decoratiuni craciun pixabay jpg

Povestea decorațiunilor de Crăciun

Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inedit „Povești parfumate” 

La apusul soarelui, pe 24 decembrie, sezonul sărbătorilor de iarnă este deschis cu cadouri, amfitrion în întreaga lume fiind Moș Crăciun. Cum timpul pare că trece mai repede și oamenii sunt din ce în ce mai ocupați, sezonul s-a extins cam toată luna lui Undrea.

Decorațiunile specifice Crăciunului încep să apară în magazine, mai nou, chiar din octombrie – ca oamenii să aibă timp să studieze oferta şi să decidă atent, în ton cu preferinţele, cu moda. Tradițional sau modern? Clasic sau futurist? Indiferent de alegerea făcută, nicio sărbătoare de iarnă nu e completă fără brad și ornamentele lui: globuri, beteală, luminițe, figurine și alte câte și mai câte podoabe care să bucure copiii mici, dar și pe cei mari.  

În direct puteți asculta în premieră ON AIR,  pe postul Radio Romania Cultural de luni până vineri, de la ora 17.00, iar pe site-ul nostru găsiți înregistrarile împodobite și cu imagini.  

Anul acesta, umblă vorba că bradul ar trebui agățat în tavan. În orice caz, că e mic sau mare, natural sau artificial – poate chiar la ghiveci, ca să protejăm natura și să îi dăm o bucurie înapoi –, împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție care umple casele cu bucurie încă din perioada medievală, undeva de pe la mijlocul secolului al XV-lea, cu tot cu rădăcinile sale în sărbători păgâne, din Antichitate.

Povesti despre decoratiunile de Craciun

Globul 

Este de neimaginat un brad de Crăciun fără globuri. Mai mici și mai mari, din sticlă, lemn, ceramică sau plastic, pictate sau monocrome, sferele decorative sunt imperios necesare. Dar, cu toate astea, istoria lor nu coincide chiar cu cea a bradului de Crăciun.

Înainte de apariția globurilor, coniferele erau decorate cu mere, nuci, covrigi sau produse de patiserie coapte în formă de stea, inimă sau floare. Tot de crengile brazilor erau agățate și acadelele mult iubite de copii. Bastonașele colorate în alb și roșu fuseseră anume gândite, în Evul Mediu, pentru a aminti celor mici de magii care îl vizitaseră pe pruncul Iisus în iesle.