Singura biserică secuiască protejată de UNESCO în România jpeg

Singura biserică secuiască protejată de UNESCO în România

Pe lista Patrimoniului UNESCO au fost ├«nscrise ╚Öi bisericile fortificate din D├órjiu, C├ólnic ╚Öi Valea Viilor. Fiecare dintre acestea are particularit─â╚Ťile ei cu care ├«╚Öi ├«mbie vizitatorii s─â-i treac─â pragul. Dac─â la Valea Viilor, ├«n jude╚Ťul Sibiu, ╚Öi la C├ólnic, ├«n jude╚Ťul Alba, se g─âsesc biserici evanghelice s─âse╚Öti, din secolele XIV-XV, ├«n D├órjiu se afl─â o biseric─â fortificat─â secuiasc─â. 

Biserica Unitarian─â din D├órjiu (foto sus) este ╚Öi ast─âzi un l─âca╚Ö sf├ónt ╚Öi un loc de pelerinaj. Fiind singura biseric─â maghiar─â din Rom├ónia protejat─â de UNESCO, comunitatea ├«i acord─â mare aten╚Ťie edificiului. ├Äntregul spirit al satului se ├«nv├órte ├«n jurul acestei biserici: clopotele ei anun╚Ť─â ├«nceputul ╚Öi sf├ór╚Öitul marilor s─ârb─âtori, dau de veste c├ónd localnicii trebuie s─â se fereasc─â de intemperii, de viscol, de vijelii ori de grindin─â, dar tot aici vin s─âtenii s─â-╚Öi p─âstreze alimentele. ├Än cele cinci turnuri ale cet─â╚Ťii din D├órjiu exist─â, ca odinioar─â, o a╚Öa-numit─â ÔÇ×camer─â de proviziiÔÇť, unde sunt depozitate ├«n l─âzi de stejar mai ales c─ârneturile ÔÇô sl─ânin─â, c├órna╚Ťi, ╚Öunc─â ÔÇô ╚Öi cerealele. Datorit─â acestui obicei, biserica fortificat─â mai e cunoscut─â ╚Öi ca ÔÇ×cetatea sl─âninilorÔÇť, dar localnicii sunt cu fric─â de Dumnezeu ╚Öi nu vorbesc a╚Öa.

Cetatea Câlnic, realizată în stil romanic, nu domină prin dimensiuni, ci prin istorie

Cetatea Calnic profimedia 0360550760 jpg jpeg

Exist─â ni╚Öte reguli stricte pentru ca proprietarul s─â mearg─â s─â-╚Öi verifice bunurile l─âsate la p─âstrare ├«n cetate. Chiar ╚Öi ast─âzi, la poarta cet─â╚Ťii st─â un responsabil cu cheia por╚Ťii, care este ╚Öi clopotar, ╚Öi ├«i verific─â pe cei care vor s─â ajung─â la ÔÇ×camera de proviziiÔÇť. Oamenii pot s─â vin─â s─â taie c├óte o bucat─â din sl─ânina ╚Öi ╚Öunca depozitate numai o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â, miercuri diminea╚Ťa, dup─â ce bate clopotul. Tot a╚Öa e anun╚Ťat─â ╚Öi vizita celor care aduc cereale: ei pot merge s─â umble la provizii zilnic, dar numai dup─â clopotul de diminea╚Ť─â. Nimeni nu se abate de la aceste tradi╚Ťii. Dac─â cineva ar fi prins c─â a furat din lada altuia, atunci el ar fi exclus din cetate, ar fi chemat ├«n fa╚Ťa bisericii ╚Öi oamenii ar arunca ├«n el cu ou─â ╚Öi alte obiecte la ├«ndem├ón─â. Ar fi o ru╚Öine pe care n-ar mai putea s─â i-o spele nici str─ânepo╚Ťii lui.

Frumoasa localitate Valea Viilor, străjuită de biserica fortificată ridicată în 1263

Valea Viilor shutterstock 694648108 jpg jpeg

Construit─â ├«n secolele XIII-XIV, biserica din prezent are un acoperi╚Ö care dateaz─â din secolul XVII, dup─â ce austriecii au ars-o ├«n 1602. Biserica din D├órjiu g─âzduie╚Öte un ansamblu important de pictur─â mural─â ÔÇô chiar dac─â o bun─â parte a fost distrus─â ├«n timpul Reformei protestante. Cea mai reprezentativ─â imagine prezint─â un migrator cuman, ├«n ve╚Öminte tradi╚Ťionale, ╚Öi vorbe╚Öte despre legenda b─ât─âliei de la Chirale╚Ö, din secolul XI. Fortifica╚Ťia cuprinde bastioane dispuse oblic, ├«n afara zidurilor, ├«n cele patru col╚Ťuri ale planului p─âtrat. Deasupra bisericii exist─â un etaj defensiv, ca un ultim loc de refugiu, cu pozi╚Ťii de tragere, cu crenele ╚Öi g─âuri prin care se turna smoal─â clocotit─â. Zidul ├«nconjur─âtor e ├«nalt de ╚Öase metri ╚Öi are cinci turnuri ÔÇô c├óte unul la fiecare col╚Ť ╚Öi unul de-a lungul zidului. Pe turnul sud-vestic este amplasat un ceas solar, dat├ónd din anul 1622.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Mo╚Ötenirea sa╚Öilor. Satele s─âse╚Öti cu biserici fortificateÔÇŁ ap─ârut ├«n num─ârul 34 al revistei Historia Special, disponibil ├«n format digital, pe platforma paydemic.com

Cump─âr─â Acum

Cump─âr─â Acum