Sclipiri regești  Bijuterii faimoase din istorie jpeg

Sclipiri regești. Bijuterii faimoase din istorie

­čôü Istoria Modei
Autor: Andreea Lup┼čor

Mergem ├«napoi pe firul istoriei ├«n c─âutarea unor bijuterii fabuloase care-au legat destine, marcat pove╚Öti de dragoste sau, pur ╚Öi simplu, au servit drept declara╚Ťii de extravagan╚Ť─â ale unor femei legendare.

Primul popas temporal: prim─âvara lui 1894. Prin╚Ťesa Alix de Hesse prime╚Öte mai multe daruri de logodn─â din partea iubitului ei, ╚Ťareviciul Nicolae al Rusiei, dar ╚Öi din partea tat─âlui acestuia, ╚Ťarul Alexandru al III-lea. Potrivit unor ├«nsemn─âri ale prin╚Ťesei, chiar ╚Öi bunica ei, regina Victoria a Marii Britanii, a fost impresionat─â de aceste bijuterii. Nicolae i-a d─âruit logodnicei sale (cu care visa s─â se c─âs─âtoreasc─â de ani buni) un inel de logodn─â cu perl─â roz, o br─â╚Ťar─â ├«mpodobit─â cu un smarald uria╚Ö ╚Öi o bro╚Ö─â cu safir ╚Öi diamante, cea din urm─â devenind pentru viitoarea ╚Ťarin─â cel mai de pre╚Ť cadou. La r├óndul ei, prin╚Ťesa i-a d─âruit lui Nicolae un inel de logodn─â (pentru c─â, pe-atunci, ╚Öi b─ârba╚Ťii puteau primi asemenea cadouri), pe care acesta avea s─â-l poarte tot restul vie╚Ťii, p├ón─â ├«n clipa mor╚Ťii. 

2 jpg jpeg

Alix a mai primit din partea celui care trebuia s─â-i devin─â socru (care a murit, ├«ns─â, c├óteva luni mai t├órziu, ├«nainte ca tinerii s─â apuce s─â se c─âs─âtoreasc─â) un fabulos colier (sautoir) din perle, ie╚Öit din atelierul Faberg├ę. Colierul a fost ales de Alexandru al III-lea dintr-o colec╚Ťie de bijuterii prezentat─â la palat de c─âtre Peter Carl Faberg├ę ├«n persoan─â. ╚Üarul avea, se pare, un ochi excelent pentru podoabe. Potrivit fiului bijutierului, colierul valora la momentul respectiv 250.000 de ruble, find cel mai scump obiect achizi╚Ťionat vreodat─â de familia imperial─â rus─â de la atelierul Faberg├ę. Prin compara╚Ťie, e de ajuns s─â spunem c─â Nicolae al II-lea avea s─â pl─âteasc─â pentru unele ou─â Faberg├ę p├ón─â la 20.000 de ruble.

Cea cu stele-n p─âr 

Probabil cea mai iubit─â figur─â imperial─â feminin─â a secolului al XIX-lea, o adev─ârat─â vedet─â dup─â standarde moderne, a fost Elisabeta, ├«mp─âr─âteasa Austriei. Cunoscut─â mai degrab─â sub numele de alint Sissi, so╚Ťia lui Franz Joseph a fost una dintre cele mai iubite figuri regale ale acelor vremuri. O contribu╚Ťie major─â la cultul prin╚Ťesei Sissi a avut-o chiar frumuse╚Ťea acesteia, imortalizat─â ├«n numeroase portrete oficiale, apoi propagat─â ├«n imperiu ╚Öi ├«n ├«ntreaga Europa prin mii de ilustra╚Ťii.

