Regele Soare și cantitățile enorme de mâncare jpeg

Regele Soare și cantitățile enorme de mâncare

Cititorul de astăzi își imaginează, poate, că Ludovic al XIV-lea, monarhul discreționar și atotputernic – protector, ca și predecesorii săi, Henric al IV-lea și Ludovic al XIII-lea, al lui Molière –, era, și în privința gastronomiei, la nivelul supranumelui său, Le Roi Soleil, un rafinat. Nimic mai neadevărat. Să ni-l imaginăm pe Regele Soare cinând singur, totdeauna singur, în camera sa din apartamentele de la Versailles.

I se întinde masa în fața ferestrelor. I se aduc, rând pe rând, cantități enorme de mâncăruri: multe ciorbe și supe preparate din claponi bătrâni, pui de porumbel, creste de cocoș și „mure” de vițel (probabil, structuri limfatice), ciorbele se repetau: claponi și prepelițe.

Urmau potârnichi pe varză, un sfert de vițel de 20 de livre, fript (o livră = 0,450 kg), plăcinte din câte 12 porumbei, 6 pui de găină tocați și carne mărunțită de potârniche, curcani fripți, pui grași de găină cu trufe și iarăși fripturi, claponi, porumbei…

Desertul era compus din ligheane cu fructe crude, tăvi uriașe cu prăjituri uscate și, în boluri adânci, compoturi. La aperitive, care se consumau și între feluri, cârnați, boudins blancs (fel de cârnați umpluți cu piept de pasăre și lapte), pateu de ficat cu trufe, miroton – carne fiartă de vită, feliată și servită cu ceapă tocată…

FOTO: GETTY IMAGES

Fragmentul face parte din articolul „Charles de l’Orme și medicina în vremea lui Molière”, publicat în numărul 239 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără AcumCumpără Acum

coperta historia 239 jpg jpeg