bere jpg

Povestea berii: cum a apărut și de ce e atât de populară și azi AUDIO/ VIDEO

Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inedit „Povești parfumate”

Răspândită astăzi în numeroase varietăţi, culori şi ambalaje, pentru un public avid, dar cu gustul bine rafinat, berea îşi revendică povestea de la primele forme de manifestare a civilizaţiei umane. Cu o reţetă simplă, mereu îmbunătăţită, şi nu de puţine ori chiar unică, berea a trecut din ilegalitate la statutul de delicatesă. A acompaniat omul prin tenebrele istoriei până pe culmile dezvoltării unei adevărate industrii, modelând comportamentul uman nu numai după consumaţie, dar şi în absenţă.

Povesti cu si despre bere

În direct puteți asculta în premieră ON AIR,  pe postul Radio Romania Cultural de luni până vineri, de la ora 17.00, iar pe site-ul nostru găsiți înregistrarile împodobite și cu imagini.  

img jpg

Deşi nu se ştie cu exactitate cine a inventat berea, pentru că este un aliment existent în viaţa omului de mii de ani, se cunoaşte faptul că producerea ei a fost o treabă de femeie. Potrivit istoricului Jane Peyton, mii de ani, femeile s-au ocupat de producerea berii. „Aproape acum 7.000 de ani, în Mesopotamia şi Sumeria, atât de importantă era priceperea femeii că doar ele puteau să fabrice bere, dar şi să conducă taverne”, spune „The Telegraph” într-un material despre originea berii.

Berea nu este doar cea mai consumată băutură alcoolică şi cea mai sănătoasă, atunci când este băută cu moderaţie, dar a şi contribuit la dezvoltarea civilizaţiei umane.Potrivit unui studiu, fermierii din epoca de piatră cultivau cereale atât pentru a-şi asigura hrana zilnică, dar şi pentru a transforma grăunţele în bere. Iar acest lucru a ajutat la dezvoltarea civilizaţiei umane.Arheologul Brian Hayden de la Simon Fraser University din Canada, autorul studiului, susţine că dovezile arată că berea era fabricată pentru a fi consumată la petreceri, care reprezentau evenimente majore pentru comunităţile umane din epoca de piatră şi care au dus la apariţia legăturilor şi cooperării între comunităţi, a puterii politice, a reţelelor de alianţe, toate acestea aflându-se la baza apariţiei unei societăţi complexe."În cadrul petrecerilor tradiţionale din lumea întreagă există trei ingrediente universal prezente. Carnea, un anumit tip de cereale, sub forma pâinii sau a păsatului de cereale, şi alcoolul. Deoarece alcoolul necesită un surplus de cereale pentru a fi fabricat, dar şi mult timp şi efort, el era produs în societăţile tradiţionale aproape exclusiv pentru ocazii speciale, cu scopul de a-i impresiona pe oaspeţi, pentru a-i face fericiţi şi pentru a-i face să aibă o atitudine favorabilă faţă de gazde", se arată în studiul amintit.