Povestea floricelelor de porumb jpeg

Povestea floricelelor de porumb

Este greu să te gândești la o mâncare mai pur americană decât popcorn-ul. Chiar dacă este vorba despre popcorn sărat și cu unt la cinema, porumb fiert la un târg sau porumb caramelizat în moment de sărbătoare, devorăm popcorn-ul cu plăcere.Și suntem departe de a fi primii fani din lume ai popcorn-ului. Arheologii au găsit urme de popcorn în mormintele peruane vechi de 1000 de ani. Vom arunca o privire la povestea din spatele aceastei gustări populare și vom descoperi că sub coaja tare se află mai multe lucruri decât se vede cu ochiul liber.

Se spune că popcorn-ul a făcut parte din primul festin cu ocazia Zilei Recunoștinței, din Colonia Plymouth în anul 1621. Potrivit mitului, Squanto însuși a învățat pelerinii să crească și să recolteze porumbul și să folosească boabele pentru o gustare delicioasă. În timp ce primii locuitori ai coloniei Plymouth chiar au crescut porumb, era vorba despre soiul Northern Flint, care avea boabe foarte bune pentru fiert, nu pentru copt. Nici o adnotare contemporană nu face referire la mâncarea sau pregătirea popcorn-ului în zonă, iar prima mențiune a floricelelor de porumb la masa de Ziua Recunoștinței nu apare până la o operă de ficțiune publicată în anul 1882, 200 de ani mai târziu.

Așadar, dacă americanii nu au mâncat prima dată popcorn de Ziua Recunoștinței, când s-a întâmplat acest lucru mai exact? Exploratorii francezi au scris despre prăjirea boabelor de porumb dure în vase de ceramică umplute cu nisip încălzit în colonia Iroquois. Națiunea Iroquois s-a răspândit în toată regiunea Marilor Lacuri, deci este posibil ca acești coloniști din zona rurală a statelor New York, Vermont și Quebec să fi fost primii creatori euro-americani ai popcorn-ului. Până la jumătatea anilor 1800 era preferat de familii ca o gustare târzie în fața focului, la picnicuri sau serate. Dar consumul în masă a acestei gustări a început în anii 1890 după ce un antreprenor din Chicago, Charles Cretors, a creat prima mașină de făcut floricele de porumb.

Cretors era proprietarul unui magazin de dulciuri care a achiziționat un prăjitor de alune pentru a putea oferi clienților alune proaspăt prăjite în magazin. Dar acesta era nemulțumit de calitatea aparatului și a început să cârpească alte aparate cu el. Câțiva ani mai târziu, Cretors a creat mașinării complet noi care foloseau puterea aburului, atât pentru prăjirea alunelor, cât și pentru popcorn. Aburul asigura încălzirea uniformă a tuturor boabelor de porumb și permitea utilizatorilor să pună porumbul direct în condimetele preferate. Până în anul 1900 Cretors a înființat căruțele trase de cai cu floricele de porumb, astfel epoca celor care mănâncă popcorn a început.

Desigur, majoritatea americanilor prepară floricele la cuptorul cu microunde, nu pe cele tradiționale. Primul brevet pentru punga de floricele pentru microunde a fost emis generalului Mills în anul 1981, iar consumul popcorn-ului acasă a crescut cu sute  de mii de kilograme în anii următori.