3 jpg jpeg

Un portet renumit al prin╚Ťesei a fost realizat de pictorul Franz Xaver Winterhalter, ├«n 1865, ╚Öi o imortalizeaz─â pe Sissi purt├ónd cea mai cunoscut─â bijuterie a sa. Este vorba, de fapt, de un set format din 27 de stele cu perle ╚Öi diamante, oper─â a bijutierului vienez Alexander K├Âchert. Fiecare stea ├«n parte era decorat─â cu 46 de diamante ╚Öi o perl─â ├«n centru ╚Öi putea fi purtat─â ├«n numeroase feluri. De altfel, Sissi avea s─â poarte stelele at├ót ├«n p─âr, c├ót ╚Öi ├«n bro╚Öe ╚Öi coliere. Imaginea ├«mp─âr─âtesei cu p─ârul bogat (un alt element pentru care era celebr─â) ├«mpodobit cu stele a prins at├ót de tare la public, ├«nc├ót a st├órnit o nou─â mod─â ├«n Europa ╚Öi a f─âcut ca aceste bijuterii s─â r─âm├ón─â ├«n istorie drept ÔÇ×stelele SissiÔÇŁ.

Diamantul femeilor 

R─âm├ón├ónd ├«n secolul al XIX-lea, ne ├«ndrept─âm aten╚Ťia spre curtea regal─â unde ne a╚Ötept─âm s─â g─âsim cele mai spectaculoase bijuterii. Colec╚Ťia Reginei Victoria era deja, f─âr─â doar ╚Öi poate, impresionant─â la momentul venirii ei pe tron, dar s-a ├«mbog─â╚Ťit cu c├óteva piese senza╚Ťionale odat─â cu intrarea Indiei ├«n r├óndul coloniilor imperiale. India era, la momentul respectiv, cea mai important─â surs─â de diamante din lume.

Diamantul Koh-i-Noor, deja legendar ├«n India, a intrat ├«n posesia reginei odat─â cu anexarea Punjabului, ├«n 1849. Doi ani mai t├órziu, a fost prezentat la Marea Expozi╚Ťie Universal─â de la Londra, unde... n-a impresionat pe nimeni. Ceea ce se dorea a fi o dovad─â a m─âre╚Ťiei Imperiului Britanic ╚Öi a coloniilor sale a atras publicul doar datorit─â istoriei sale ╚Öi a valorii materiale (fiind evaluat la mai bine de un milion de lire, o sum─â fabuloas─â pentru acel timp). ├Äns─â din punct de vedere estetic, britanicii n-au v─âzut dec├ót o piatr─â oarecare. Asta deoarece modalitatea ├«n care era t─âiat nu ar─âta adev─ârata valoare a pietrei.

5 jpg jpeg

Astfel, prin╚Ťul Albert a decis re╚Ölefuirea lui pentru so╚Ťia sa ╚Öi cel mai apreciat expert ├«n domeniu, un olandez, a fost ├«ns─ârcinat cu aceast─â provocare. Ce-a pierdut ├«n carate a c├ó╚Ötigat ├«n frumuse╚Ťe: noua fa╚Ť─â a diamantului (sau mai precis, cele 66 de fa╚Ťete ale sale) este uluitoare. Koh-i-Noor a fost montat mai ├«nt├ói pe o bro╚Ö─â, pe care Victoria avea s─â o poarte destul de des ├«n anii urm─âtori. Treptat ├«ns─â, regina a renun╚Ťat s─â mai poarte piatra, asociind-o cu politica extern─â expansionist─â agresiv─â cu care nu era neap─ârat de acord. Dup─â moartea ei, diamantul a fost montat pe coroana reginei Alexandra, so╚Ťia lui Edward al VII-lea, apoi pe coroanele reginei Maria, respectiv reginei Elisabeta (mama actualei suverane). Vedem, a╚Öadar, c─â diamantul a fost purtat exclusiv de femeile din familia regal─â britanic─â. Legendele s├óngeroase din istoria diamantului au f─âcut ca acestuia s─â-i fie asociat un presupus ghinion al purt─âtorului de sex masculin. Astfel, de la regina Victoria ├«ncoace, o tradi╚Ťie nescris─â, poate chiar recunoscut─â doar ├«n ╚Öoapte, a f─âcut ca diamantul s─â fie dat mai departe doar pe m├óini feminine.

