Povestea din spatele celor mai neobi╚Önuite grani╚Ťe jpeg

Povestea din spatele celor mai neobi╚Önuite grani╚Ťe

Există multe locuri neobișnuite, dar unele sunt pur și simplu artificial create de om. Granitele despart lumi, culturi, dar și timpul. Iată câteva locuri unde granitele sunt chiar neobisnuite

Insulele Diomede

Diomede sunt o pereche de insule din str├ómtoarea Bering, situate la o distan╚Ť─â de 4 km una de cealalt─â. Cea mai mic─â dintre insule g─âzduie╚Öte aproximativ 150 de cet─â╚Ťeni americani, f─âc├ónd parte din Alaska, SUA. Diomede cea mare apar╚Ťine de Rusia ╚Öi nu este locuit─â. Atunci c├ónd locuitorii americani ai Diomede privesc spre insula mai mare, ei nu v─âd doar o alt─â ╚Ťar─â, se poate spune c─â privesc ╚Öi ÔÇ×ziua de m├óineÔÇŁ, c─âci grani╚Ťa ruso-american─â coincide ├«n aceast─â zon─â cu linia interna╚Ťional─â de schimbare a datei. Spre exemplu, atunci c├ónd pe mica Diomede e s├ómb─ât─â, ora 9, pe insula mai mare este duminic─â, ora 6.

PIA10631 hires jpg jpeg

├Än timpul R─âzboiului Rece, str├ómtoarea reprezenta grani╚Ťa dintre Statele Unite ╚Öi Uniunea Sovietic─â. Totu╚Öi, ├«n 1987, Lynne Cox a traversat ├«not distan╚Ťa dintre insule, fiind felicitat─â pentru fapta ei vitejeasc─â at├ót de c─âtre Mikhail Gorbachev, c├ót ╚Öi de c─âtre Ronald Reagan.

Muntele Everest 

Toat─â lumea cuoa╚Öte faptul c─â Everestul este cel mai ├«nalt munte de pe p─âm├ónt. Ceea ce nu este at├ót de cunoscut este faptul c─â grani╚Ťa dintre Nepal ╚Öi China traverseaz─â muntele, exact prin v├órf, f─âc├óndu-l totodat─â ╚Öi cea mai ├«nalt─â zon─â de frontier─â. Grani╚Ťa dintre Nepal ╚Öi China este una dintre cele mai naturale din lume, datorit─â mun╚Ťilor Himalaya. De-a lungul istoriei, nepalezii au f─âcut comer╚Ť cu tibetanii, trec├ónd grani╚Ťa pentru a face rost de sare din Tibet.

Insula Fazanilor 

R├óul Bidasoa reprezint─â grani╚Ťa natural─â dintre Fran╚Ťa ╚Öi Spania. Totu╚Öi, ├«n mijlocul acestui r├óu, la aproximativ 6 km de Oceanul Atlantic, se afl─â Insula Fazanilor. ├Än 1659, cel dou─â state au hot─âr├ót s─â ├«mpart─â insula, urm├ónd ca aceasta s─â apar╚Ťin─â 6 luni din an Fran╚Ťei, iar celelalte 6 luni Spaniei. Trecerea insulei de la un stat la altul, se face printr-o festiviate care are loc de dou─â ori pe an ╚Öi care presupune un singur foc de arm─â.

Insula a g─âzduit c├óteva ├«nt├ólniri regale, precum cea dintre Ludovic al XIV-lea ╚Öi viitoarea sa so╚Ťie, Maria Theresa a Austriei, din 1659. ├Än anul urm─âtor, pe aceast─â insula, Maria Theresa ╚Öi-a luat r─âmas bun de la tat─âl ei, Filip al IV-lea al Spaniei, ├«nainte de a se muta ├«n Fran╚Ťa, pentru a deveni so╚Ťia lui Ludovic al XIV-lea. ├Än 1679, Carol al II-lea al Spaniei ╚Öi-a ├«nt├ólnit pe Insula Fazanilor prima so╚Ťie, pe Maria Luiza de Orl├ęans.

