Problema reparațiilor după primul Război Mondial jpeg

Problema reparațiilor după primul Război Mondial

📁 Primul Război Mondial
Autor: Claudia Mitrică

Chestiunea reparaţiilor este strâns legată de aceea a garanţiilor contra Germaniei. Până în 1924, Germania a făcut toate eforturile pentru a plăti cât mai puţine reparaţii, iar ocupaţia militară a fost considerată mai puţin drept un factor de securitate şi mai degrabă un mijloc de presiune pentru plata datoriei germane. În nota din 4 noiembrie 1918, Aliaţii, acceptând să încheie pacea cu Germania "pe baza celor 14 puncte" ale preşedintelui Wilson, au declarat că Germania trebuia să plătească  pagubele cauzate de agresiunile Germaniei pe pământ, pe mare şi în aer, asupra naţiunilor aliate, asupra populaţiei civile şi proprietăţilor ei. În fapt, Aliaţii, în loc să rămână fideli acestei declaraţii, i-au lărgit sfera adăugând pagubelor civile, la cererea englezilor, pensii militare care sporeau considerabil suma reparaţiilor.

Reparațiile de războisunt o formă de recunoaștere a răspunderii materiale a unui subiect de drept internațional pentru distrugerile provocate unui alt subiect al dreptului internațional printr-o agresiune condamnată de același drept internațional. În particular, este vorba de compensațiile plătite de un stat în virtutea unui tratat de pace, ca urmare a distrugerilor și pierderilor provocate în timp de război.

Cheltuielile de război

Primul Război Mondial, fiind cel mai distructiv și sângeros conflict de până atunci din istoria omenirii a avut costurile umane și materiale amețitoare. Pierderile de capital uman și fizic au fost estimate la 150 de miliarde $. Necesitatea de a mobiliza resursele naționale pe o scară masivă a dus cheltuielile militare la un niveluri fără precedent în toate țările beligerante. Aceste cheltuieli au fost doar parțial acoperite de impozitare. Majoritatea deficitelor bugetare au fost formate de o combinare de inflație, datorie guvernamentală și împrumuturi mari externe și interne.

Ajutorul oferit de SUA

Încasările din  împrumuturile efectuat de guvernul SUA au fost utilizate pentru achiziționarea de produse alimentare, materii prime și muniții în timpul războiului și după armistițiu, în vederea obținerii de bunuri pentru începerea reconstrucția post-conflict . În total, Statele Unite ale Americii a împrumutat aproximativ 10 miliarde $ pentru aliații europeni, o parte din ea intermediat prin Marea Britanie. Aceasta datora 4, 7 miliarde $ datorii de război în Statele Unite, dar a împrumutat 11 miliarde $ aliaților. Marea Britanie ar fi rambursa datoria către Statele Unite, atât timp cât Franța ar fi rambursat datoria ei către Marea Britanie,   iar aceasta depindea de  reparațiile plătite de Germania. Astfel, a apărut "încurcătură reparațiilor din perioada interbelică.

Poziția Germaniei

Situația din Germania a fost diferit. Germania nu a experimentat distrugerea fizică în timpul războiului. Datoriile de război acumulate au fost aproape în întregime șterse din cauza inflației și a hiperinflației care a urmat. Rezultatul a fost că, datoria națională 1922 a fost aproape exact ceea ce a fost în 1914. Germania era supra îndatorată după pierderea Primului Război Mondial. Pentru nemți, aceasta situație era foarte delicata și jonglau cu cele doua categorii de creditori. Germania si-a susținut aceasta politica până când a reușit să îi facă pe creditori să se certe între ei. Pană la urmă, frustrați, aceștia au numit o comisie internațională de experți care să examineze datoria Germaniei de ambele părți.

