Prima victorie a lui Martin Luther King jpeg

Prima victorie a lui Martin Luther King

­čôü Istorie recent─â
Autor: Andreea Lup┼čor

13 noiembrie 1956: ia sf├ór╚Öit segrega╚Ťia albi-negri ├«n statul Alabama, consecin╚Ť─â direct─â a unui incident care i-a f─âcut faimo╚Öi pe Rosa Parks ╚Öi Martin Luther King Jr., dou─â dintre cele mai importante figuri ├«n lupta pentru drepturile comunit─â╚Ťii de culoare din Statele Unite.

├Än anul 1955, ├«n ora╚Öul Montgomery, Alabama, oamenii de culoare trebuiau s─â stea ├«n spatele autobuzelor ╚Öi s─â lase locurile din fa╚Ť─â pentru pasagerii albi. ├Än luna decembrie a aceluia╚Öi an, o femeie de culoare, Rosa Parks, care activa de mult ├«n mi╚Öcarea pentru drepturile celor de culoare, a refuzat s─â-╚Öi ofere scaunul unui alb. De╚Öi cuno╚Ötea regulile, femeia a declarat c─â era pur ╚Öi simplu prea obosit─â ╚Öi nu s-a mai g├óndit la altceva. La pl├óngerea ÔÇ×v─ât─âmatuluiÔÇŁ, autobuzul a oprit, iar Rosa Parks a fost arestat─â ╚Öi a primit o amend─â de 14 dolari.

├Än urma acestui incident, liderii comunit─â╚Ťii de culoare din Montgomery au organizat un boicot ├«mpotriva autobuzelor din ora╚Ö, iar pastorul unei biserici baptiste de pe Dexter Avenue, reverendul Martin Luther King Jr., a fost ales ├«n fruntea comitetului care organiza boicotul ╚Öi se ocupa de promovarea acestuia. Pe atunci, Martin Luther King Jr. era ├«nc─â un necunoscut, ├«ns─â modul ├«n care a organizat sarcina ce i-a fost dat─â i-a adus o victorie important─â ├«n lupta pentru drepturile civile ╚Öi o reputa╚Ťie interna╚Ťional─â.

Rosa1 jpg jpeg

Principalul element al b─ât─âliei pentru drepturile comunit─â╚Ťii de culoare era educa╚Ťia. ├Än unele state, legile fuseser─â schimbate pentru a elimina discriminarea negrilor. Vechiul principiu de ÔÇ×separa╚Ťi, dar egaliÔÇŁ care func╚Ťiona ├«nc─â din 1896 a fost eliminat din sistemul educa╚Ťional (public) din Kansas ├«n 1954 printr-o decizie judec─âtoreasc─â. Unele state din Sud au reac╚Ťionat vehement ├«mpotriva acestei decizii ╚Öi au ├«ncercat s─â organizeze un soi de ÔÇ×rezisten╚Ť─âÔÇŁ;procesul de desegregare a ╚Öcolilor a evoluat foarte ├«ncet, ├«ns─â cu timpul deciziile cur╚Ťilor federale au fost impuse.

├Äntre timp, principiul non-violen╚Ťei promovat de Martin Luther King Jr., ca ÔÇ×cea mai puternic─â tehnic─â a oamenilor oprima╚ŤiÔÇŁ, s-a dovedit a fi foarte eficient ├«n Montgomery. Peste 90% din popula╚Ťia de culoare din Montgomery s-a al─âturat boicotului, iar acesta a fost copiat ╚Öi ├«n alte ora╚Öe din Sud. ├Än martie 1956,  Martin Luther King a primit o amend─â de 500 de dolari pentru organizarea unui boicot ilegal. ├Än aprilie, Curtea Suprem─â a decis ├«mpotriva continu─ârii segrega╚Ťiei ├«n autobuze, iar compania de autobuze din Montgomery, care ├«ncepuse s─â piard─â bani, a vrut s─â accepte decizia judec─âtoreasc─â, dar s-a confruntat cu opozi╚Ťia ╚Öefului poli╚Ťiei locale. ├Än iunie, un tribunal federal a decis c─â legisla╚Ťia de segrega╚Ťie din Montgomery nu este constitu╚Ťional─â. Decizia a fost admis─â de Curtea Suprem─â ├«n noiembrie, iar o lun─â mai t├órziu oficialit─â╚Ťile ora╚Öului au acceptat oficial decizia. 

http://www.historytoday.com/