Bir Tawil 

Bir Tawai este un teritoriu de aproximativ 2000 kmp din Africa, situat─â ├«ntre grani╚Ťele Egiptului ╚Öi ale Sudanului. Acest teritoriu ╚Öi Zona Arctic─â Neutr─â din Antarctica sunt singurele zone din lume care nu apar╚Ťin niciunui stat. Din cauza faptului c─â este nelocuit, a temperaturii insuportabile ╚Öi a lipsei oric─ârui fel de resurse, niciun stat nu este interesat de teritoriul din inima de╚Öertului.

Baarle 

Baarle este o localitate cu peste 9000 de locuitori, situat─â la grani╚Ťa dintre Olanda ╚Öi Belgia. Grani╚Ťa ├«mparte localitatea ├«n dou─â mici comune, Baarle-Hertog ├«n Belgia ╚Öi Baarle-Nassau ├«n ╚Ü─ârile de Jos. Deoarece fiecare parcel─â apar╚Ťine unei alte ╚Ť─âri, grani╚Ťa este una foarte complex─â, form├ónd numeroase enclave ╚Öi exclave.

├Änceputurile conflictului care a dus la aceast─â grani╚Ť─â complicat─â dateaz─â ├«nc─â din secolul al XII-lea. O lupt─â pentru putere dintre mai mul╚Ťi nobili rivali a condus la o conven╚Ťie dintre baronul Godfried II. de Schoten din Breda ╚Öi ducele Henric I de Brabant. Conform acesteia, cei doi ╚Öi-au ├«mp─âr╚Ťit teritoriile, form├ónd o grani╚Ť─â, care ├«mp─âr╚Ťea localitatea ├«n Baarle-onder-den-Hertog (Baarle-condus-de-Duce) ╚Öi Baarle-onder-Breda (Baarle-condus-de-Breda ÔÇô mai t├órziu Baarle-Nassau).

 ├Än secolul 16, ├«n timpul revolu╚Ťiei olandeze, Baarle a fost ├«mp─âr╚Ťit ├«ntre Republica celor ╚śapte Provincii Unite ale ╚Ü─ârilor de Jos, condus─â de Wilhem de Orania ( Wilhelm der Schweiger von Nassau) ╚Öi Imperiul Habsburgic, sub conducerea lui Filip al II-lea, care a ocupat Baarle-Hertog.

Au mai existat conflicte ╚Öi dup─â cel de-al Doilea R─âzboi Mondial, deoarece unele cl─âdiri se aflau pe jum─âtate ├«n fiecare dintre cele dou─â ╚Ť─âri, ├«ns─â grani╚Ťa nu a mai fost schimbat─â. Unii locatari au fost nevoi╚Ťi s─â mute u╚Öile caselor, ╚Öi s─â ├«╚Öi pun─â at├ót numere olandeze, c├ót ╚Öi belgiene, solu╚Ťie care ├«nc─â func╚Ťioneaz─â ╚Öi ast─âzi.

Muntele Halti 

├Än 6 decembrie 2017, Finlanda a ├«mplinit 100 de ani de la c├ó╚Ötigarea independen╚Ťei, desprinz├ódu-se de Rusia. Un grup de norvegieni a propus s─â le fac─â un cadou special vecinilor lor, oferindu-le unul dintre cele dou─â v├órfuri ale muntelui Halti, care ar fi reprezentat noul cel mai ├«nalt punct al Finlandei. Acest cadou presupunea mutarea grani╚Ťei dintre cele dou─â state cu doar 40 de metri, iar norvegienii, inclusiv prim-ministrul Erna Solberg, au sus╚Ťinut propunerea. Din p─âcate, ac╚Ťiunea nu respecta constitu╚Ťia norvegian─â conform c─âreia, Norvegia este ÔÇ×indivizibil─â ╚Öi inalienabil─â ÔÇŁ. Din acest motiv, grani╚Ťa a r─âmas neschimbat─â, de╚Öi ar fi putut fi una din cele mai remarcabile frontiere din lume.