Prin╚Ťul Charles public─â la Londra un volum de 11 000 de lire sterline dedicat florei din Transilvania jpeg

Prin╚Ťul Charles public─â la Londra un volum de 11.000 de lire sterline dedicat florei din Transilvania

Pu╚Ťine sunt ├«n lume adresele mai prestigioase dec├ót Belgrave Square. Dac─â e╚Öti ├«n Londra ╚Öi ├«i dai taximetristului aceast─â adres─â, vei constata subit o schimbare de atitudine. Este considerat─â cea mai scump─â ╚Öi mai exclusivist─â zon─â a Londrei. Iar dac─â are acest statut ├«n Londra, acela╚Öi prestigiu ├«l are ╚Öi la nivel mondial. A fost re╚Öedin╚Ťa aristocra╚Ťiei britanice ├«n ultimii aproape 200 de ani. Prestigiul ╚Öi luxul zonei au atras ├«n ultimii ani noi locatari, miliardari, mul╚Ťi dintre ei oligarhi din spa╚Ťiul ex-sovietic, dar ╚Öi al╚Ťi super-boga╚Ťi din toate col╚Ťurile lumii.

1 2 jpg jpeg

Imobilul de la num─ârul 1 Belgrave Square este ├«n folosin╚Ťa statului rom├ón, ├«nchiriat pentru 999 de ani. Terenul din Belgravia nu se vinde, dar se ├«nchiriaz─â pe perioade foarte mari de timp. Proprietarul este Ducele de Westminster, al c─ârui fond mobiliar, Grosvenor Group, cuprinde aproape ├«ntregul cartier Belgravia, dar ╚Öi alte propriet─â╚Ťi ├«n Marea Britanie ╚Öi ├«n str─âin─âtate. De altfel, Grosvenor este unul dintre cele mai mari fonduri imobiliare din lume, care de╚Ťine ╚Öi dezvot─â propriet─â╚Ťi ├«n peste 60 de ora╚Öe de pe mapamond, cu valori ├«nsumate de multe miliarde de dolari. 

Gr─âdina Marii Uniri 

├Än aceast─â prim─âvar─â, administratorii zonei Belgravia au avut de solu╚Ťionat o cerere mai pu╚Ťin obi╚Önuit─â. ├Än col╚Ťul de nord al pie╚Ťei, chiar vis-a-vis de statuia lui Robert Grosvenor, primul marchiz de Westminster, cel care a dezvoltat zona, urma s─â se ├«nfiin╚Ťeze o foarte mic─â gr─âdin─â botanic─â, intitulat─â ÔÇ×Gr─âdina Marii UniriÔÇŁ. Autorul proiectului: Institutul Cultural Rom├ón, prin ICR Londra.

ÔÇ×Gr─âdina Marii UniriÔÇŁ a adus ├«n mijlocul Belgraviei flor─â spontan─â din toate regiunile istorice ale Rom├óniei reunite acum 100 de ani sub sceptrul Regelui Ferdinand.

Botani╚Öti de marc─â ai Regatului Unit au contribuit direct, plant├ónd cu m├óinile lor flori de c├ómp crescute din semin╚Ťe aduse din Rom├ónia. La sf├ór╚Öitul lunii mai totul era gata ÔÇô ╚Öi evenimentele ├«nscrise sub genericul ÔÇ×Gr─âdina Marii UniriÔÇŁ puteau s─â ├«nceap─â: inaugurarea ÔÇ×gr─âdiniiÔÇŁ, lansarea monumentalului album The Transylvanian Florilegium, prefa╚Ťat de Alte╚Ťa Sa Regal─â, Prin╚Ťul de Wales, ap─ârut la editura Addison Publication, ╚Öi conferin╚Ťa ÔÇ×Rom├ónia, un paradis botanic unicÔÇŁ, sus╚Ťinut─â de o somitate a botanicii britanice: dr. John Akeroyd.

