spartacus 495401 960 720 jpg

Povestea lui Spartacus, gladiatorul faimos pentru faptele sale de vitejie

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Spartacus este unul dintre cei mai cunoscuți gladiatori din istorie, iar mulți oameni îl consideră un erou popular. A rămas în istorie prin prisma faptelor sale de vitejie, dar și pentru că a condus a treia răscoală a sclavilor, ce a avut loc între 73 și 71 înainte de Hristos.

Spartacus s-a născut în Tracia, în preajma anului 109. El a crescut într-o familie simplă, de păstori, iar după ce a crescut s-a înrolat în rândurile soldaților romani. A fost însă capturat și ulterior vândut ca sclav. Viața l-a adus astfel la școala de gladiatori a lui Batiatus din Capua, care forma mulți luptători importanți în acele vremuri. Ulterior, Spartacus a devenit un gladiator de top din acea perioadă.

Totuși, el nu s-a mulțumit cu această viață, ci a condus sclavii în a treia lor răscoală. Astfel, a condus 70 de gladiatori de la școala din Capua și a evadat alături de ei. Iar pe măsură ce anii au trecut și-a format o armată estimată la aproximativ 70 de mii de oameni. Printre ceilalți lideri ai acestei armate sunt Gannicus, Crixus și Oinomanus. În timpul luptelor cu armata romană s-au înregistrat astfel victorii cu 4 legiuni.

Cum s-a produs moartea lui Spartacus

Unul dintre țelurile lui Spartacus a fost să ajungă în Sicilia, în speranță că va scăpa de dominația romană. Totuși, această încercare s-a dovedit a fi în cele din urmă fatală pentru cunoscutul gladiator.

A fost aproape de moarte încă din start. Din dorința de a ajunge în Sicilia a convins niște pirați să-l ducă aici, dar aceștia l-au păcălit și au încercat să îl omoare. De asemenea, generalul roman Crassus a fost și el aproape să-l omoare, după ce i-a închis fâșia de pământ ce separa Marea Ionică de Marea Tireniană printr-un șanț adânc. Totuși, Spartacus a avut ideea de a umple șanțurile cu trupurile celor uciși și cu cadavrele cailor morți și astfel a scăpat.

Până la urmă, Spartacus a ajuns la Bundisium, însă fără o parte dintre sclavii conduși de Gannicus și Castus, care l-au părăsit. În urma unor lupte grele cu armata romană, în jur de 13 mii de sclavi au murit, printre care și Crixus și Oinomanus. Iar luptele cu trupele conduse de generalii Pompei și Lucullus i-au fost fatale și lui Spartacus, el decedând astfel în anul 71 înainte de Hristos. Cei 6 mii de sclavi rămași în viață au fost crucificați în timp ce se întorceau pe drumul de la Capua din Roma.

Spartacus, prezent și în zilele noastre în jocuri și filme

Spartacus este unul dintre cele mai cunoscute nume din perioada Imperiului Roman, astfel că și în prezent numele sau este dus mai departe și prin intermediul unor filme, jocuri, seriale și documentare.

Ca jocuri video putem aminti Spartacus Legends, Spartacus Gladiator of Rome și Swords of Sandals Spartacus. Despre Spartacus există inclusiv jocuri de cazino. Un exemplu este Spartacus Megawas, ce s-a remarcat în ultimii ani prin grafica sa excelentă și coloana sonoră pe măsură. Acțiunea este inspirată din perioada Imperiului Roman, iar ca simboluri regăsim chipul lui Spartacus, un Gladiator cu sabie, Tigrul, Masca de fier, Scutul și Sabia.

De asemenea, despre Spartacus s-au făcut peste 20 de filme și seriale. Cel mai cunoscut este serialul Spartacus, difuzat între 2010 și 2013. Acesta e inspirat din povestea originală a lui Spartacus și prezintă și luptele avute împotriva romanilor.