ÔÇ×Pop Art ul politicÔÇŁ ÔÇô arta contemporan─â chinez─â ironizeaz─â ÔÇ×realismul socialistÔÇŁ din epoca maoist─â jpeg

ÔÇ×Pop Art-ul politicÔÇŁ ÔÇô arta contemporan─â chinez─â ironizeaz─â ÔÇ×realismul socialistÔÇŁ din epoca maoist─â

ÔÇ×Pop Art-ul politicÔÇŁ a ap─ârut ├«n China anilor 1980, fiind o sintez─â a artei pop occidentale cu ÔÇ×realismul socialistÔÇŁ din epoca maoist─â, pe care ├«l ia ╚Öi acum ├«n der├ódere, pun├ónd sub semnul ├«ntreb─ârii tot ce se ├«nt├ómpl─â de atunci ├«ncoace ├«n ┼úara lui Confucius.

Portretele (repetitive sau nu) ale lui Mao realizate de Andy Warhol ├«n anii 1970 l-au inspirat pe plasticianul chinez Li Shan, al c─ârui ÔÇ×MaoÔÇŁ aminte╚Öte izbitor (de╚Öi NU este deloc o imita┼úie!) de lucr─ârile plasticianului american. Este o lucrare de 105/150,7 cm, ├«n care un portret al Iubitului Conduc─âtor, tip─ârit ╚Öi decupat, a fost lipit peste fondul realizat cu culori acrilice, dup─â care i s-a ad─âugat o floare ├«n gur─â, care ├«l face pe privitor s─â se g├óndeasc─â la Carmen, personajul principal din opera lui BizetÔÇŽ Acest portret al lui Mao poate fi numit oricum, numai apologetic nu!

Wang Guangyi jpg jpeg

Nu trebuie uitat nici tabloul ÔÇ×Great Criticism ÔÇô Coca- ColaÔÇŁ, realizat de Wang Guangyi, ├«n care muncitori chinezi reprezenta┼úi ├«n cel mai autentic stil realist socialist, p─âr├ónd desprin╚Öi dintr-un afi╚Ö de propagand─â al anilor 1950-1960, ┼úin ├«n m├ón─â un steag ro╚Öu ├«nf─â╚Öurat pe... un stilou, sub care se poate vedea bine-cunoscutul logo Coca-Cola.

Istoria lui Ai Weiwei

Trebuie de asemenea men┼úionat sculptorul, cineastul, muzicianul ╚Öi arhitectul chinez Ai Weiwei (n─âscut pe data de 28 august 1957 la Beijing) ÔÇô ale c─ârui copil─ârie ╚Öi adolescen┼ú─â au fost profund afectate de excesele autorit─â┼úilor chineze ├«n timpul Revolu┼úiei Culturale. C├ónd de-abia ├«mplinise un an, tat─âl s─âu, cunoscutul poet Ai Qing, a fost acuzat de ÔÇ×devia┼úionism de dreaptaÔÇŁ, fiind trimis, ├«mpreun─â cu familia sa, ├«ntr-o ÔÇ×tab─âr─â de reeducare prin munc─âÔÇŁ, unde a fost silit s─â devin─â vidanjor.

La maturitate, Ai Weiwei s-a remarcat nu numai prin realiz─ârile sale ├«n plan artistic, ci ╚Öi prin atitudinea sa civic─â, de critic─â deschis─â a abuzurilor guvernului ┼ú─ârii sale. Plecat la studii ├«n Statele Unite, fiind unul dintre primii studen┼úi care au primit aprobarea guvernului de la Beijing ├«n acest sens, Ai Weiwei a abordat domeniul foarte de avangard─â al a╚Öa-numitei ÔÇ×arte conceptualeÔÇŁ, ├«n care materia prim─â o reprezint─â obiecte din via┼úa de zi cu zi, g─âsite pe strad─â sau chiar aruncate la gunoi.

