rămas în picioare astăzi, aproape toate au suferit serioase avarii, iar câteva s-au prăbușit complet. Printre acestea din urmă se aflau câteva clădiri de locuințe cu 10 etaje, sub ale căror dărâmături s-ar putea să se mai afle câțiva supraviețuitori‟.
Începutul articolului care a apărut în The New York Times pe 6 martie 1977
Ziarul american a menționat în reportaj și numele lui Ceaușescu:„Președintele Nicolae Ceaușescu s-a întors dintr-o delegație din Africa și a început să se ocupe de operațiunile de ajutorare‟.
Ceaușescu:cei vinovați să fie pedepsiți
În timpul zilei de 5 martie 1977, agenția de presă oficială a României, Agerpres, a scris că președintele a semnalat proasta construcție a unui nou centru de calculatoare care s-a prăbușit și a altor 16 clădiri de locuit care au suferit serioase avarii. Ceaușescu a cerut să fie făcută o anchetă, iar cei vinovați să fie pedepsiți sever.
Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu Bucureștiul devastat de cutremur!
Buldozerele au lucrat toată noaptea, curățând Bucureștiul de bucățile de beton sfărâmate. Dar sute de imobile au suferit grave avarii, iar clădirile care ajungeau și până la 15 etaje au foat zdrobite de cutremur. Echipele de salvare au muncit întreaga noapte pe toată suprafața Capitalei, ajutate de detașamente ale Poliției și de trupe ale armatei care au ținut în frâu zeci de mii de oameni disperați.
Cadavre căutate de câini-polițiști
Printre ajutoarele venite din străinătate s-a numărat și oferta Ambasadei Elveției de a pune la dispoziția Capitalei câini antrenați pentru a găsi corpurile neînsuflețile ale bucureștenilor prinși sub dărâmături.
Cei mai mulți dintre cei 1.700.000 de locuitori ai orașului și-au petrecut noaptea plimbându-se pe străzi și prin parcuri, în ciuda vremii deosebit de rece. Toate lucrurile a zeci de mii de oameni ale căror apartamente s-au prăbușit au fost distruse, iar acest lucru era o reală problemă.
„Mulțimile erau îngrijorate din cauza un zvon potrivit căruia ar urma un alt cutremur care ar distruge clădirile avariate, dar care rămăseseră totuși în picioare. Experții americani au spus astăzi că producerea unui alt cutremur este improbabilă‟, dezvăluiau jurnalișii The New York Times.
1.578 de morţi, 11.300 de răniţi, 35.000 de locuinţe distruse. Acesta este bilanţul celui mai devastator cutremur produs în România, cel din seara zilei de vineri, 4 martie 1977, potrivit datelor oficiale furnizate de autoritățile române.
Fotografii Agerpres, Muzeul Național al Pompierilor București, Revista Pompierilor