Revolta de pe Potemkin jpeg

Revolta de pe Potemkin

­čôü Istorie contemporan─â
Autor: Richard Cavendish; History Today

27 iunie 1905:marinarii de la bordul navei ruse╚Öti Potemkin se revolt─â ├«mpotriva ofi╚Ťerilor lor ╚Öi se pronun╚Ť─â pentru terminarea r─âzboiului ├«mpotriva Japoniei ╚Öi sf├ór╚Öitul autocra╚Ťiei din Imperiul Rus.

├Än anul revolu╚Ťionar 1905, Marina ruseasc─â ├«nc─â p─âstra condi╚Ťiile dure ╚Öi pedepsele brutale practicate de zeci de ani. Marinarii erau din ce ├«n ce mai nemul╚Ťumi╚Ťi ╚Öi era evident c─â o revolt─â putea izbucni ├«n orice moment, mai ales ├«n acele zile tulburate de dezastrul r─âzboiului ruso-japonez. La sf├ór╚Öitul lunii mai, flota din Marea Baltic─â ajunsese ├«ntr-un final ├«n m─ârile din Extremul Orient, numai pentru a fi distrus─â ├«n b─ât─âlia de la Tsushima. De aceea, marinarii din flota din Marea Neagr─â se temeau c─â, ├«n cur├ónd, ╚Öi ei vor fi trimi╚Öi s─â lupte ├«mpotriva japonezilor.

Potemkinera una din cele mai noi nave de r─âzboi din flota ruseasc─â din Marea Neagr─â. Iar cu un echipaj numeros de 800 de oameni, atmosfera de la bordul navei nu era una tocmai pozitiv─â. Dincolo de nemul╚Ťumirile cauzate de condi╚Ťiile proaste, unii membri ai echipajului aveau simpatii revolu╚Ťionare. ├Äntre ace╚Ötia, se remarc─â t├ón─ârul ofi╚Ťer Matiu╚Öenko, care avea s─â joace un rol important ├«n viitoarea revolt─â.

Afla╚Ťi pe mare ├«n ziua de 14 iunie (27 iunie pe stil vechi), buc─âtarii de pe nav─â s-au pl├óns de calitatea c─ârnii primite pentru m├óncarea echipajului, spun├ónd c─â este infestat─â cu viermi. Doctorul navei a spus ├«ns─â c─â viermii sunt ou─â de mu╚Öte, carnea put├ónd fi consumat─â f─âr─â probleme. Ulterior, o delega╚Ťie s-a prezentat la capitan cu o pl├óngere din partea echipajului referitoare la viermii din ciorb─â. Purt─âtorul de cuv├ónt al marinarilor era un anume Valenciuk, care se pare c─â ar fi folosit un limbaj necorespunz─âtor care l-ar fi ├«nfuruiat pe comandantul Giliarovski, ofi╚Ťerul executiv. Acesta ar fi scos pistolul ╚Öi l-ar fi ├«mpu╚Öcat pe Valenciuk. Ceilal╚Ťi marinari l-au capturat ├«ns─â pe Giliarovski ╚Öi l-au aruncat peste bord. Potrivit unei alte variante, revolta ar fi ├«nceput c├ónd Giliarovski i-ar fi amenin╚Ťat pe marinari cu ├«mpu╚Öcarea dac─â refuz─â s─â m─ân├ónce bor╚Öul stricat.

├Än urma revoltei, c─âpitanul navei, doctorul ╚Öi al╚Ťi ofi╚Ťeri au fost omor├ó╚Ťi, iar restul ofi╚Ťerilor au fost ├«nchi╚Öi ├«ntr-o cabin─â. Apoi nava a arborat steagul ro╚Öu (simbolul revolu╚Ťionar) ╚Öi marinarii au ales un ÔÇ×comitet popularÔÇŁ care s─â ia comanda. Matiu╚Öenko a fost ales pre╚Öedinte al comitetului.

Nava s-a ├«ndreptat apoi spre portul din Odessa, unde grevele ├«ncepuser─â deja de mai bine de dou─â s─âpt─âm├óni, cu confrunt─âri violente ├«ntre demonstran╚Ťi, cazaci ╚Öi poli╚Ťie. Oamenii s-au adunat ├«n port ├«n diminea╚Ťa ├«n care nava Potemkin a aruncat ancora. Corpul lui Valenciuk a fost adus la mal de o gard─â de onoare ╚Öi pus pe un catafalc din apropierea unor sc─âri care, dou─âzeci de ani mai t├órziu, aveau s─â joace un rol foarte important ├«n secven╚Ťa-cheie din filmul lui Serghei Eisenstein.

