Sclipiri regești  Bijuterii faimoase din istorie jpeg

Sclipiri regești. Bijuterii faimoase din istorie

📁 Istoria Modei
Autor: Andreea Lupşor

Mergem înapoi pe firul istoriei în căutarea unor bijuterii fabuloase care-au legat destine, marcat povești de dragoste sau, pur și simplu, au servit drept declarații de extravaganță ale unor femei legendare.

Primul popas temporal: primăvara lui 1894. Prințesa Alix de Hesse primește mai multe daruri de logodnă din partea iubitului ei, țareviciul Nicolae al Rusiei, dar și din partea tatălui acestuia, țarul Alexandru al III-lea. Potrivit unor însemnări ale prințesei, chiar și bunica ei, regina Victoria a Marii Britanii, a fost impresionată de aceste bijuterii. Nicolae i-a dăruit logodnicei sale (cu care visa să se căsătorească de ani buni) un inel de logodnă cu perlă roz, o brățară împodobită cu un smarald uriaș și o broșă cu safir și diamante, cea din urmă devenind pentru viitoarea țarină cel mai de preț cadou. La rândul ei, prințesa i-a dăruit lui Nicolae un inel de logodnă (pentru că, pe-atunci, și bărbații puteau primi asemenea cadouri), pe care acesta avea să-l poarte tot restul vieții, până în clipa morții. 

2 jpg jpeg

Alix a mai primit din partea celui care trebuia să-i devină socru (care a murit, însă, câteva luni mai târziu, înainte ca tinerii să apuce să se căsătorească) un fabulos colier (sautoir) din perle, ieșit din atelierul Fabergé. Colierul a fost ales de Alexandru al III-lea dintr-o colecție de bijuterii prezentată la palat de către Peter Carl Fabergé în persoană. Țarul avea, se pare, un ochi excelent pentru podoabe. Potrivit fiului bijutierului, colierul valora la momentul respectiv 250.000 de ruble, find cel mai scump obiect achiziționat vreodată de familia imperială rusă de la atelierul Fabergé. Prin comparație, e de ajuns să spunem că Nicolae al II-lea avea să plătească pentru unele ouă Fabergé până la 20.000 de ruble.

Cea cu stele-n păr 

Probabil cea mai iubită figură imperială feminină a secolului al XIX-lea, o adevărată vedetă după standarde moderne, a fost Elisabeta, împărăteasa Austriei. Cunoscută mai degrabă sub numele de alint Sissi, soția lui Franz Joseph a fost una dintre cele mai iubite figuri regale ale acelor vremuri. O contribuție majoră la cultul prințesei Sissi a avut-o chiar frumusețea acesteia, imortalizată în numeroase portrete oficiale, apoi propagată în imperiu și în întreaga Europa prin mii de ilustrații.

3 jpg jpeg

Un portet renumit al prințesei a fost realizat de pictorul Franz Xaver Winterhalter, în 1865, și o imortalizează pe Sissi purtând cea mai cunoscută bijuterie a sa. Este vorba, de fapt, de un set format din 27 de stele cu perle și diamante, operă a bijutierului vienez Alexander Köchert. Fiecare stea în parte era decorată cu 46 de diamante și o perlă în centru și putea fi purtată în numeroase feluri. De altfel, Sissi avea să poarte stelele atât în păr, cât și în broșe și coliere. Imaginea împărătesei cu părul bogat (un alt element pentru care era celebră) împodobit cu stele a prins atât de tare la public, încât a stârnit o nouă modă în Europa și a făcut ca aceste bijuterii să rămână în istorie drept „stelele Sissi”.

Diamantul femeilor 

Rămânând în secolul al XIX-lea, ne îndreptăm atenția spre curtea regală unde ne așteptăm să găsim cele mai spectaculoase bijuterii. Colecția Reginei Victoria era deja, fără doar și poate, impresionantă la momentul venirii ei pe tron, dar s-a îmbogățit cu câteva piese senzaționale odată cu intrarea Indiei în rândul coloniilor imperiale. India era, la momentul respectiv, cea mai importantă sursă de diamante din lume.

