Stiletto, o scurtă istorie. De la armă mortală la simbol al eleganţei
Adesea, în filme sau benzi desenate, femeile “fatale” sunt prezentate ca fiind atât de inventive, încât din accesorii îşi fac arme mortale. Doar că şi aici există un sâmbure de adevăr. Eleganţii pantofi stiletto au fost la origine chiar arme, stiletto traducându-se în italiană prin cuţit mic.
Lama cuţitulkui stiletto era folosită de către cavalerii din Evul Mediu, în momentul în care adversarul era deja rănit. Mai târziu, asasinii italieni coseau lama stiletto de mâneca hainei. Italienii au adus arma stiletto în America, unde a fost asociată cu reţeaua Black Hand. Membrii bandei obişnuiau să îşi semneze scrisorile de şantaj cu cranii şi oase, în stilul preluat mai târziu de designerul Alexander McQueen.
Surprinzător sau nu, pantofii stiletto au fost creaţi de către bărbaţi. În 1950, Andre Perugia a materializat schiţele pantofilor. Prima astfel de pereche de pantofi a fost purtată de către cântăreaţa Mistinguett. Prima menţiune a lor fiind în ziarul The Daily Telepgraph. Mai târziu Roger Vivier şi Ferragamo să se joace cu înălţimea şi structura tocului. La mijlocul secolului al XX-lea pantofii stiletto au făcut furori împreună cu hainele designerului francez Christian Dior. După o perioadă de absenţă, ei au revenit în modă în jurul anilor ’90 pentru a rămâne până astăzi un simbol al eleganţei şi feminităţii.
Faptul că acum pantofii stiletto sunt o armă este un lucru concret. În Statele Unite ale Americii chiar există un grup de arte marţiale, unde femeile sunt învăţate să se apere folosindu-şi pantofii.