Pisica, de la zeitate în Egiptul Antic, la animal domestic
În zilele noastre, pisicile domestice sunt peste tot: în casă, în curte, la televizor și, într-o manieră copleșitoare, pe internet.
Pisicile au ajuns să fie animale de companie ideale mai ales pentru copii, de care chiar se atașează foarte ușor, așa cum explică și acest articol. Dar v-ați întrebat vreodată cum au devenit cele mai populare animale de companie din lume? Iată o scurtă istorie a pisicilor - de la momentul în care au fost domestice în Egiptul Antic, până la momentul în care au ajuns să facă parte din clipuri amuzante pe internet.
Pisicile în Egiptul Antic
Conform SOR (Societatea Ornitologica Română), primele dovezi despre interacțiunea omului cu pisica sălbatică datează de acum 9.500 de ani și provin din Cipru, dar domesticirea a avut loc mult mai târziu, acum 4.000 de ani, în Egipt. Se presupune că pisicile domestice au ca strămoș pisica sălbatică africană. Rasa a fost domesticită în Egiptul Antic pentru a controla diversele rozătoare care dăunau culturilor și aduceau diverse boli în comunități. Și exact ca pisicile din zilele noastre, erau foarte bune la prinderea șoarecilor și a șobolanilor! Felinele au ajuns să controleze populația de rozătoare, ceea ce a dus la reducerea deceselor din cauza bolilor provocate de acestea, dar și la creșterea cantității de alimente. Toate acestea au schimbat calitatea vieții pentru egipteni și au făcut ca pisica să fie văzută drept o creatură sacră, divină reprezentând viața.
Pisicile au fost asociate cu zeițele Bastet, Mafdet, Sekhmet. Bastet, zeița egipteană a fost descrisă ca fiind jumătate pisică și jumătate femeie. Datoria ei era protecția țării. Iar convingerea că pisicile sunt protectori a pornit de la legenda lui Mafdet, prima zeiță egipteană reprezentată ca fiind jumătate pisică. Nu în ultimul rând, Sekhmet era o zeiță egipteană înfățișată ca având trăsături de leu, o ființă pe care egiptenii din Antichitate o venerau cu frică, pentru că era ocrotitoarea leilor. Sfinxul din Giza, statuia ce îmbină un cap de om cu un corp de pisică, arată că felina era văzută ca protector al templelor și al piramidelor sacre.
Până la căderea Noului Regat, pisicile erau venerate ca maeștri vânători și ca zei de către toți egiptenii, inclusiv de către faraon. Dacă un egiptean omora o pisică, primea imediat pedeapsa cu moartea. Totuși, frica de pisici era puternică și aceste pedepse erau extrem de rare. Faraonii au fost mumificați și îngropați alături de statui ce reprezentau pisicile. Aceste statui erau văzute ca aducătoare de noroc, dar și drept protectori și companie în viața de apoi. În zilele noastre, arheologii au găsit hieroglife, statui și sculpturi ale pisicilor, drept dovadă a venerației de aceste animale care se bucurau în Egiptul Antic. Unele pisici au fost chiar mumificate, iar trupurile lor aveau morminte și altare. Pentru o perioadă a fost chiar ilegal să vinzi o pisică în afara Egiptului, deoarece erau văzute ca fiind valoroase și importante pentru credința și societatea egipteană. Istoria pisicilor domestice a început în Egipt, unde și-au găsit prima lor casă, dar, ca toate pisicile, nu rămas prea mult într-un singur loc.
Cum au fost domesticite pisicile
Câinii au fost domesticiți cu mult timp înaintea pisicilor. Motivul este probabil acela că o perioadă oamenii au migrat, căutând zone în care să vâneze. Oamenii au avut nevoie de câini pentru a vâna mai ușor, dar și pentru a beneficia de protecție împotriva animalelor sălbatice. Când oamenii au decis să renunțe la migrație, au început să pună bazele primelor așezări și și-au construit primele magazii de cereale. Aceste magazii atrăgeau rozătoare, care distrugeau rezervele de hrană și aduceau diverse boli. Pisicile sălbatice au fost atrase de magazii, unde găseau suficientă pradă, fără prea mult efort. Primele comunități de oameni s-au bucurat de prezența felinelor, pentru că acestea țineau sub control populațiile de șobolani și șoareci.
Unii antropologi cred că pisicile s-au autodomesticit, pentru că s-au autoinvitat în comunitățile umane, nu au fost atrase direct de oameni, iar aceștia le-au îndrăgit pe cele care au arătat comportament docil și adaptabil. Astfel, în prezent avem zeci de rase de pisici domesticite.
Pisica este încă un personaj ambivalent, mai ales după epoca medievală unde a fost considerată animal păcătos asociat cu Satana, răspunzător de epidemia bubonică (deși, paradoxal, omorârea pisicilor a dus la creșterea numărului de șobolani, principalii transmițători ai bolii).
În zilele noastre, pisicile nu mai sunt venerate ca în Egiptul Antic, însă se poate spune că au cucerit lumea cu drăgălășenia lor. Clipurile cu pisici sunt peste tot pe internet, iar efectul lor pare să fie chiar terapeutic, mai ales dacă reușesc să-ți smulgă un zâmbet și să te ajute să scapi de stresul zilnic.
Foto: Pixabay