Realizările din această perioadă i-au adus aprecierea unor artiști de seamă, dintre care îl menţionăm pe avangardistul Andy Warhol. S-a împrietenit cu poetul Allen Ginsberg (care, mai târziu, avea să-l viziteze pe tatăl artistului, poetul Ai Qing, în China) și și-a descoperit talentul de artist fotograf.

├Än 1993, ca urmare a faptului c─â tat─âl s─âu s-a ├«mboln─âvit grav, Ai Weiwei s-a ├«ntors ├«n China, unde a scris despre arti╚Ötii din genera┼úia sa (Black Cover Book ├«n 1994, White Cover Book ├«n 1995 ╚Öi Gray Cover Book ├«n 1997). ├Än 1999, artistul s-a mutat ├«n localitatea Caochangdi, situat─â la nord-est de Beijing, unde a construit de la zero un studio de art─â ÔÇô prima sa realizare ├«n materie de arhitectur─â.

Ca activist civic, Ai Weiwei a devenit foarte repede incomod, iar răspunsul autorităţilor a fost pe măsură: în luna august a anului 2008, după ce a depus mărturie în favoarea unui alt activist civic, Tan Zuoren, a fost bătut crunt de poliţie. Ca urmare, Ai Weiwei a făcut hemoragie cerebrală, fiind apoi internat într-un spital din Germania, unde a fost operat pe creier. Cu toate acestea, s-a întors acasă, unde persecuţiile au continuat.

Pe data de 3 aprilie 2011, Ai Weiwei a fost arestat pe Aeroportul Interna┼úional din Beijing, unde ├«ncerca s─â se ├«mbarce ├«ntr-un avion cu destina┼úia Hong Kong, sub acuza┼úia de ÔÇ×infrac┼úiuni economiceÔÇŁ. Presa aservit─â guvernului de la Beijing a dezl─ân┼úuit o campanie ├«mpotriva lui Ai Weiwei, numindu-l ÔÇ×plagiatorÔÇŁ ╚Öi acuz├óndu-l de ÔÇ×comportament deviantÔÇŁ. A stat ├«n arest 81 de zile (├«ntr-o camer─â ├«n care lumina nu se stingea niciodat─â) f─âr─â a fi pus ├«n mod oficial sub acuza┼úie.

Ai Weiwei, ├«n februarie 2020, la Berlin, ├«n fa╚Ťa unei lucr─âri proprii

Ai Weiwei jpg jpeg

Statele Unite și Uniunea Europeană au înaintat proteste viguroase guvernului chinez, iar în întreaga lume au avut loc manifestaţii de protest prin care se cerea eliberarea imediată a artistului. Fundaţia Solomon R. Guggenheim și Consiliul Internaţional al Muzeelor au organizat campanii de petiţii, iar Vaclav Havel i-a trimis o scrisoare deschisă premierului chinez Wen Jibao, condamnând arestarea abuzivă a lui Ai Weiwei, scrisoare semnată de numeroși intelectuali din întreaga lume.

Ca urmare, a fost eliberat pe data de 21 iunie a aceluia╚Öi an, dar ├«n noiembrie autorit─â┼úile au demarat o nou─â investiga┼úie ├«mpotriva sa ÔÇô de data asta, pentru pornografie! Ca urmare a multor ÔÇ×aten┼úiiÔÇŁ de acest fel, Ai Weiwei s-a expatriat ├«n anul 2015, stabilindu-se ├«n Germania. Artistul, ale c─ârui merite au fost recunoscute prin acordarea foarte multor premii de prestigiu, este unul dintre promotorii excesivismului, curent artistic de avangard─â care denun┼ú─â excesele societ─â┼úii capitaliste contemporane ╚Öi consumerismul.

Acest text este un fragment din articolul Pop Art. Revolta ├«mpotriva elitismului, publicat ├«n num─ârul 219 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei ├«n perioada 22 aprilie - 20 mai 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

K4 and K1 Historia 219 aprilie 1500 jpg jpeg