Povestea Traseului Cultural Troia
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inedit „Povești parfumate”
Povestea de azi ne poartă pe urmele istoriei antice, ale miturilor și ale eroilor legendari. În anul 2018, când Turcia a sărbătorit 20 de ani de la înscrierea cetății Troia în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost lansată una dintre cele mai spectaculoase rute cultural-istorice din lume, Traseul Cultural Troia.
În direct puteți asculta în premieră ON AIR, pe postul Radio Romania Cultural de luni până vineri, de la ora 17.00, iar pe site-ul nostru găsiți înregistrarile împodobite și cu imagini.
Traseul Cultural Troia se află în provincia Çanakkale (nume istoric Troas), ce leagă Marea Egee de Marea Marmara și Europa de Asia. Studiile arheologice arată că această regiune era una dintre rutele pe care populațiile anatoliene le-au folosit începând cu anul 7.000 î.Hr. pentru a migra către teritoriile europene.
De-a lungul istoriei, Troas a avut o importanță aparte. Regiunea poartă urmele războaielor troiene, ale elenilor, lidienilor, perșilor, ale lui Alexandru cel Mare, Romei, Bizanțului și ale Imperiului Otoman. De asemenea, campania din Dardanele din Primul Război Mondial este un indiciu semnificativ despre importanța strategică pe care a avut-o zona, de-a lungul istoriei.
Plecând din Çanakkale, ajungând la Troia și de acolo până la vechea cetate grecească Assos, unde Aristotel își avea academia de filosofi, pot fi vizitate nu mai puțin de 41 de obiective cultural istorice. Prezentăm în cele ce urmează câteva dintre aceste obiective, cu însemnătate istorică aparte.