Safirul Reginei Maria 

Nu putem vorbi de bijuterii regale faimoase f─âr─â s─â ne aplec─âm ╚Öi asupra Reginei Maria a Rom├óniei. Cunoscut─â pentru pre╚Ťuirea podoabelor vestimentare ╚Öi a bijuteriilor (care a atras, nu de pu╚Ťine ori, ├«ncruntarea mult mai sobrului Carol I), Regina Maria a adunat de-a lungul vie╚Ťii numeroase giuvaere. Alc─âtuit─â din cadouri de logodn─â ╚Öi de c─âs─âtorie, cadouri oficiale sau mo╚Öteniri de familie, colec╚Ťia ei era impresionant─â ╚Öi ├«i era foarte drag─â. ├Äns─â mare parte din aceste bijuterii s-a pierdut ├«n r─âzboi, c├ónd au fost trimise, al─âturi de tezaurul ╚Ť─ârii, ├«n Rusia.

4 jpg jpeg

De aceea, dup─â sf├ór╚Öitul Marelui R─âzboi, Regele Ferdinand ╚Öi-a dorit ca so╚Ťia lui s─â-╚Öi refac─â treptat colec╚Ťia de bijuterii, de data aceasta una demn─â de regina Rom├óniei Mari. Cea mai spectaculoas─â achizi╚Ťie, f─âcut─â ├«n vederea festivit─â╚Ťilor de ├«ncoronare, a fost un colier Cartier cu un safir imens, unul dintre cele mai mari din lume: 478 de carate. Safirul, o piatr─â absolut spectaculoas─â provenit─â din Sri Lanka, fusese achizi╚Ťionat de Cartier ├«n persoan─â ├«n 1912 sau 1913, montat ├«ntr-un colier excep╚Ťional al─âturi de alte diamante ╚Öi apoi prezentat publicului ├«n Spania, la o expozi╚Ťie (unde, se pare, ar fi atras aten╚Ťia monarhilor spanioli). Regele Ferdinand a cump─ârat colierul ├«n 1921, dorind s─â ofere Mariei c├óteva podoabe speciale pentru ├«ncoronarea de la Alba Iulia, programat─â pentru 1922. Regele ar fi pl─âtit pentru colier nu mai pu╚Ťin de 1,3 milioane de franci.

Dorin╚Ťa Mariei a fost ca piatra pre╚Ťioas─â s─â ajung─â la cel de-al doilea fiu al ei, Nicolae, cu condi╚Ťia ca acesta s─â nu repete gre╚Öelile lui Carol ╚Öi s─â se c─âs─âtoreasc─â potrivit datoriei princiare. Cum acesta a renun╚Ťat la tot pentru iubirea lui, Ioana Doletti, ├«n cele din urm─â colierul a ajuns la nora de drept a reginei, Elena a Rom├óniei. Colierul Cartier s-a num─ârat printre bijuteriile de familie cu care Regelui Mihai i s-a permis s─â plece din ╚Ťar─â ├«n 1948, iar la scurt─â vreme dup─â intrarea ├«n exil, regele a v├óndul colierul c─âtre colec╚Ťionarul ╚Öi bijuteriul Harry Winston.

Un regat pentru o iubire 

Carol ╚Öi Nicolae ai Rom├óniei n-au fost singurii prin╚Ťi ai acelor vremuri care au provocat scandaluri amoroase. Un astfel de ╚Öoc a lovit ╚Öi monarhia britanic─â ├«n 1936, atunci c├ónd regele Edward al VIII-lea, proasp─ât ├«ncoronat de altfel, a decis s─â renun╚Ťe la tron de dragul iubitei sale, americanca Wallis Simpson, deoarece guvernul nu le-a permis s─â se c─âs─âtoreasc─â.