Istoria re╚Öedin╚Ťei din Belgrave Square 1, acum sediul ICR Londra 

Construit în 1825, imobilul a fost proiectat de arhitectul Gerge Basevi ca parte a unui complex de lux în centrul Londrei, așa cum a fost gândit și dezvoltat de marele antreprenor Thomas Cubitt.

├Än Evul Mediu, proprietatea reprezenta o por╚Ťiune de teren deschis f─âr─â mare valoare. O zon─â b─âtut─â de v├ónturi, dezolant─â ╚Öi ml─â╚Ötinoas─â, ├«nsp─âim├ónt─âtoare pentru pu╚Ťinii trec─âtori care se ├«ncumetau s─â o traverseze. Cunoscut─â sub numele Five Fields, devenise s─âla╚Öul, ho╚Ťilor, jefuitorilor ╚Öi al altor r─âuf─âc─âtori. Terenul a intrat ├«n posesia familiei Grosvenor spre sf├ór╚Öitul secolului al XVII-lea, ├«n urma c─âs─âtoriei dintre Mary Davies ╚Öi Sir Thomas Grosvenor. Cu o istorie de 1.000 de ani, familia Grosvenor venise ├«n Anglia odat─â cu William Cuceritorul, dar ├«n ultimii 300 de ani a intrat ├«n afacerile imobiliare ╚Öi ╚Öi-a pus definitiv amprenta asupra dezvolt─ârii Londrei.

Five Fields nu părea totuși de mare viitor. Terenul pustiu era dificil, mlăștinos, imposibil de utilizat pentru construcţii până la începutul secolului al XIX-lea. Dar lucrurile aveau să se schimbe în mod spectaculos.

1 3 jpg jpeg

├Än 1761, Regele George al III-lea a decis s─â cumpere Buckingham House ca re╚Öedin╚Ť─â pentru so╚Ťia sa, Charlotte. Era o cas─â bun─â ca re╚Öedin╚Ť─â familial─â, nu departe de St JamesÔÇÖs Palace, acolo unde func╚Ťiona Curtea regal─â. Mutarea s-a dovedit de bun augur ÔÇô ╚Öi 14 dintre cei 15 copii ai regelui s-au n─âscut aici. Succesorul s─âu, George al IV-lea, a decis s─â reconstruiasc─â imobilul ╚Öi apoi s─â-l transforme ├«n palat, cu scopul de a deveni re╚Öedin╚Ť─â regal─â. Regina Victoria va fi primul monarh care se va muta aici. Apari╚Ťia noului centru al puterii regale la Palatul Buckingham a dus la sporirea considerabil─â a poten╚Ťialului pentru terenurile din jur.

Belgravia 

Familia Grosvenor ├«l ├«ns─ârcineaz─â astfel pe Thomas Cubitt s─â dezvolte Belgravia, parte a fostei zone Five Fields, aflate nu departe de Palatul Buckingham. Apar str─âzile curbate, pie╚Ťele rectangulare cu frontoane ├«n stil Regency ╚Öi gr─âdinile private.

Dup─â inaugurare, zona a devenit un magnet pentru aristrocra╚Ťia britanic─â ╚Öi pentru cei foarte boga╚Ťi. Belgrave devine re╚Öedin╚Ťa succesiv─â a familiilor aristocratice Sassoon, Rube ╚Öi Koch de Gooreynd pe parcursul epocii victoriene ╚Öi apoi edwardiene. Sassoon venea din India, unde f─âcuse o considerabil─â avere, Rube din Africa de Sud, unde se ocupase de comer╚Ťul cu diamante, iar Koch de Gooreynd, de origine belgian, era un om de afaceri specializat ├«n ├«mprumuturi interna╚Ťionale. So╚Ťia sa va fi ultimul locatar al re╚Öedin╚Ťei, ├«nainte s─â fie achizi╚Ťionat─â de statul rom├ón.

