image

Povești de la Curtea Reginei Elisabeta a României

Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inedit „Povești parfumate” Povestea de azi, cu regine, regi, prinți și domnițe, cu domnișoare de onoare, un castel, multe alte personaje și la fel de multe intrigi, se petrece la Curtea Reginei Elisabeta a României.

Regina Elisabeta a României a fost o femeie cu adevărat remarcabilă, care nu s-a mulțumit cu o viață regală confortabilă, ci a vrut să realizeze cât mai multe lucruri mărețe pentru țara asa.

Curtea Reginei Elisabeta a Romaniei

În direct puteți asculta în premieră ON AIR,  pe postul Radio Romania Cultural de luni până vineri, de la ora 17.00, iar pe site-ul nostru găsiți înregistrarile împodobite și cu imagini.  

Pe numele său complet Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, ea s-a născut în Germania, pe 29 decembrie 1843, și s-a mutat în România în 1869, când s-a căsătorit cu Carol I al României.

A fost supranumită „regina scriitoare”, pentru că a scris toată viața romane, poezii, basme și eseuri. Pseudonimul sub care scria era Carmen Sylva (cântecul pădurii, in latină).

Regina Elisabeta a României a fost o admiratoare înfocată a poetului Mihai Eminescu, aceasta sprijinindu-l în repetate rânduri.

Trenul Orient Express a ajuns să oprească și la Sinaia, datorită Reginei Elisabeta, călătorii putând fi cazați la Castelul Peleș.

Regina Elisabeta a României a înființat un salon pentru oameni de cultură și a ajutat tinerele talente în ascensiunea lor. Printre acestea, marele nostru compozitor George Enescu, pe care l-a admirat sincer și căruia i-a construit special, lângă castelul Peleș, o sală în care să susțină concerte. În plus, compozitorul a primit de la Regina Elisabeta a României o vioară Amati, o adevărată operă de artă în rândul instrumentelor muzicale.

Elisabeta a României a fost membru de onoare al Academiei Române.