7 jpg jpeg

Aceasta nu este ├«ns─â povestea abdic─ârii, ci a femeii care a provocat-o. Wallis ╚Öi Edward au devenit un cuplu-vedet─â, o prezen╚Ť─â constant─â ├«n high life-ul european ╚Öi american. A╚Öa cum ├«i st─âtea bine unei aproape-regine, Simpson a fost o mare colec╚Ťionar─â de bijuterii, majoritatea primite cadou de la so╚Ťul ei de-a lungul deceniilor de iubire. Probabil cea mai faimoas─â pies─â din aceast─â colec╚Ťie este br─â╚Ťara-panter─â Cartier. Edward a cump─ârat pentru Wallis mai multe piese din colec╚Ťia panterelor Cartier, ├«ns─â cea mai spectaculoas─â este br─â╚Ťara comandat─â special pentru ea ├«n 1952. Decorat─â cu onix, diamante ╚Öi smaralde, br─â╚Ťara este una dintre cele mai renumite piese realizate vreodat─â de Cartier.

Fata cu colier de perl─â 

Ultima poveste ne aduce tot la Casa Cartier, ├«n jurul c─âreia au gravitat, se pare, cele mai cunoscute bijuterii ale secolului trecut. De data aceasta, este vorba despre una dintre cele mai extravagante figuri feminine ale secolului XX, actri╚Ťa Elizabeth Taylor. Marea actri╚Ť─â a epocii de aur hollywoodiene a avut ├«n colec╚Ťie multe podoabe spectaculoase, precum diamantul Taj Mahal, inelul cu diamantul Krupp (33 de carate) sau colierul cu diamantul Taylor-Burton (69 de carate). Toate aceste bijuterii au fost primite de actri╚Ť─â de la so╚Ťul ei, Richard Burton, mare amator de cadouri exorbitante.

6 jpg jpeg

Una dintre piesele inedite cump─ârate de Burton ÔÇô cadou de ValentineÔÇÖs Day ├«n primul lor an de c─âsnicie ÔÇô a fost perla cunoscut─â drept La Peregrina, a c─ârei porecl─â s-a tras de la numeroasele sale peregrin─âri prin lume de-a lungul istoriei. Perla ÔÇô una dintre cele mai mari perle naturale din lume ÔÇô a fost descoperit─â undeva ├«n Lumea Nou─â, sursele indic├ónd fie Panama, fie Venezuela, ╚Öi stabilind ca reper temporal primii ani ai secolului al XVI-lea. Perfect simetric─â, ├«n form─â de par─â, ╚Öi m─âsur├ónd la ├«nceput 223 de grame (a pierdut din greutate ├«n 1913, c├ónd a fost cur─â╚Ťat─â), perla a ajuns la curtea spaniol─â ├«n posesia regelui Filip al II-lea ╚Öi a r─âmas ├«n familia regal─â timp de c├óteva secole.

Peregrina a luat calea exilului ├«n 1813 odat─â cu Joseph Bonaparte, dup─â scurta sa aventur─â pe tronul de la Madrid, ╚Öi a ajuns apoi la nepotul acestuia, viitorul Napoleon al III-lea al Fran╚Ťei. R─âmas la r├óndu-i f─âr─â tron odat─â cu instaurarea republicii, fostul ├«mp─ârat a v├óndut o parte din bijuteriile familiei, inclusiv perla, c─âtre un aristocrat britanic. De la familia acestuia, aproape un secol mai t├órziu, Richard Burton a cump─ârat perla pentru Elizabeth Taylor, care a ├«ncredin╚Ťat-o Casei Cartier pentru o nou─â montur─â. Rezultatul: un colier uluitor cu mai multe perle, diamante ╚Öi rubine care avea s─â fie v├óndut la licita╚Ťie, dup─â moartea actri╚Ťei, contra sumei de 11 milioane de dolari.

Acest articol a fost publicat ├«n revista Historia, nr. 217, disponibil─â la toate punctele de distribu┼úie a presei ├«n perioada 15 februarie - 14 martie 2020, dar ┼či ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

H 217 jpg jpeg