Sub lupă: războiul civil din Sri Lanka
Sri Lanka, cunoscută până în 1972 sub denumirea de Ceylon, este astăzi o atracție turistică de top. Totuși pentru mai bine de un sfert de secol, insula din Oceanul Indian a fost martora unui sângeros conflict dintre majoritatea singhaleză și minoritatea tamilă.
Tensiunile dintre cele două principale grupuri etnice de pe teritoriul Sri Lankăi încep odată cu perioada colonizării. Intrând mai întâi sub influența portughezilor și a olandezilor, Ceylonul avea să fie 150 de ani, din 1815, sub dominaţie britanică. În acea perioadă, populaţia majoritară, 80%, erau etnicii singhalezi, şi doar 10% erau tamili. Cu toate acestea, britanicii i-au favorizat pe cei din urmă. De aici, probabil, şi izvorul tensiunilor dintre cele două, pornit în 1948, când Ceylonul îşi declară independenţa faţă de Marea Britanie. Au urmat o serie întreagă de măsuri oficiale menite a estompa influența tamililor pe insula: sinhala a fost declarată limba oficială a nou înființatului stat, denumirea de Ceylon a fost înlocuită cu cea de Sri Lanka și budismul a fost declarat religia oficială a statului.
Izbucnirea conflictului
După o perioadă în care au suportat numeroase ostilităţi din partea populaţiei singhaleze, tamilii îşi înfiinţează propriile structuri organizaţionale care să îi apare de abuzurile guvernului. Aşadar, în 1976, ia fiinţă organizaţia Tigrii Eliberării din Tamil Elam, sub conducerea lui Velupillai Prabhakaran. Scopul acestora era bine definit: fondarea unui nou stat independent, în nordul Sri Lankăi, zonă locuită majoritar de către populaţia tamilă.
Au crezut însă că scpul scuză mijloacele şi pentru crearea noului stat au aplicat teroarea şi violenţa. În 1983, Tigrii intră într-un conflict armat cu armata singhaleză, tamilii înregistrând 200 de morţi. Tensiunile au continuat şi anii următori între Tigri Tamili şi guvern, lucru care a atras atenţia internaţională.
Tigri Tamili au continuat acest război civil, ei devenind celebri în rândurile organizaţiilor teroriste pentru recrutarea de luptători minori și formidabila abilitate de a hărțui armata singhaleză pe tot cuprinsul teritoriului insulei. În 1997, SUA a inclus Tigrii pe lista organizațiilor teroriste.
Încercări de pace
Primele demersuri în privinţa restabilirii păcii au fost întreprinse de către India, vecinul de la nord. În anul 1987 forțe de menținere a păcii indiene au fost desfășurate în nordul Sri Lankăi cu scopul de a estompa tensiunile dintre tabere și a supraveghea încetarea ostilităților. Soarta misiuni avea să fie un potrivnică, trupele indiene fiind retrase la doar trei ani după momentul 1987, odată cu escaladarea violențelor din tamili și singhalezi.
Apoi, în 2002 Norvegia a încercat medierea conflictului, însă eşuează, totul ducând la o criză politică şi alegeri parlamentare anticipate. Pacea părea de neatins, mai ales în condiţiile în care în 2005 ministrul de externe al Sri Lankăi a fost asasinat de către tamili.
Încheierea provizorie a conflictului
După toate aceste eşecuri, guvernul a cerut ajutor internaţional şi, astfel, în mai 2009, Tigri Tamil au fost înfrânţi, iar nordul ţării a fost eliberat de sub ocupaţia lor. Tot atunci a fost omorât şi liderul lor, Velupillai Prabhakaran. Pentru ca lucrurile să nu capete din nou amploare, guvernul le-a propus celor două grupuri etnice un compromis: federalizarea. În prezent, Sri Lanka a rămas membră în în Commonwealth şi republică prezidenţială, conform constituţiei promulgate la 7 septembrie 1978.