Invazia rusă în Ucraina (hartă de Viewsridge / Wikimedia Commons)

Semnificația războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei

Luna februarie a anului 2022 putea să fie una obișnuită din scurgerea vremii, dar s-a dat ordin pentru începerea unei operațiuni militare speciale pentru protejarea unor locuitori ruși de pe teritoriul statului vecin. Interesant este că forțele de invazie n-au pornit în apărarea regiunilor din estul țării țintă, ci au pornit direct spre capitală și alte orașe importante din punct de vedere strategic, ceea ce înseamnă că obiectivul politic era cu totul diferit de ceea ce se spunea în diplomație și presă. Nu trebuie să ne mire astfel de situații din moment ce toată arta războiului este înșelătorie.

Adevărul este că luptele ce se duc astăzi în Ucraina pe un front de o mie de kilometri au mai multe semnificații. Prima este strict militară și foarte vizibilă. Acum a crescut rolul echipamentelor electronice în locul forței brute ce s-a dezvoltat încă din anii primei conflagrații mondiale. O mică rachetă ce vine de undeva din lateral sau de sus poate să nimicească un tanc cu o masă de peste 40 de tone și dotat cu un tun impresionant de calibrul 125 mm. Nici elicopterele perfecționate de tip Mi-24, Mi-28 sau Ka-52 n-au misiuni ușoare pe cerul Ucrainei.

Avioanele de asalt Su-25 au fost concepute special să înfrunte focul armelor infanteriei, dar sunt problemele cu rachetele dirijate încă din Afganistan. Dronele au început să se dovedească niște jucării electronice deosebit de periculoase prin faptul că transmit date către bateriile de tunuri ce pot executa foc precis asupra țintelor ce se deplasează nebănuitoare. Sunt absolut lipsite ca valoare comercială prin faptul că se pot construi chiar și artizanal din materiale ieftine.

Există și variante militare perfecționate, capabile să efectueze atacuri cu bombe sau rachete, dar prețul acestora este mare. Armata rusă a rămas însă ancorată în trecut și preferă să folosească masiv artileria rămasă moștenire din sovietica eră și apoi să trimită la asalt valuri de infanteriști și blindate ce au sisteme de protecție noi insuficient dezvoltate pentru a face față noilor pericole de pe câmpurile de luptă. Se calculase prin interbelica eră că o mașină militară devine perimată complet în cel mult șapte ani, dar imaginația savanților a depășit orice limită și ieșeau de pe porțile fabricilor arme noi complet uzate. Mai puteau să fie folosite în lipsă de altceva, dar soarta lor era pecetluită.

A doua semnificație este și mai interesantă

Specialistul american Samuel Huntington a scris o carte despre Ciocnirea civilizațiilor și acolo a scris că există adevărate falii între anumite comunități. Este foarte cunoscută ruptura dintre francezi și germani, cea care a generat sau amplificat două războaie mondiale. A devenit acum foarte vizibilă și cea dintre ruși și ucraineni. Primii, cei ce se visează stăpânii lumii, doresc să transforme popoarele vecine în sclavi economici și militari pentru a avea și mai multă putere.

Nu contează decât umilirea cu orice preț a locuitorilor prin stăpâni trimiși de la Moscova și prin cozile de topor ce fac orice pentru o viață de huzur. Este cunoscută situația tuturor statelor din lagărul comunist, cele care au avut locuitorii nenorociți pentru a pune în practică o utopie numită comunism. Ucrainenii, tot populație ortodoxă, au avut mai multe contacte cu lumea occidentală și se simt mai atrași de civilizația vestică și de libertatea reală în toate domeniile.

Au sesizat acest aspect și simplii soldați ruși, cei care spuneau că se trăia bine până au sosit ei. Intervenția brutală rusă a dus la creșterea urii sociale împotriva ocupantului ce a nenorocit oamenii de sute de ani în numele ideii că fac un lucru pozitiv. Este evident că maselor din nord li se oferă iluzii pentru a crede în ceva ce nu are nici cea mai mică legătură cu interesele unui neam ce stăpânește cel mai vast teritoriu.

Cea mai importantă semnificație vine abia acum

Războiul din Ucraina este ocazia perfectă pentru a scăpa de moștenirea Uniunii Sovietice și chiar Rusia ajută din plin prin distrugeri la această operă de schimbare. Ambele tabere folosesc armament moștenit din timpul imperiului comunist sau derivat din tehnica sovietică și acesta începe să dispară prin luptele de uzură. Stocurile sunt însă prea mari și forțele rusești nu concentrează decât o parte pentru că restul este dispus spre China sau spre Europa civilizată.

A dispărut și nava Moscova, un crucișător din perioada sovietică. N-a mai apucat să aibă parte de slavă. Fabricile și orașele au fost construite pentru a satisface fanteziile politrucilor de la Kremlin și n-au cea mai mică legătură cu fericirea oamenilor. Minciuna și teroarea au fost caracteristicile de bază ale lumii comuniste și se vede și astăzi obsesia Moscovei de a demonstra că ar fi pozitivă prin tot ceea ce face și prin ceea ce nu este război. Ucraina, chiar dacă au rămas unele mentalități sovietice, începuse ruperea de trecutul odios, dar a început nebunia cu nazismul și ura împotriva lumii normale, libere.

Conducerea de la Kremlin a căzut complet în trecut, indiferent ce zice și ce face, și o să rămână odioasă la scara istoriei. A fost, este și va fi. Așa a fost concepută genetic de către Lenin și Stalin, a nenorocit populațiile zise sovietice până în 1991 și acum a luat-o de la început. Ucraina putea să fie oricum, dar lagărul numit Rusia rămâne un mare pericol la adresa întregii omeniri și unele discursuri chiar indică grave probleme psihice la nivel de conducere și acestea se agravează în fiecare zi.

Paranoia nucleară nu mai trebuie să mire pe cineva, prezentarea arsenalului militar fiind făcută în fiecare an pentru a arăta întregii lumi cine poate să nimicească societatea civilizată în numele unui iluzoriu progres politic.

Foto sus: Invazia rusă în Ucraina (hartă de Viewsridge / Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...