Svastica ÔÇô simbolul norocului, furat de Hitler png

Svastica ÔÇô simbolul norocului, furat de Hitler

Ast─âzi, svastica este sinonim─â cu fascismul ┼či ororile pe care le-a comis, dar simbolul are o istorie de mii de ani ┼či, ├«nainte de a fi adoptat de nazi┼čti, a fost un simbol al norocului ├«n aproape toate culturile.

├Än sanscrit─â, svastica se traduce prin ÔÇ×bun─âstareÔÇŁ. Simbolul a fost folosit de hindu┼či, budi┼čti ┼či jaini┼čti vreme de secole, consider├óndu-se c─â este, la origini, un simbol indian. C─âl─âtorii occidentali ├«n Asia au fost inspira┼úi de aceste conexiuni cu binele ┼či antichitatea, a┼ča c─â au importat simbolul ┼či acas─â. La ├«nceputul secolului XX, se dezvoltase deja o manie a folosirii svasticii ca simbol al norocului ┼či binelui.

Steven Heller arat─â ├«n volumul ÔÇ×The Swastika:Symbol beyond Redemption?ÔÇŁ c─â simbolul a fost adoptat ca motiv arhitectural, fiind cel mai adesea ├«nt├ólnit ├«n publicitate.

┼×i compania Coca-Cola l-a folosit. Carlsberg l-a pus pe sticlele de bere. Alte companii ┼či organiza┼úii realizau insigne pe care le ├«mp─âr┼úeau publicului gratuit. Svastica a fost folosit─â ┼či de c─âtre unit─â┼úi militare americane ├«n timpul Primului R─âzboi Mondial ┼či se g─âsea ┼či pe avioanele RAF (Royal Air Force, Marea Britanie) ├«n 1939. Dar popularitatea svasiticii a c─âzut brusc, ├«n anii 1930, iar monopolul a fost acaparat de nazi┼čti.

coca jpg jpeg

Folosirea svasticii de c─âtre nazi┼čti izvor─â┼čte din lucr─ârile cercet─âtorilor germani din secolul XIX care traduceau vechi texte indiene ┼či care au observat asem─ân─âri ├«ntre limba lor ┼či sanscrit─â. Astfel au tras concluzia c─â indienii ┼či germanii trebuie s─â aib─â o origine comun─â ┼či ┼či-au imaginat o ras─â de r─âzboinici albi cu puteri supraomene┼čti, pe care i-au numit arieni. Apoi, aceast─â idee a fost confiscat─â de grupurile na┼úionaliste antisemitice care au f─âcut din svastic─â un simbol arian, pentru a eviden┼úia descenden┼úa antic─â a neamului germanic. Crucea ├«nc├órligat─â neagr─â, ├«ntr-un cerc alb, pe fundal ro┼ču care alc─âtuia steagul nazi┼čtilor avea s─â devin─â cel mai detestat simbol al secolului XX, amintind invariabil de crimele comise ├«n timpul celui de-al Treilea Reich.

ÔÇ×Pentru evrei, svastica este un simbol al fricii, al suprim─ârii, al extermin─ârii. Este un simbol care pe care nu ├«l vom putea niciodat─â schimbaÔÇŁ, a declarat Freddie Knoller, un supravie┼úuitor al holocaustului, ├«n v├órst─â de 93 de ani.

Svastica a fost interzis─â ├«n Germania la sf├ór┼čitul r─âzboiului, iar ├«n 2007 Germania a ├«ncercat chiar ÔÇô de┼či f─âr─â succes ÔÇô s─â introduc─â aceea┼či lege la nivelul ├«ntregii Uniuni Europene.

moda jpg jpeg

Paradoxal, svastica este mult mai european─â dec├ót ne-am a┼čtepta. Cercet─ârile arheologice au ar─âtat c─â svastica este un simbol foarte vechi care nu se reg─âse┼čte numai ├«n India antic─â. A fost folosit─â ┼či de vechii greci, cel┼úi, anglo-saxoni ┼či unele dintre cele mai vechi exemple s-au g─âsit ├«n Europa de est, de la Marea Baltic─â la Balcani.