Churchill vine ├«n Belgrave Square 1 

├Än 1937, Rom├ónia reu╚Öe╚Öte s─â ob╚Ťin─â drepturile de a folosi re╚Öedin╚Ťa prin efortul marelui diplomat Nicolae Titulescu. Statul rom├ón considera c─â ╚Ťine de prestigiul s─âu s─â aib─â reprezentan╚Ťe de mare valoare patrimonial─â ├«n capitalele importante ale lumii. Nicolae Titulescu ├«┼či leag─â astfel numele de acest imobil care devine sediul Lega╚Ťiei Rom├óniei la Londra. Aici vor servi, ├«n timpuri mai bune sau ├«n vremuri grele, diploma╚Ťi ca Viorel Tilea, Marcu Beza, Brutus Coste. ├Än diverse perioade aici s-au mai aflat Mircea Eliade, ca ata╚Öat cultural, Matila C. Ghyka. La r├óndul s─âu, Ion Antonescu s-a aflat la Londra ├«ntre 1923-1926, ├«n calitate de ata╚Öat militar.

1 4 jpg jpeg

├Än Belgrave Square 1 a fost primit Winston Churchill la ├«nt├ólnirea cu ministrul de Externe Grigore Gafencu, din aprilie 1939. O fotografie care imortalizeaz─â momentul se p─âstreaz─â ╚Öi ast─âzi ╚Öi este expus─â ├«n acela╚Öi salon ├«n care a avut loc ├«nt├ólnirea, ├«nc─âpere care se nume╚Öte ├«n zilele noastre Viorel Tilea. Grigore Gafencu a f─âcut ├«n prim─âvara lui 1939 un turnea diplomatic care a inclus Polonia, Germania, Marea Britanie, ├«ncerc├ónd s─â evalueze situa╚Ťia interna╚Ťional─â ╚Öi ╚Öansele Rom├óniei ├«n conflagra╚Ťia care se profila la orizont.

Ultimatumul german ÔÇô a fost sau n-a fost? 

Viorel Tilea este autorul unui moment al istoriei diploma╚Ťiei rom├óne╚Öti nici p├ón─â acum elucidat pe deplin. ├Än martie 1939, diplomatul roman s-a prezentat la Foreign Office pentru a denun╚Ťa un plan al Germaniei de dezmembrare a Rom├óniei, care ar fi primit un ultimatum ├«n acest sens din partea Berlinului. Guvernul rom├ón a negat existen╚Ťa unui asemenea ultimatum ╚Öi a acreditat ideea unei ini╚Ťiative personale a lui Viorel Tilea. ├Än septembrie 1940, Tilea avea s─â fie demis de noul regim de la Bucure╚Öti, dar a r─âmas ├«n Anglia, devenind unul dintre reprezentan╚Ťii de marc─â ai exilului rom├ónesc.

├Än perioada ├«n care David Reuben Sassoon a locuit ├«n Belgrave Square 1, unul dintre invita╚Ťii s─âi frecven╚Ťi la o partid─â de c─âr╚Ťi ├«nso╚Ťit─â de ╚Öampanie era Prin╚Ťul de Wales, viitorul Rege Edward al VII-lea. Iar ├«n 1938, cu ocazia vizitei sale de stat ├«n Marea Britanie, Regele Carol al II-lea a oferit un banchet pentru Regele George la sediul Lega╚Ťiei Rom├óniei din Belgrave Square 1, eveniment reflectat ├«n presa vremii. 

5 jpg jpeg

Urm─âtoarea vizit─â de stat la Londra, cea a lui Ceau╚Öescu din iunie 1978, nu a ocolit Belgrave Square 1. Nicolae Ceau╚Öescu ╚Öi Elena Ceau╚Öescu au stat la hotel, dar au venit la ambasad─â pentru ├«nt├ólniri ╚Öi recep╚Ťii. ├Än zilele noastre, Charles, Prin╚Ťul de Wales, este cel mai important membru al familiei regale britanice care a trecut pragul cl─âdirii din Belgrave Square 1. Prima dat─â a f─âcut-o ├«n mai 2014, cu ocazia expozi╚Ťiei ÔÇ×Pictori britanici ├«n TransilvaniaÔÇŁ. A doua oar─â, ├«n mai 2018, pentru lansarea c─âr╚Ťii ╚Öi vernisajul expozi╚Ťiei ÔÇ×The Transylvanian FlorilegiumÔÇŁ. 

