image

Cel mai instruit fiu de domn, Teodosie, fiul lui Neagoe Basarab, are o domnie fără realizări! De ce?

La 15 septembrie 1521, domnitorul Ţării Româneşti Neagoe Basarab se stingea din viaţă şi era urmat la tron de fiul său, Theodosie. Personalitatea sa complexă a lăsat posterităţii două monumente de o valoare excepţională: unul în domeniul arhitecturii – măreaţa biserică episcopală de la Curtea de Argeş, iar altul în domeniul literaturii: Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, una dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii române vechi, scrisă în slavonă.

Prin condeiul său, Neagoe Basarab, în „învăţăturile” sale către fiul său, aşternuse pe hârtie nu numai principii de guvernare politică a statului, principii morale de educare a tineretului, ci şi principii de guvernare a sufletului, care oferă celor ce le vor urma moştenirea adevăratelor valori, cele spirituale.

Cu toate aceste învățături extraordinare, fiul lui Neagoe Basarab, se dovedește a fi un domnitor șters, lipsit de importanță și rămas în istorie mai degrabă ca adresant al extraordinarei lucrări a părintelui său.

Cum spuneam pe 15 septembrie 1521 Neagoe moare, iar pe tron îi urmează fiul său Teodosie, care va domni foarte puțin, doar până în ianuarie 1522, din mai multe cauze, însă cea mai important fiind aceea că are o stare de sănătate precară și este și foarte tânăr.

image

Teodosie, fiul lui Neagoe Basarab

Teodosie, fiul lui Neagoe Basarab pe care domnitorul îl învață cum să domnească în celebra sa scriere „Învățături către fiul meu, Teodosie” nu va reuși să pună în aplicare prea mult învățăturile tatălui său pentru că domnește foarte puțin.

image

Fiind un domn mult prea tânăr și slab, la domnie s-au ridicat mai mulți pretendenți, astfel că este nevoit să ducă lupte pentru tronul său și în cele din urmă să-l părăsească. Nu va emite niciun document de la Târgoviște și va fi sub grija unchiului său Preda Craiovescu. Va avea susținerea turcilor și, apoi, și a ungurilor, însă toate acestea nu îl vor ajuta să rămână pe tron.

image

Teodosie, fiul lui Neagoe Basarab

Se retrage spre sud

„… încă din septembrie (n.r. 1521) începe să aibă probleme cu mulții pretendenți la tron, cel mai periculos fiind Vlad (Dragomir) Călugărul. După bătălia data la Târgoviște la începutul lunii octombrie și suirea în scaun a lui Dragomir, Teodosie este nevoit să se retraga spre sud, așteptând sosirea lui Mehmed beiul de Nicopole” povestește Gabriela Nițulescu.

Doar că victoria pe care o are, ajutat de turci, împotriva lui Vlad Călugărul nu îl va scuti pe Teodosie de neliniște pentru că alți pretendenți se ridică la tron. Cel care îl va detrona este voievodul Radu de la Afumați, pe care îl alege sfatul țării. Teodosie se va retrage la Mehmet, peste Dunăre, și desi se mai întoarce în Țara Românească, el nu va mai urca pe tron.

Va muri în primăvara anului 1522 și nu se știe unde este înmormântat.