image

Programul Național Limes – prelungirea unei șanse unice?

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Ionel Grigorescu

Deși timpul a trecut, avansul în Programul Național/PN Limes e contabilizat doar de calendar, în rest aceleași întârzieri, aceeași lipsă de transparență în deciziile adoptate de Comisia Națională/ CN LIMES și aceeași solicitare de decalare a termenului cu încă 1 an.

Să începem cu lucrurile bune și anume să remarcăm consecvența de a solicita din timp, pentru al doilea an la rând, alocarea bugetului anual aferent Programului, în vederea derulării lucrărilor necesare în timp util.

De asemenea, unii membri ai CN LIMES, par a face dizidență și a acționa din proprie inițiativă, sens în care din fondurile Consiliului Județean Mureș au înființat, în cadrul Muzeului Județean din Mureș, o secție care are ca obiectiv studiul limesului roman. Mai mult decât atât, Biblioteca Județeană ,,George Coșbuc’’ Bistrița Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, la jumătatea anului trecut, au inițiat un parteneriat, materializat prin realizarea filmului documentar ,,LIMES DACICUS ÎN BISTRIȚA-NĂSĂUD’’, care susține Programul la nivelul județului. Mai recent, în decembrie 2021, postul de radio cu acoperire regională, Radio Someș, a lansat proiectul ,,Călător prin Ardeal’’, care, în cadrul unor monologuri de aproximativ 7 minute prezintă, din punct de vedere turistic, istoric și cultural, comunele incluse în PN LIMES (din Bistrița-Năsăud și Cluj).

Și ne oprim aici cu avansul pentru că încep problemele. De exemplu, tot nu se știe când și cum a fost utilizat bugetul în cauză, iar Institutul Național al Patrimoniului, integrator documentelor din Program continuă să se plângă de lipsă de personal și de fonduri, însă nu a încadrat nici măcar funcțiile create special pentru centralizarea/gestionarea datelor/documentelor aferente siturilor incluse în Lista Tentativă Națională, iar la finalul anului s-au trezit cu banii necheltuiți, care au fost returnați bugetului de stat (cca. 135 mii lei).

Totodată, întârzierile în finalizarea documentațiilor siturilor cuprinse în Lista Tentativă Națională propuse pentru clasarea UNESCO se mențin, deși aceste date ar fi trebuit transmise Institutului Național al Patrimoniului până la sfârșitul lunii iunie 2021. Mai mult, membrii CN LIMES nu se consultă cu responsabilii de sit pentru completarea fișelor descriptive, în contextul în care erorile asociate acestor documente pot atrage decizia UNESCO de respingere a dosarului de țară. Această decizie poate surveni și pe fondul faptului că nu toate obiectivele propuse în Lista Tentativă Națională sunt încadrate în grupa A (unele au doar cod RAN, altele sunt în grupa B).

Cu toate acestea, le ședința CN LIMES din decembrie 2021, au fost invitați apropiați ai conducerii, în detrimentul experților sau exponenților mediului academic local, și experți ai ICOMOS/UNESCO cunoscuți mai degrabă pentru activitatea în domeniul convertirii zonelor industriale în obiective pretabile a fi clasificate în patrimoniul UNESCO, decât pentru cea asociată epocii romane. Rămâne de văzut cât și cum vor contribui aceștia la accelerare derulării Programului!

Totuși, nimeni nu-și pune întrebarea, ce e de făcut după finalizarea Programului Național LIMES, adică după ce vasta zonă a limesului roman, va deveni, conform legii, zonă protejată și imens potențial de valorificat turistic și științific. Nici despre acest lucru nu s-a discutat în format extins cu factori responsabili din toate domeniile economice, în vederea stabilirii unei strategii comune. Concluzie, Programul se va prelungi până în 2023 sau mai mult?

Mai multe pentru tine...