Ce ├«nseamn─â o carte de 11.000 de lire sterline 

24 mai 2018. Prin╚Ťul Charles trebuie s─â apar─â ├«n Belgrave Square 1 la 13:30. Cu c├óteva ore ├«nainte se aranjeaz─â ultimele detalii ╚Öi se fac preg─âtirile finale. Cele dou─â volume protejate ├«n cutii transparente sunt a╚Öezate ├«n expozi╚Ťie. Autoriza┼úi s─â le ating─â sunt doar reprezentan╚Ťii editurii. Se umbl─â doar cu m─ânu╚Öi. Coperta este ├«n sine o lucrare de art─â, legat─â ├«n piele ╚Öi cu ornamente de frunze aurii.

Ideea realiz─ârii monumentalului album ├«i apar╚Ťine Prin╚Ťului Charles, cunoscut pentru pasiunea pe care o pune ├«n ap─ârarea mediului natural, de asemenea un ├«mp─âtimit la botanicii. ├Än 2011, ├«n timpul unei vizite ├«n satele din Transilvania, impresionat de bog─â╚Ťia ╚Öi diversitatea paji╚Ötilor naturale, s-a g├óndit s─â realizeze un album botanic cu plan╚Öe ├«n acuarel─â, care s─â ilustreze plante din flora spontan─â, multe dintre ele dip─ârute din Marea Britanie ╚Öi din Europa Occidental─â din cauza agriculturii intensive.

36 de arti┼čti interna┼úionali, 124 de plan┼če 

Funda╚Ťia Prin╚Ťului Charles a luat leg─âtura cu 36 de arti╚Öti recunoscu╚Ťi la nivel mondial pentru calitatea excep╚Ťional─â a lucr─ârilor lor ╚Öi le-a propus proiectul. Timp de mai mul╚Ťi ani, arti╚Ötii, unii chiar din Japonia sau America, au venit ├«n satele transilv─ânene pentru a studia plantele ├«n mediul lor natural ├«n diverse sezoane. Au locuit la propriet─â╚Ťile Prin╚Ťului Charles ╚Öi la pensiuni rurale, fiind cu to╚Ťii uimi╚Ťi de bog─â╚Ťia ╚Öi frumuse╚Ťea speciilor de plante ├«nt├ólnite.

7 jpg jpeg

Au rezultat 124 de plan╚Öe, predate editurii Addison Publications pentru realizarea albumului. Addison Publications este o editur─â specializat─â ├«n lucr─âri de art─â. A folosit cea mai modern─â tehnologie pentru a ob╚Ťine cea mai fidel─â reproducere a plan╚Öelor. Fiecare plan╚Ö─â este ├«nso╚Ťit─â de un text ╚Ötiin╚Ťific care descrie specia respectiv─â. Pentru plan╚Öe s-a folosit h├ótie de 200 de grame/metrul p─âtrat realizat─â ├«n Statele Unite, iar textele sunt tip─ârite pe h├órtie de 175grame/metrul p─âtrat fabricat─â ├«n Anglia. ├Äntreaga munc─â de realizare a picturilor ╚Öi apoi de tip─ârire a albumului a durat ╚Öapte ani.

Cine cump─âr─â o carte de 11.000 de lire sterline? ÔÇ×Avem comenzi. Sunt gr─âdini botanice, universit─â╚Ťi, institute academice, care ├«╚Ťi doresc s─â aib─â ├«n bibliotec─â o asemenea lucrareÔÇŁ, spune Henrietta Perason cofondatoare Addison Publications. Albumul The Transylvanian Florilegium are ca model o lucrare similar─â ap─ârut─â ├«n 2008, Highgrove Florilegium, o ilustrare a plantelor care cresc ├«n gr─âdinile Prin╚Ťului de Wales ╚Öi ale Ducesei de Cornwall de la re╚Öedin╚Ťa lor din Gloucestershire.