Reprezentarea rom├ónilor ├«n via╚Ťa politic─â din Ungaria dualist─â jpeg

Reprezentarea rom├ónilor ├«n via╚Ťa politic─â din Ungaria dualist─â

P├ón─â ├«n 1881, mi╚Öcarea na╚Ťional─â a rom├ónilor din Ungaria dualist─â a fost reprezentat─â de dou─â partide: Partidul Na╚Ťional Rom├ón din Transilvania ╚Öi Partidul Na╚Ťional Rom├ón din Banat ╚Öi Ungaria. Con╚Ötien╚Ťi ├«ns─â de pericolul tot mai mare al politicii de maghiarizare duse de guvernele de la Budapesta, rom├ónii din spa╚Ťiul transilv─ânean ╚Öi cei din cel extra-transilv─ânean au decis, ├«n cadrul Conferin╚Ťei na╚Ťionale ╚Ťinute la Sibiu ├«n 1881, s─â-╚Öi uneasc─â eforturile pentru a ac╚Ťiona pe teren politic precum un ├«ntreg. ├Äns─â acest lucru nu a fost pe deplin posibil tocmai din cauza realit─â╚Ťilor electorale diferite ╚Öi a tradi╚Ťiilor politice contrare. 

Tradiţii divergente

Astfel, ├«n spa╚Ťiul extra-transilv─ânean locuit de rom├óni exista o profund─â tradi╚Ťie activist─â, care presupunea participarea la procesul electoral prin numirea de candida╚Ťi rom├óni pentru mandatele de deputat, care s─â fie sus╚Ťinu╚Ťi pe deplin de cona╚Ťionalii lor cu drept de vot. ├Än spa╚Ťiul transilv─ânean, ├«n schimb, c├ó╚Ötigase tot mai mult teren ideea pasivismului. Aceasta presupunea boicotarea alegerilor parlamentare, at├ót prin refuzul de a numi candida╚Ťi proprii pentru mandatele de deputat, c├ót ╚Öi prin neparticiparea aleg─âtorilor rom├óni la procesul electoral. Era o reac╚Ťie politic─â de protest fa╚Ť─â de pierderea autonomiei Transilvaniei prin unirea acesteia cu Ungaria. 

Dup─â fuziunea celor dou─â partide rom├óne╚Öti, nou-├«nfiin╚Ťatul Partid Na╚Ťional Rom├ón (PNR) a adoptat pentru o scurt─â perioad─â de timp o tactic─â politic─â hibrid: pasivism pentru circumscrip╚Ťiile electorale din Transilvania ╚Öi activism pentru cele din Banat, Cri╚Öana, S─âtmar ╚Öi Maramure╚Ö. ├Äncep├ónd ├«ns─â din 1887, ├«n urma e╚Öecurilor electorale ╚Öi a abuzurilor comise de autorit─â╚Ťi, pasivismul a fost adoptat ca tactic─â politic─â unic─â, extinz├óndu-se ├«n toate zonele locuite de rom├óni. Astfel, pentru aproape dou─â din cele cinci decenii ale perioadei dualiste, pasivismul a fost tactica politic─â a mi╚Öc─ârii na╚Ťionale a rom├ónilor din Ungaria. 

Pasivism vs compromis politic

├Äns─â nici ├«n aceast─â privin╚Ť─â deciziile luate nu au putut fi aplicate ├«ntru totul. ├Än r├óndul curentului activist rom├ónesc din Ungaria dualist─â se milita, de asemenea, pentru colaborarea cu partidele politice maghiare. De╚Öi au existat oameni politici rom├óni care au optat pentru partidele maghiare din opozi╚Ťie ÔÇô George Pop de B─âse╚Öti fiind la un moment dat chiar vice-pre╚Öedintele Partidului Independentist Maghiar ÔÇô, majoritatea celor favorabili acestui tip de activism au ales s─â colaboreze cu partidul aflat la guvernare.

Pentru op╚Ťiunile lor, ace╚Ötia au fost considera╚Ťi de majoritatea presei rom├óne╚Öti a vremii ╚Öi de mediile PNR ca tr─âd─âtori ai interesului na╚Ťional, ├«nfiera╚Ťi cu etichete precum ÔÇ×cozi de toporÔÇŁ sau ÔÇ×mameluciÔÇŁ. ├Äns─â, din punct de vedere al programului politic, singura diferen╚Ť─â ├«ntre PNR ╚Öi proguvernamentalii rom├óni era cea referitoare la pierderea autonomiei Transilvaniei, pe care cei din urm─â o acceptau. 

├Än ziua alegerilor, sec┼úiile de votare erau luate cu asalt de aleg─âtori ┼či de sus┼úin─âtorii diferi┼úilor candida┼úi. Incidentele erau greu de evitat. Sursa: ÔÇ×Vas├írnapi ├║js├ígÔÇŁ, nr. 19/1906

Alegeri Ungaria jpg jpeg

Diferen╚Ťele devin ├«ns─â semnificative ├«n ceea ce prive╚Öte tactica politic─â adoptat─â de proguvernamentali. Ace╚Ötia considerau c─â prin compromis politic se puteau ob╚Ťine o serie de avantaje la nivel local, ├«n comitate, care s─â contribuie la dezvoltarea economic─â, social─â ╚Öi cultural─â a rom├ónilor din respectivele zone. Strategia consta ├«n ob╚Ťinerea de concesii la nivel local din partea autorit─â╚Ťilor maghiare, ├«n schimbul sus╚Ťinerii ├«n parlament a proiectelor guvernului.

├Än accep╚Ťiunea proguvernamentalilor rom├óni, cu c├ót se ob╚Ťineau concesii pentru mai multe comunit─â╚Ťi rom├óne╚Öti din diferite comitate, cu at├ót mai bine se creau cadrele necesare dezvolt─ârii ├«ntregii na╚Ťiuni rom├óne din Ungaria dualist─â. Exploat├ónd ╚Öi caren╚Ťele tacticii pasiviste asumate de PNR p├ón─â ├«n 1905, proguvernamentalii rom├óni au mobilizat de partea lor un num─âr considerabil de aleg─âtori. Ace╚Ötia proveneau at├ót din r├óndurile ╚Ť─âr─ânimii mijlocii, c├ót ╚Öi din cele ale inteligen╚Ťei rom├óne╚Öti, reprezentat─â ├«ndeosebi de func╚Ťionari, preo╚Ťi ╚Öi ├«nv─â╚Ť─âtori.

Prin urmare, de-a lungul ├«ntregii perioade dualiste, rom├ónii au fost implica╚Ťi activ ├«n ceea ce a ├«nsemnat fenomenul electoral din Ungaria dualist─â, at├ót ├«n calitate de candida╚Ťi pentru mandatele de deputa╚Ťi, c├ót ╚Öi ca aleg─âtori. Au experimentat astfel din plin corup╚Ťia ╚Öi abuzurile caracteristice alegerilor parlamentare din partea maghiar─â a Dublei Monarhii.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×┬źCine se poate lupta cu 60 de birturi, cu 6-7.000 de florini?┬╗. Corup╚Ťie ╚Öi practici electorale ├«n Transilvania secolelor XIX-XXÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 228 al revistei Historia, disponibil ├«n format digital pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum