The New York Times despre Bucure┼čti: Povestea unei nop╚Ťi de groaz─â ├«ntr un ora┼č morm├ónt, dup─â cutremurul din ÔÇÖ77 jpeg

The New York Times despre Bucure┼čti: Povestea unei nop╚Ťi de groaz─â ├«ntr-un ora┼č-morm├ónt, dup─â cutremurul din ÔÇÖ77

Pe 6 martie 1977, publica╚Ťia american─â The New York Times a f─âcut un bilan╚Ť sf├ó╚Öietor al cutremurului care a nimicit Capitala, dup─â care au urmat o noapte ╚Öi o zi pline de durere, disperare ╚Öi mult beton sf─âr├ómat.

Devastatorul cutremur s-a produs pe 4 martie 1977, la ora 21.22, și a avut o magnitudine de 7, 2 grade pe Scara Richter.

ÔÇ×Capitala Rom├óniei a r─âmas ├«nm─ârmurit─â ╚Öi ├«n suferin╚Ť─â dup─â un cutremur despre care se spune c─â a cauzat sute de decese ╚Öi a l─âsat ora╚Öul mutilat ca dup─â un raid aerianÔÇč, scria The New York Times, la o zi dup─â puternicul seism.

ÔÇ×Autorit─â╚Ťile nu au vrut s─â estimeze num─ârul victimelor dup─â severul cutremur de azi-noapte. Totu╚Öi, un student american la Medicin─â a spus c─â a v─âzut cel pu╚Ťin 100 de cadavre ├«n morga unui singur spitalÔÇč, se mai ar─âta ├«n articol. 

Bilan╚Ť cutremur─âtor al Crucii Ro╚Öii

Mai mult, la posturile radio din Bucure╚Öti s-a vehiculat c─â au fost confirmate 298 de decese ├«n Capital─â ╚Öi 72, ├«n restul ╚Ť─ârii. De asemenea, la radio s-a mai spus c─â 1.700 de persoane au fost internate ├«n spitalele bucure╚Ötene. Totodat─â, un raport al Crucii Ro╚Öii sus╚Ťinea c─â num─ârul mor╚Ťilor ├«n urma violentului cutremur probabil va dep─â╚Öi 1.000.

image image image

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu Bucureștiul devastat de cutremur!

ÔÇ×Oficialit─â╚Ťile rom├óne i-au spus unui diplomat, ├«n aceast─â diminea╚Ť─â, c─â 170 de decese au fost confirmate oficial ╚Öi c─â peste 1.000 de persoane este posibil s─â-╚Öi fi pierdut via╚Ťa, la nivelul ├«ntregii ╚Ť─âriÔÇč, mai nota prestigioasa publica╚Ťie.

Multe blocuri înalte de 10 etaje s-au prăbușit

Totodat─â, The New York Times a mai semnalat ├«n articolul din 1977 c─â ÔÇ×├«n timp ce majoritatea blocurilor din Bucure╚Öti au r─âmas ├«n picioare ast─âzi, aproape toate au suferit serioase avarii, iar c├óteva s-au pr─âbu╚Öit complet. Printre acestea din urm─â se aflau c├óteva cl─âdiri de locuin╚Ťe cu 10 etaje, sub ale c─âror d─âr├óm─âturi s-ar putea s─â se mai afle c├ó╚Ťiva supravie╚ŤuitoriÔÇč.

image

Începutul articolului care a apărut în The New York Times pe 6 martie 1977

Ziarul american a men╚Ťionat ├«n reportaj ╚Öi numele lui Ceau╚Öescu:ÔÇ×Pre╚Öedintele Nicolae Ceau╚Öescu s-a ├«ntors dintr-o delega╚Ťie din Africa ╚Öi a ├«nceput s─â se ocupe de opera╚Ťiunile de ajutorareÔÇč.

Ceau╚Öescu:cei vinova╚Ťi s─â fie pedepsi╚Ťi

├Än timpul zilei de 5 martie 1977, agen╚Ťia de pres─â oficial─â a Rom├óniei, Agerpres, a scris c─â pre╚Öedintele a semnalat proasta construc╚Ťie a unui nou centru de calculatoare care s-a pr─âbu╚Öit ╚Öi a altor 16 cl─âdiri de locuit care au suferit serioase avarii. Ceau╚Öescu a cerut s─â fie f─âcut─â o anchet─â, iar cei vinova╚Ťi s─â fie pedepsi╚Ťi sever.

image image image

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu Bucureștiul devastat de cutremur!

Buldozerele au lucrat toat─â noaptea, cur─â╚Ť├ónd Bucure╚Ötiul de buc─â╚Ťile de beton sf─âr├ómate. Dar sute de imobile au suferit grave avarii, iar cl─âdirile care ajungeau ╚Öi p├ón─â la 15 etaje au foat zdrobite de cutremur. Echipele de salvare au muncit ├«ntreaga noapte pe toat─â suprafa╚Ťa Capitalei, ajutate de deta╚Öamente ale Poli╚Ťiei ╚Öi de trupe ale armatei care au ╚Ťinut ├«n fr├óu zeci de mii de oameni dispera╚Ťi.

Cadavre c─âutate de c├óini-poli╚Ťi╚Öti

Printre ajutoarele venite din str─âin─âtate s-a num─ârat ╚Öi oferta Ambasadei Elve╚Ťiei de a pune la dispozi╚Ťia Capitalei c├óini antrena╚Ťi pentru a g─âsi corpurile ne├«nsufle╚Ťile ale bucure╚Ötenilor prin╚Öi sub d─âr├óm─âturi.

Cei mai mul╚Ťi dintre cei 1.700.000 de locuitori ai ora╚Öului ╚Öi-au petrecut noaptea plimb├óndu-se pe str─âzi ╚Öi prin parcuri, ├«n ciuda vremii deosebit de rece. Toate lucrurile a zeci de mii de oameni ale c─âror apartamente s-au pr─âbu╚Öit au fost distruse, iar acest lucru era o real─â problem─â.

ÔÇ×Mul╚Ťimile erau ├«ngrijorate din cauza un zvon potrivit c─âruia ar urma un alt cutremur care ar distruge cl─âdirile avariate, dar care r─âm─âseser─â totu╚Öi ├«n picioare. Exper╚Ťii americani au spus ast─âzi c─â producerea unui alt cutremur este improbabil─âÔÇč, dezv─âluiau jurnali╚Öii The New York Times.

1.578 de mor┼úi, 11.300 de r─âni┼úi, 35.000 de locuin┼úe distruse. Acesta este bilan┼úul celui mai devastator cutremur produs ├«n Rom├ónia, cel din seara zilei de vineri, 4 martie 1977, potrivit datelor oficiale furnizate de autorit─â╚Ťile rom├óne.

Fotografii Agerpres, Muzeul Na╚Ťional al Pompierilor Bucure╚Öti, Revista Pompierilor