Programul funeraliilor Regelui Mihai jpeg

Programul funeraliilor Regelui Mihai

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția

Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi adus în țară miercuri, 13 decembrie, ora 11.00, pe Aeroportul Otopeni, unde va avea loc un scurt serviciu religios ortodox, după care va fi transportat la Castelul Peleș.

Miercuri, 13 decembrie, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsuflețit va ajunge la Aeroportul Otopeni. Evenimentul se va desfășura în prezența Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale. Publicul nu va avea acces la ceremonie. La aeroportul Otopeni va avea loc un scurt serviciu religios ortodox.

La ora 14.00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Familia Regală va fi prezentă la Sinaia. La așezarea sicriului în Holul de Onoare se va oficia un scurt serviciu religios ortodox.

Programul oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș va fi următorul:

Ora 14-15: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova.

Ora 15-16: Reprezentanții Instituțiilor Statului, centrale și locale.

Ora 16-17: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.

Ora 17-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

La ora 18.00, corpul neînsuflețit va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei), unde va ajunge la ora 20.00. Ceremonia va avea caracter privat. Cu această ocazie, va fi oficiat un scurt serviciu religios ortodox.

Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalc vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal, după următorul program:

Miercuri, 13 decembrie, între ora 20.30 și ora 22.00;

Joi, 14 decembrie, între ora 08.00 și ora 22.00;

Vineri, 15 decembrie, între ora 08.00 și ora 22.00.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu, sunt rugați să respecte următoarele reguli:

Să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, cu culori închise  

Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase de niciun fel

Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii
Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei
Să aibă la ei un document de identitate
Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal sau pe trotuarul din fața grilajului Palatului.
Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta
În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.30, după finalizarea ultimelor gărzi la catafalc, ce vor începe la ora 10, va fi oficiat un scurt serviciu religios ortodox.

La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo vor avea loc un scurt serviciu religios ortodox și o ceremonie militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.