Inflația în Germania

În 1924, Germania era scufundata în datorie. Inflația crescuse la un nivel colosal, așa că datoria sa nu mai însemna nimic. În ianuarie 1919 era nevoie de 9 mărci germane pentru a cumpăra un dolar, în iulie era nevoie de 14 mărci, iar la începutul anului următor un dolar era echivalentul a 65 de mărci germane. În perioada imediat următoare de după război marca se prăbușește din ce în ce mai mult și pierde în trei ani 95% din valoarea ei inițială. De exemplu un ziar care dimineața costa 6.000 de mărci, putea costa 130.000 de mărci când apărea ediția de seara. Oamenii se încăierau pentru primele locuri la coada magazinelor, pentru că prețurile creșteau pana când ultimii din coada ajungeau să cumpere. Imprimeriile , literalmente, nu puteau ține pasul cu printatul de bancnote, se lucra intens pentru a scoate bani de hârtie, fără valoare.

 Planul Dawes

 În acest context, al inflației, se creează un comitet internațional care a elaborat Planul Dawes, prin care Aliații erau obligați să plece din Bazinul Ruhr iar Germania să înceapă să își plătească reparațiile de război, câte 625 de milioane de dolari pe an. Numai că, acest plan nu a prevăzut și o data limita pentru restituirea acestor datorii. . După ce și-a provocat insolvența, Germania s-a împrumutat masiv de la creditorii externi. 200 de milioane de $ au fost împrumutați de la Marea Britanie, Franța și SUA pentru a-și achita datoriile de război.

Marea Britanie vs. Franța

Anglia, cu grija echilibrului european, era neliniştită din cauza veleităţilor franceze de expansiune. Pe de altă parte, şi sub influenţa marelui economist Keynes  guvernul şi opinia publică favorizau ridicarea economică a Germaniei, client incomparabil pentru Anglia, şi erau din ce in ce mai dispuse să îmblânzească situaţia reparaţiilor şi să le limiteze·la un nivel compatibil cu "capacitatea de plată" a Germaniei. Franţa, dimpotrivă, era preocupată de securitatea ei, iar opinia publică dorea o aplicare riguroasă a tuturor garanţiilor militare prevăzute de tratat. Pe de altă parte, francezii cereau, in numele justiţiei stricte, plata integrală a reparaţiilor. Formula "Germania va plăti" era deci o temă excelentă a propagandei electorale.

Reparați în natură

 Germania a fost de acord să facă reparații în natură pentru reconstrucția Franței, printr-un program de cinci ani care era echivalentul a 7 miliarde.În loc de a plăților în numerar, reparații germane au luat forma livrărilor a unor  serii de produse, inclusiv materiale de construcții, echipamente și bunuri fabricate. A fost avută în vedere ca muncitorii germani să fie, de asemenea, disponibili pentru a lucra la reconstrucția proiectelor, a caselor distruse din zonele distruse de război din Franța. S-a dorit o încercare de a oferii Franței resursele de care avea nevoie disperata în procesul de reconstrucție. A fost o încercare a celor doi responsabili de a limita pe de-o parte dezastrul economic al Germaniei, dar si de a oferi Franței ceea ce avea nevoie.

 Se credea ca reparațiile putea fi soluția la toate problemele franceze și ca menținerea unei Germanii relativ slăbite, ar fi asigurat securitatea de care Franța avea atâta nevoie. A. Briand a fost unul dintre cei care au contestat ipotezele din spatele acestei așteptări nerealiste, în special că prin aplicarea strictă a tratatului se puteau rezolva ambele mari probleme ale Franței de după război - reparațiile si problema securității. În discursul său din 20 ianuarie 1921, care stabilea programul său politic, acesta spune ca Germania poate plătii doar dacă devine lider exportator pe piețele mondiale și că acest lucru implică recuperarea Germanie din punct de vedere industrial si prin urmare, riscul de a dezvolta un nou potențial de război. De asemenea acesta afirmă ca securizarea Franței cu orice risc este o iluzie, iar o Germanie atât de slabă încât să nu își poate plătii datoriile - chiar modeste - ar putea fi o Germanie acaparată fie de o extremă dreapta fie de una stângă. Briand realizează ca Franța ar trebui să se mulțumească cu un nivel scăzut al reparațiilor sub presiunea britanică neobosită de a limita totalul despăgubirilorCumpără acum pe care Germania ar fi trebuit să le plătească.