Pentru a vedea c├ót de mult este ├«nr─âd─âcinat─â practica folosirii svasticii ├«n Europa, un loc bun pentru a ├«ncepe cercet─ârile este Kiev, unde Muzeul Na┼úional de Istorie a Ucrainei are numeroase exponate sugestive. Printre cele mai pre┼úioase se num─âr─â o mic─â figurin─â de filde┼č ce reprezint─â o pas─âre. Confec┼úionat─â din col┼úi de mamut, figurina a fost descoperit─â ├«n 1908, ├«ntr-un sit arheologic dat├ónd din paleolitic, la Mezin, ├«n apropiere de frontiera cu Rusia. Pe pieptul p─âs─ârii sunt gravate mai multe svastici intersectate. Acesta este cel mai vechi model cu svastici descoperit ├«n lume ┼či a fost datat cu radiocarbon ca fiind veche de 15.000 de ani. Pas─ârea a fost g─âsit─â al─âturi de mai multe obiecte de form─â falic─â, ceea ce indic─â faptul c─â svastica era un simbol al fertilit─â┼úii. ├Än 1965, paleontologul Valentina Bibikova a descoperit c─â acest model cu svastici de pe pieptul p─âs─ârii este foarte asem─ân─âtor cu modelul natural ce apare pe o sec┼úiune transversal─â de filde┼č.

pasare jpg jpeg

Svasticile solitare au ├«nceput s─â apar─â ├«n neolitic, ├«n cultura Vinca, din sud-estul Europei, acum 7.000 de ani. Iar ├«n Epoca Bronzului s-au r─âsp├óndit pe ├«ntreg continentul european. ├Än colec┼úia Muzeului din Kiev exist─â vase de lut cu svastici, ce dateaz─â de acum 4.000 de ani. C├ónd nazi┼čtii au ocupat Kievul ├«n timpul celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial, au fost convin┼či c─â aceste vase erau dovada descenden┼úei lor ariene, a┼ča c─â le-au luat cu ei ├«n Germania ÔÇô return├óndu-le dup─â ├«ncheierea r─âzboiului.

├Än sec┼úiunea dedicat─â Greciei antice a Muzeului, se poate vedea c─â svastica era un laitmotiv arhitectural al Greciei, reg─âsindu-se pe diverse textile, pe pl─âcile de ┼úigl─â ┼či teracot─â, sau pe vase. Un fragment din secolul VII ├«.Hr. arat─â o svastic─â cu bra┼úele alungite ca ni┼čte lujeri flutur├ónd, pictat─â sub abdomenul unei capre. Poate c─â cel mai suprinz─âtor exponat este un fragment dintr-o ┼úes─âtur─â din secolul XII, despre care se crede c─â a f─âcut parte din gulerul unei rochii a unei prin┼úese slave ÔÇô ┼úes─âtura are brodate cu aur cruci ┼či svastici pentru a ┼úine spiritele rele departe.

echipa jpg jpeg

Svastica a continuat s─â fie o broderie des ├«nt├ólnit─â ├«n Europa de est ┼či ├«n Rusia p├ón─â la cel de-Al Doilea R─âzboi Mondial. Autorul rus Pavel Kuenkov a identificat aproape 200 de varia┼úii ale simbolului ├«n aceast─â regiune. ├Än 1941, ├«n Kiev a avut loc unul dintre cele mai s├óngeroase momente ale holocaustului, c├ónd 34.000 de evrei au fost uci┼či la Babi Yar.

┼×i ├«n Europa occidental─â s-au folosit svasticile ├«nc─â din antichitate ÔÇô un exemplu est svastica sculptat─â ├«n piatr─â de la Ilkley Moor, Yorkshire, dat├ónd din Epoca Bronzului.

BBC