Primul paparazzo din istoria Hollywood-ului
A cunoscut cele mai mari staruri ale secolului trecut, dar nu a reuşit să le preia din notorietate. Numele său s-a pierdut în negura timpului. L-am regăsit în paginile îngălbenite de vreme ale unei reviste de epocă.
Şi-a dedicat pasiunea pentru fotografie Hollywood-ului, dar nu are o stea pe Walk of Fame. Hymie Fink, originar din sudul Californiei, s-a stabilit pe lângă celebrele studiori încă din primii ani ai cinematografiei.
Revista Cinema din 27 mai 1939 îi dedică un amplu interviu. El era tipul care putea dezvălui multe lucruri legate de starurile de la Hollywood, spre deliciul cititorilor publicaţiei. Avea o vechime de peste două decenii prin studiourile din Los Angeles.
La sfârştul anilor 1930, fotografii devenisire o forţă în capitala mondială a filmului. Însă Hymie a fost primul- pionierul fotografiei de presă mondenă. Trei decenii mai târziu, Fellini introducea în vocabularul universal termenul de paparazzo, fiind de fapt numele unui personaj din La dolce vita, capodoperă a cinematografiei secolului XX.
Alte superlative: Singurul fotograf care avea voie să intre în locuinţele celebrităţilor; autorul celei mai reuşite fotografii făcute actriţei de Marlene Dietrich. Fotograful confident al starurilor, ce „nu trădează niciodată".
Dintre actriţe, frumoasa Marlene era preferata lui. Cu Joan Crawford (în poza principală a articolui) legase o frumoasă prietenie, după ce aceasta îi ajutase un bun prieten, reporter de actualităţi, ce avea nevoie de bani pentru tratamentul soţiei sale, grav bolnavă.
Hymie este şi astăzi un personaj de seamă la Hollywood. El cunoaşte multe staruri, trecute şi actuale, decât oricine şi se bucură de încrederea lor, căci Hymie nu le trădează niciodată.
Greta Garbo, Mae West, Shirley Temple - cele mai dificile staruri. Acestea nu acceptau să fie fotografiate de un reporter particular.
Greta Garbo a ieşit din tipare şi a sfidat convenţiile vremii, fiind prima vedetă feminină ce a ales să poarte pantaloni în cadrul rarelor apariţii publice. Trebuie menţionat că artiştii secolului trecut erau copleşiţi de atenţia ce li se acorda, fiind mult mai discreţi decât cei de astăzi, implicit mai puţin dornici de publicitate.
Hymie Fink mărturiseşte că „şi-ar fi dat viaţa" să prindă un cadru cu Greta în pantaloni. A încercat să obţină exclusivitate într-o seară când vedeta părăsea în grabă restaurantul Trocadero pe uşa din spate: „Alergând... Am prins numai o parte din faţă şi o parte din pantaloni..."
Hollywood-ul nu mai are party-urile din trecut. Era mai mic, nu prea existau mijloace de distracţie şi lumea voia să petreacă.
A fost fotograful apropiat al celui mai strălucit cuplu al anilor 1920 la Holyywood: Douglas Fairbanks şi Mary Pickford, buni prieteni cu Charlie Chaplin şi David Griffith, primul mare regizor de film din istorie, cel care a făcut din cinematografie cea de-a şaptea artă.
Concluzia, valabilă şi astăzi: Nu te pune cu fotografii!
În finalul interviului din anul 1939, Hymie dezvăluie câteva detalii şi din culisele meseriei de fotograf de celebrităţi. Paparazzii de dinainte de război se făcuseră extrem de respectaţi: cu o poză reuşită te puteau aduce pe culmile notorietăţii. Nu se bucurau de acelaşi tratament cei care nu arătau consideraţie pentru munca colegilor săi de breaslă:
Într-o după-amiază, pe hipodromul de la Santa Anita, Oliver Hardy a avut nefericita inspiraţie să se certe cu un fotograf. El avu de suportat o bună bucată de vreme pedeapsa uitării. Abia când îşi recunoscu vina, luând parte la balul Fotografilor, osânda fu ridicată.
Un fotograf răutăcios poate pricinui multe neajunsuri vedetelor. La o premieră, în mulţime, el poate lua o fotografie a d-nei X şi al d-lui Y, în aşa fel încât să pară că se îmbrăţişau.