S─ârutul Mor╚Ťii: povestea din spatele unei imagini care ╚Öi azi ╚Öocheaz─â png

S─ârutul Mor╚Ťii: povestea din spatele unei imagini care ╚Öi azi ╚Öocheaz─â

­čôü R─âzboiul Rece
Autor: Redac╚Ťia

Sărutul fratern dintre Erich Honecker, președintele Germaniei de Est și Leonid Brezhnev, liderul URSS, a fost unul dintre momentele care au șocat lumea în timpul Războiului Rece.

Pe 6 octombrie 1979, Uniunea Sovietic─â ╚Öi Germania de Est semnau un acord economic prin care ru╚Öii le furnizau nem╚Ťilor petrol, gaze naturale ╚Öi echipamente militare timp de 11 ani ├«n timp ce nem╚Ťii se angajau s─â le dea ru╚Öilor nave militare, tot felul de ma╚Öin─ârii ╚Öi produse chimice.  

P├ón─â aici, nimic anormal, asemenea acorduri ├«n acele timpuri nu erau ie╚Öite din comun. Mai ales c─â Germania de Est era cel mai important partener comercial al URSS-ului ╚Öi, de-a lungul timpului, i-a livrat Uniunii Sovietice tehnologie de ├«nalt─â precizie la schimb cu materie prim─â.   

├Än acea zi se ├«mplineau 30 de ani de la apari╚Ťia Germaniei de Est iar ├«n╚Ťelegerea a fost semnat─â de pre╚Öedintele URSS Leonid Brezhnev ╚Öi de Erich Honecker, ╚Öeful statului est-german. Pentru a ar─âta c─â rela╚Ťia dintre cele dou─â ╚Ť─âri este extrem de apropiat─â, cei doi lideri s-au s─ârutat, to╚Ťi cei prezen╚Ťi r─âm├ón├ónd ╚Öoca╚Ťi. Dar ÔÇ×S─ârutul FraternÔÇŁ era ceva normal ├«n lumea comunist─â. Era modul ├«n care ╚Öefii comuni╚Öti formalizau ├«n╚Ťelegeri de acest gen.  

Imaginea a fost realizată de celebrul fotograf Regis Bossu, ea făcând înconjurul lumii, pentru că simboliza atât de clar vremurile respective!

Brezhnev f─âcea acest gest de foarte multe ori. Odat─â, a fost auzit spun├ónd, despre un ╚Öef de stat: ÔÇ×Ca politician, un gunoi... dar ce bine s─âruta!ÔÇŁ 

image

Atunci c├ónd Zidul Berlinului a c─âzut ├«n 1989, artistul sovietic Dimitri Vrubel a decis s─â picteze imaginea pe una din fa╚Ťadele zidului din Estul Berlinului, ├«nso╚Ťit─â de o explica╚Ťie: ÔÇ×Doamne, ajut─â-m─â s─â tr─âiesc dup─â aceast─â dragoste ucig─âtoare!ÔÇŁ 

├Än martie 2009, pictura realizat─â din graffiti a fost ╚Ötears─â la ordinul autorit─â╚Ťilor, iar Vrubel nu a stat pe g├ónduri ╚Öi a restaurat imaginea, dup─â o munc─â de doi ani de zile.