Stalin: „Știu cât de mult își iubește națiunea germană Führerul  De aceea, doresc să beau în sănătatea lui” jpeg

Stalin: „Știu cât de mult își iubește națiunea germană Führerul. De aceea, doresc să beau în sănătatea lui”

În seara zilei de 23 august 1939, după încheierea unei zile dificile, semnatarii Pactului Ribbentrop-Molotov și anturajul au beneficiat de o mică petrecere ad hoc. Pe la miezul nopții au apărut samovarele cu ceai negru, urmate de caviar, sandvișuri, nelipsita votcă și, în final, șampanie din Crimeea, „desfătarea noastră”, după cum și-a amintit Molotov ulterior. Paharele au fost umplute, țigările și pipele aprinse și atmosfera a devenit extrem de sociabilă.

Potrivit tradiției rusești, a urmat o serie interminabilă de toasturi. Stalin a fost primul, cuvintele lui fiind auzite foarte clar în încăperea în care se lăsase liniștea: „Știu cât de mult își iubește națiunea germană Führerul. De aceea, doresc să beau în sănătatea lui”. Apoi Molotov a închinat în cinstea lui Ribbentrop, iar Ribbentrop în cinstea guvernului sovietic. Toți au băut apoi pentru pactul de neagresiune ca simbol al noii ere în relațiile ruso-germane. 

Spre dimineață, când proiectul tratatului fusese dactilografiat, au fost aduși fotografii pentru a imortaliza semnarea oficială. Fotograful lui Hitler, Heinrich Hoffman, și-a amintit de „camera plină de fum” și de „strângerea viguroasă de mână” din partea lui Stalin, după care a început să lucreze. Flancat de un fotograf sovietic cu „un aparat preistoric și un trepied antediluvian”, precum și de colegul său, Helmut Laux, el a început să înregistreze scena pentru posteritate. Stalin a insistat asupra unei singure condiții: să fie îndepărtate paharele goale. În mod clar nu dorea să se creadă că semnase pactul fiind băut.

La un moment dat, Laux a făcut o fotografie cu el și cu Ribbentrop împreună, cu paharele de șampanie ridicate într-un toast. Observându-l, Stalin a spus că probabil nu ar fi fost o idee bună să publice imaginea, ca să nu transmită o impresie falsă cetățenilor germani și sovietici. Laux a început imediat să scoată filmul din aparat, gata să i-l predea, dar Stalin l-a oprit, fluturând din mână, și l-a asigurat că „avea încredere în cuvântul unui german”.

O caricatură politică franceză satirizează „Pactul Ribbentrop-Molotov”

Caricatura Pactul Ribbentrop Molotov GettyImages 526929684 jpg jpeg

Hoffman și Laux au imortalizat imaginile clasice ale semnării pactului, cu Ribbentrop și Molotov așezați la birou, cu stiloul în mână, avându-i în spate pe cei doi interpreți, pe generalul Boris Șapoșnikov, șeful Marelui Stat Major, și pe Stalin surâzător în tunica lui albă. Odată cu semnăturile celor doi miniștri de Externe, viețile multor europeni aveau să fie distruse; practic, cea de-a doua conflagrație mondială a început atunci, în acea dimineață de august.

Acest text este un fragment din articolul „România, casus belli? Germania și Rusia 1939-1941“, publicat în numărul 35 al revistei „Historia Special”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 30 iunie - 29 septembrie 2021, și în format digital pe paydemic.com.

HS 35 jpg jpeg