Diamantul Koh-i-Noor, deja legendar în India, a intrat în posesia reginei odată cu anexarea Punjabului, în 1849. Doi ani mai târziu, a fost prezentat la Marea Expoziție Universală de la Londra, unde... n-a impresionat pe nimeni. Ceea ce se dorea a fi o dovadă a măreției Imperiului Britanic și a coloniilor sale a atras publicul doar datorită istoriei sale și a valorii materiale (fiind evaluat la mai bine de un milion de lire, o sumă fabuloasă pentru acel timp). Însă din punct de vedere estetic, britanicii n-au văzut decât o piatră oarecare. Asta deoarece modalitatea în care era tăiat nu arăta adevărata valoare a pietrei.

5 jpg jpeg

Astfel, prințul Albert a decis reșlefuirea lui pentru soția sa și cel mai apreciat expert în domeniu, un olandez, a fost însărcinat cu această provocare. Ce-a pierdut în carate a câștigat în frumusețe: noua față a diamantului (sau mai precis, cele 66 de fațete ale sale) este uluitoare. Koh-i-Noor a fost montat mai întâi pe o broșă, pe care Victoria avea să o poarte destul de des în anii următori. Treptat însă, regina a renunțat să mai poarte piatra, asociind-o cu politica externă expansionistă agresivă cu care nu era neapărat de acord. După moartea ei, diamantul a fost montat pe coroana reginei Alexandra, soția lui Edward al VII-lea, apoi pe coroanele reginei Maria, respectiv reginei Elisabeta (mama actualei suverane). Vedem, așadar, că diamantul a fost purtat exclusiv de femeile din familia regală britanică. Legendele sângeroase din istoria diamantului au făcut ca acestuia să-i fie asociat un presupus ghinion al purtătorului de sex masculin. Astfel, de la regina Victoria încoace, o tradiție nescrisă, poate chiar recunoscută doar în șoapte, a făcut ca diamantul să fie dat mai departe doar pe mâini feminine.

Safirul Reginei Maria 

Nu putem vorbi de bijuterii regale faimoase fără să ne aplecăm și asupra Reginei Maria a României. Cunoscută pentru prețuirea podoabelor vestimentare și a bijuteriilor (care a atras, nu de puține ori, încruntarea mult mai sobrului Carol I), Regina Maria a adunat de-a lungul vieții numeroase giuvaere. Alcătuită din cadouri de logodnă și de căsătorie, cadouri oficiale sau moșteniri de familie, colecția ei era impresionantă și îi era foarte dragă. Însă mare parte din aceste bijuterii s-a pierdut în război, când au fost trimise, alături de tezaurul țării, în Rusia.

4 jpg jpeg

De aceea, după sfârșitul Marelui Război, Regele Ferdinand și-a dorit ca soția lui să-și refacă treptat colecția de bijuterii, de data aceasta una demnă de regina României Mari. Cea mai spectaculoasă achiziție, făcută în vederea festivităților de încoronare, a fost un colier Cartier cu un safir imens, unul dintre cele mai mari din lume: 478 de carate. Safirul, o piatră absolut spectaculoasă provenită din Sri Lanka, fusese achiziționat de Cartier în persoană în 1912 sau 1913, montat într-un colier excepțional alături de alte diamante și apoi prezentat publicului în Spania, la o expoziție (unde, se pare, ar fi atras atenția monarhilor spanioli). Regele Ferdinand a cumpărat colierul în 1921, dorind să ofere Mariei câteva podoabe speciale pentru încoronarea de la Alba Iulia, programată pentru 1922. Regele ar fi plătit pentru colier nu mai puțin de 1,3 milioane de franci.

Dorința Mariei a fost ca piatra prețioasă să ajungă la cel de-al doilea fiu al ei, Nicolae, cu condiția ca acesta să nu repete greșelile lui Carol și să se căsătorească potrivit datoriei princiare. Cum acesta a renunțat la tot pentru iubirea lui, Ioana Doletti, în cele din urmă colierul a ajuns la nora de drept a reginei, Elena a României. Colierul Cartier s-a numărat printre bijuteriile de familie cu care Regelui Mihai i s-a permis să plece din țară în 1948, iar la scurtă vreme după intrarea în exil, regele a vândul colierul către colecționarul și bijuteriul Harry Winston.

