regele carol i jpeg

Preotul care i-a interzis Regelui Carol I să fumeze la el in sat: „La noi n-au voie nici chiar regii!”

📁 Monarhia în România
Autor: Alex Vlaicu

Popa Niță, cunoscut prin normele de conduită impuse enoriașilor, a intrat în istorie după ce i-a interzis regelui Carol I să fumeze pe teritoriul localității sale. În semn de respect, preotul a fost decorat cu Ordinul „Serviciul credincios”.

Preotul Ioan Duhovnicul, cunoscut sub numele de „Duhovnicul Ioan Sin Popa Pavel” sau mai pe scurt „Popa Niţă”, a fost „dascălul moral” al locuitorilor comunei Domnești (Argeș).

Popa Niţă s-a născut în anul 1826. A fost preoţit în 1854, după care a fost hirotonit ca duhovnic, la cererea enoriaşilor, la 13 martie 1858. Acesta i-a învățat pe oameni să scrie, să citească și să socotească. 

La Domnești a existat învățământ organizat încă de la jumătatea secolului al XIX-lea. Popa Niță este una dintre figurile reprezentative ale acelei vremi care transmitea știința de carte. La 10 februarie 1844, spun documentele, la Școala din Domnești mergeau elevi, care învățau literele desenându-le pe un strat de nisip, așezat pe masă. Mai târziu, s-au folosit de o tablă de lemn pe care scriau pe ea cu cărbunele.

image

 „La noi, în Domnești, n-au voie nici chiar regii să fumeze!”

Popa Niță a intrat în istoria Domneștiului și prin măsura interzicerii fumatului în „vatra satului”, atât localnicilor, cât și trecătorilor. Chiar și regele Carol I a trebuit să respecte măsura impusă de preot.

O întâmplare este elocventă în acest sens. În timp ce mergea spre castelul său de vânătoare, regele a poposit pentru câteva clipe și în localitatea Domnești. În acest timp, preotul i-a confiscat tabachera şi tutunul lui Carol I, spunându-i: „în Domneşti nu se fumează”. Când regele s-a întors de la vânătoare, Popa Niță i le-a înapoiat. Pentru curajul și regulile morale, duhovnicul a fost decorat de către Majestatea Sa cu Ordinul „Serviciul Credincios”.

regele carol i jpeg

Regele Carol I al României Foto: Casa Majestății Sale

A devenit antologică întâlnirea cu regele Carol I, care, poposind în Domnești, la prăvălia lui Iosif Hiru, în drumul său spre castelul de vânătoare de la Bahna Rusului din Nucșoara, și-ar fi scos, în prezența lui Popa Niță, tabachera ca să ia tutun spre a-și umple pipa... Duhovnicul l-a avertizat cu condescendență, că „La noi, în Domnești, n-au voie nici chiar regii să fumeze!”... Regele s-a conformat, și-a închis tabachera, dar n-a uitat ca, la viitoarea trecere prin Domnești, să-i prindă pe sutană, în semn de respect ordinul <<Serviciul credincios>>!”, se precizează în cartea „Argeșul artistic - Evocări Biografice”, scrisă de cercetătorul și profesorul Grigore Constantinescu.

A fost ctitorul bisericii „Buna Vestire” din Domnești

Pe parcursul vieții sale, Popa Niță s-a dedicat trup și suflet construirii bisericii „Buna Vestire”, la care ar fi contribuit cu ajutor și regele Carol I. Biserica cu hramul ,,Buna Vestire” din parohia Domneștii de Jos a fost construită în perioada 1862-1873.

Preotul Ioan Duhovnicul a fost descris și de Petre Ionescu-Muscel, considerat ctitorul Domneștiului modern din perioada interbelică, în revista sa despre localitate:

 „El, popa Niţă, a intrat adânc în viaţa intimă a sătenilor i-a fascinat prin puterea lui de creaţie, de muncă efectivă, prin mila lui de nevoiaşi, prin severitatea lui legendară. Popa Niţă prin munci colective, a pornit la împietrirea drumurilor din comună, a făcut a învăţa carte şi adulţii. Pildă de jertfă a dat el, popa Niţă, cel dintâi, care şi-a lăsat familia în suferinţă, pe preoteasa lui Eva şi cei 10 copii într-o casă în care ploua, pentru ca să ridice biserica nouă Buna Vestire sau să se construiască podul peste Râul Doamnei”.