Singurul submarin american care a scufundat un crucişător inamic în al Doilea Război Mondial a făcut o înregistrare a atacului jpeg

Singurul submarin american care a scufundat un crucişător inamic în al Doilea Război Mondial a făcut o înregistrare a atacului

Unicul submarin american care a reuşit să scufunde un crucişător inamic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a înregistrat atacul cu ajutorul echipamentului lăsat de un corespondent de război ce ar fi trebuit să însoţească echipajul în misiune, relatează Insider.

Pe 21 noiembrie 1944, în timpul unei patrule în Strâmtoarea Taiwan, submarinul american USS Sealion a observat pe radare un grup de nave de război ale marinei imperiale japoneze şi a profitat de ocazia oferită de faptul că acestea nu se deplasau în zig-zag pentru a se apăra şi le-a atacat cu torpile, scrie adevarul.ro.   

Era puţin după miezul nopţii. Din grupul naval făceau parte trei crucişătoare puternic înarmate, Yamato, Kongō, şi Nagato, crucişătorul Yahagi şi trei distrugătoare.  

USS Sealion, un submarin din clasa Balao, intrat în serviciu în martie 1944, supravieţuise deja mai multor atacuri şi mai avusese succese, dar niciunul de anvergura celui întâlnit acum.   

Înainte de atac, un militar a pornit echipamentul de înregistrare lăsat în urmă de un corespondent de război al televiziunii CBC.   

Comandanţii au ordonat un atac asupra a ceea ce credeau că sunt nave de război dispuse în mijlocul grupului naval. Au lovit două ţinte, prima dată cu şase apoi cu trei torpile.   

Prima ţintă s-a dovedit nava Kongō care a fost lovită de trei torpile. Al doilea tir a ratat crucişătorul Nagato, lovind în schimb distrugătorul Urakaze care a explodat. Navele japoneze şi-au continuat drumul ripostând, dar nu acolo unde ar fi trebuit.

Kongō naviga lent însă echipajul de pe submarin nu se gândea că este prea avariată. Pregătindu-se pentru un nou atac, au observat că ceva nu este în regulă. La aproximativ 5 şi jumătate dimineaţa,  nava japoneză s-a scufundat cu tot cu echipajul format din circa 1.200 de persoane.   

Reuşita Sealion a marcat prima scufundare a unui crucişător inamic de către un submarin al Forţelor Aliate în timpul cel de-Al Doilea Război Mondial.   

La finele războiului, Sealion era decorată cu cinci stele şi medaliată cu Presidential Unit Citation. Retrasă în 1946, a fost reconvertită pentru transportul trupelor în 1948, putând susţine un elicopter. A participat la exerciţii militare şi patrule ale coastelor americane şi din nou scoasă din serviciu în 1960.  

Dar nu pentru multă vreme, intrând din nou în serviciu şi fiind folosit pentru a sprijini blocada Cubei în timpul Crizei Rachetelor din 1962 şi, ulterior, pentru antrenarea forţelor speciale în anii 1960.   

Ieşită la pensie definitiv în 1970, a fost scufundată intenţionat opt ani mai târziu.

Foto sus: Submarinul USS Sealion, în 1956 (foto: U.S. Navy)