Un regat pentru o iubire 

Carol și Nicolae ai României n-au fost singurii prinți ai acelor vremuri care au provocat scandaluri amoroase. Un astfel de șoc a lovit și monarhia britanică în 1936, atunci când regele Edward al VIII-lea, proaspăt încoronat de altfel, a decis să renunțe la tron de dragul iubitei sale, americanca Wallis Simpson, deoarece guvernul nu le-a permis să se căsătorească.

7 jpg jpeg

Aceasta nu este însă povestea abdicării, ci a femeii care a provocat-o. Wallis și Edward au devenit un cuplu-vedetă, o prezență constantă în high life-ul european și american. Așa cum îi stătea bine unei aproape-regine, Simpson a fost o mare colecționară de bijuterii, majoritatea primite cadou de la soțul ei de-a lungul deceniilor de iubire. Probabil cea mai faimoasă piesă din această colecție este brățara-panteră Cartier. Edward a cumpărat pentru Wallis mai multe piese din colecția panterelor Cartier, însă cea mai spectaculoasă este brățara comandată special pentru ea în 1952. Decorată cu onix, diamante și smaralde, brățara este una dintre cele mai renumite piese realizate vreodată de Cartier.

Fata cu colier de perlă 

Ultima poveste ne aduce tot la Casa Cartier, în jurul căreia au gravitat, se pare, cele mai cunoscute bijuterii ale secolului trecut. De data aceasta, este vorba despre una dintre cele mai extravagante figuri feminine ale secolului XX, actrița Elizabeth Taylor. Marea actriță a epocii de aur hollywoodiene a avut în colecție multe podoabe spectaculoase, precum diamantul Taj Mahal, inelul cu diamantul Krupp (33 de carate) sau colierul cu diamantul Taylor-Burton (69 de carate). Toate aceste bijuterii au fost primite de actriță de la soțul ei, Richard Burton, mare amator de cadouri exorbitante.

6 jpg jpeg

Una dintre piesele inedite cumpărate de Burton – cadou de Valentine’s Day în primul lor an de căsnicie – a fost perla cunoscută drept La Peregrina, a cărei poreclă s-a tras de la numeroasele sale peregrinări prin lume de-a lungul istoriei. Perla – una dintre cele mai mari perle naturale din lume – a fost descoperită undeva în Lumea Nouă, sursele indicând fie Panama, fie Venezuela, și stabilind ca reper temporal primii ani ai secolului al XVI-lea. Perfect simetrică, în formă de pară, și măsurând la început 223 de grame (a pierdut din greutate în 1913, când a fost curățată), perla a ajuns la curtea spaniolă în posesia regelui Filip al II-lea și a rămas în familia regală timp de câteva secole.

Peregrina a luat calea exilului în 1813 odată cu Joseph Bonaparte, după scurta sa aventură pe tronul de la Madrid, și a ajuns apoi la nepotul acestuia, viitorul Napoleon al III-lea al Franței. Rămas la rându-i fără tron odată cu instaurarea republicii, fostul împărat a vândut o parte din bijuteriile familiei, inclusiv perla, către un aristocrat britanic. De la familia acestuia, aproape un secol mai târziu, Richard Burton a cumpărat perla pentru Elizabeth Taylor, care a încredințat-o Casei Cartier pentru o nouă montură. Rezultatul: un colier uluitor cu mai multe perle, diamante și rubine care avea să fie vândut la licitație, după moartea actriței, contra sumei de 11 milioane de dolari.

Acest articol a fost publicat în revista Historia, nr. 217, disponibilă la toate punctele de distribuţie a presei în perioada 15 februarie - 14 martie 2020, dar şi în format digital pe paydemic.com.

Cumpără Acum

H 217 jpg jpeg