Portavionul USS Enterprise şi hârtia jpeg

Portavionul USS Enterprise şi hârtia

Există un produs foarte util din punct de vedere al igienei, dar dispreţuit tocmai din cauza rolului neplăcut pe care-l joacă zilnic. Totuşi, hârtia igienică a avut un moment de glorie atunci când a reuşit să salveze simbolul militar al Statelor Unite ale Americii în Oceanul Pacific.

Anul 1945. Forţele navale americane se apropiau cu paşi repezi de Japonia, apărătorii fiind copleşiţi de superioritatea în oameni şi materiale a forţelor occidentale. Tacticile şi armele obişnuite nu mai dau rezultate. Trebuie ceva nou, şocant. A apărut ideea lansării de atacuri cu avioane pilotate până la lovirea ţintei de către sinucigaşi. Precizia ar fi fost maximă şi inamicul poate s-ar fi retras din cauza marilor pierderi în vapoare de luptă. 14 mai 1945. Un aviator îşi caută ţinta. Vede un mare portavion şi începe picajul printr-o ploaie de proiectile antiaeriene de 127, 40 şi 20 mm.

Teoretic, oricare poate să doboare o maşină zburătoare printr-o lovitură directă. Tunurile Bofors de calibrul 40 mm lansau câte 120 sau 180 de lovituri pe minut, fiecare de 0, 9 kg. Precizia este bună, dar tunarii sunt derutaţi de manevrele evazive ale japonezului. Aparatul este atins în cele din urmă, dar cursa ameţitoare continuă şi vaporul a fost lovit din plin. Părea un succes deosebit. Au fost ucişi 14 americani şi o explozie puternică a spulberat un lift vital pentru manevrarea avioanelor. Bomba a pătruns în interiorul portavionului şi urma să nimicească ţinta vulnerabilă prin cantităţile de combustibil de aviaţie şi de marină.

Mai existau periculoasele torpile şi bombe pline cu substanţe detonante. O singură torpilă avea în conul de luptă 262 kg de torpex, o substanţă extrem de puternică. Suflul armei a fost dirijat în sus şi pagubele au fost minime. Cine a salvat portavionul USSEnterprise, simbolul US Navy? Norocul a făcut ca explozia să se producă într-o magazie cu suluri de hârtie igienică şi acestea au jucat rol de amortizor. Au existat în trecut platoşe din acest material, mai eficient în reţinerea săgeţilor decât tablele metalice. A intrat în istorie ca fiind vaporul cel mai eficient în luptă şi a primit 20 de stele. Orice lucru minor poate să schimbe cursul istoriei.

Bibliografie minimală

  • Blond Georges, Supravieţuitorul din PacificOdiseea portavionului Enterprise, Editura Militară, Bucureşti, 1976.
  • Neagoe, Manole, Mari bătălii din istoria lumii, vol. II, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1974.
  • Zamfir, Zorin, Jean Banciu, Al Doilea Război Mondial, Pro Universitaria, Bucureşti, 2007.