Sfârşitul iluziilor, istoria se repetă! jpeg

Sfârşitul iluziilor, istoria se repetă!

Europa a generat, în secolul trecut, cele mai catastrofale războaie din istoria omenirii şi mulţi au crezut că un nou conflict major pe continent nu mai este posibil într-o lume care a învăţat din trecut şi a construit reguli tocmai pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple.

Dar ideea imperială este mai puternică şi mai seducătoare decât toate lecţiile istoriei. Poate pentru că popoarele, din Antichitate şi până astăzi, îi aclamă pe cei care reuşesc să le mărească graniţele, le ridică statui şi îi preamăresc în cronici. Indiferent de costuri. Pentru că ideea imperială nu s-a împiedicat niciodată în costurile enorme de vieţi omeneşti cu care a venit întotdeauna la pachet.

Primul Război Mondial a produs atâtea pierderi încât naivii au spus, la sfârşitul lui, că omenirea nu se va mai lăsa niciodată antrenată într-un asemenea conflict. Avea să fie, în viziunea contemporanilor, ultimul mare război. Au trecut doar douăzeci de ani şi taţii din Primul Război Mondial s-au regăsit pe front împreună cu fiii lor, într-un conflict şi mai cumplit, şi mai devastator. Liderii care au promis maselor refacerea imperiilor, glorie şi măreţie au fost purtaţi de valuri de susţinere populară spre un nou dezastru de proporţii planetare.

Sfârşitul Războiului Rece şi colapsul URSS au reaprins speranţa că lumea a devenit mai înţeleaptă. Francis Fukuyama scria în 1992 celebra sa carte Sfârşitul istoriei şi ultimul om, în care dădea glas acestei speranţe, că omenirea iese din era conflictelor pentru că democraţia liberală este acceptată ca formă universală de guvernare, ţinând cont de experienţele teribile ale secolului XX.

În cele trei decenii care au urmat s-a văzut că nu este aşa. Autocraţiile care promit imperii sunt din nou pe val. În Europa, Ucraina este invadată şi devastată de război, iar imaginile transmise de la faţa locului aduc aminte de Al Doilea Război Mondial. Oraşe bombardate, localităţi sub asediu, pierderi de vieţi omeneşti, milioane de refugiaţi. După decenii de prosperitate şi de pace, europenii se trezesc dimineaţa într-o nouă realitate pe care nu credeau că o vor vedea vreodată.

Ideea obţinerii imperiului cu orice preţ este pusă în aplicare cu orice preţ.

FOTO: Profimedia

Articolul a fost publicat în numărul 242 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 martie - 14 aprilie, și în format digital peCumpără acumpaydemic.com.

coperta Historia 242 martie jpg jpeg