Cet─â╚Ťenii din Odessa le-au dat marinarilor m├óncare proasp─ât─â ╚Öi au adus flori la catafalcul lui Valenciuk. Pe parcursul zilei, din ce ├«n ce mai mul╚Ťi oameni s-au adunat ├«n port, ascult├ónd discursuri ╚Öi c├óntece revolu╚Ťionare. Depozitele din zon─â au fost incendiate, iar ├«n scurt─â vreme ├«ntergul port era ├«n fl─âc─âri.  

0617 battleship potemkinjpg 4109f5af1b528abe large jpg jpeg

├Äntre timp, guvernul ╚Ťarist a instituit legea mar╚Ťial─â, iar guvernatorul Ucrainei a primit instruc╚Ťiuni s─â ia m─âsuri ferme ├«mpotriva revolu╚Ťionarilor. ├Än aceea╚Öi sear─â, solda╚Ťii au fost trimi╚Öi ├«n port ╚Öi au deschis focul ├«mpotriva mul╚Ťimii. Num─ârul victimelor e estimat la circa 2000 de mor╚Ťi ╚Öi 3000 de r─âni╚Ťi.

Dup─â ce lini╚Ötea a fost restaurat─â, Valenciuk a fost ├«nmorm├óntat cu acordul autorit─â╚Ťilor, dar cererea marinarilor de a fi amnistia╚Ťi a fost respins─â. Pe 18 iunie, nava a p─âr─âsit portul. Echipajul spera c─â revolta lor va inspira revolte la bordul altor nave din flota din Marea Neagr─â, dar nu au mai avut loc alte tulbur─âri.

Nava s-a ├«ndreptat spre portul Constan╚Ťa, unde marinarii sperau c─â vor ob╚Ťine ap─â ╚Öi c─ârbuni. Autorit─â╚Ťile rom├óne le-au cerut ├«ns─â s─â predea nava. Confrunta╚Ťi cu acest refuz, marinarii au mers ├«n Crimeea. Pentru c─â nici acolo nu au reu╚Öit s─â fac─â rost de provizii, ├«n cele din urm─â marinarii au decis s─â se ├«ntoarc─â la Constan╚Ťa, unde au predat nava autorit─â╚Ťilor rom├óne.

Foto:membri ai echipajului navei Potemkin (pe fundal) vin la mal ├«n portul Constan╚Ťa.

potemkin 0 jpg jpeg

Cei mai mul╚Ťi marinari au r─âmas ├«n Rom├ónia;c├ó╚Ťiva din cei care s-au ├«ntors ├«n Rusia au fost executa╚Ťi, inclusiv Matiu╚Öenko. 32 de marinari au plecat ├«n Argentina. Ultimul supravie╚Ťuitor al revoltei de pe Potemkin, Ivan Be╚Öoff, a murit ├«n 1987, la Dublin, la v├órsta de 102 ani.

Amintirea incidentului s-a stins destul de repede, dar guvernul ╚Ťarist a fost destul de alarmat de dezvoltarea sentimentelor revolu╚Ťionare ├«n r├óndul for╚Ťelor armate.

├Än urm─âtoarele luni, demonstra╚Ťii violente au avut loc ├«n toate marile ora╚Öe ruse╚Öti, culmin├ónd cu greva general─â din octombrie, care l-a for╚Ťat pe ╚Ťar s─â accepte libertatea cuv├óntului ╚Öi libertatea de asociere. Dar, dup─â cuvintele lui Tro╚Ťki, ╚Ťarul acceptase toate cererile, f─âr─â s─â acorde nimic ├«ns─â. Greva a fost ├«n─âbu╚Öit─â rapid, ├«ntr-o ├«ncercare a autorit─â╚Ťilor de a pune cap─ât tuturor demonstra╚Ťiilor.

Ast─âzi, revolta navei Potemkin este foarte cunoscut─â nu neap─ârat datorit─â importan╚Ťei sale ├«n istoria mi╚Öc─ârii revolu╚Ťionare ruse╚Öti, ci datorit─â filmului lui Eisenstein din 1925, care a transformat incidentul din 1905 ├«ntr-o foarte puternic─â arm─â propagandistic─â.

Richard Cavendish, The Mutiny on the Potemkin, ├«n ÔÇ×History TodayÔÇŁ vol. 55, nr. 6, 2005

Roger Hudson, ÔÇ×In Focus:Mutiny on the PotemkinÔÇŁ, ├«n ÔÇ×History TodayÔÇŁ, vol. 63., nr. 5, 2013