Per┼čii au st─âp├ónit jum─âtate din omenire jpeg

Per┼čii au st─âp├ónit jum─âtate din omenire

Per┼čii au ├«ntemeiat un puternic imperiu ├«ntre 500 ┼či 330 a.Hr., cu centrul ├«n Iranul de azi. M─âre┼úilor lideri persani care guvernau de la Persepolis li se supuneau milioane de oameni, din Turcia p├ón─â ├«n Pakistan.

Era ├«ntr-adev─âr o structur─â gigant. ├Än perioada sa de apogeu, imperiul persan se ├«ntindea pe impresionanta suprafa┼ú─â de opt milioane de km2, cu Libia ├«n vest, pakistan ├«n est, Grecia ├«n nord ┼či Arabia Saudit─â ├«n sud.

persianempire03 jpg jpeg

┼×tia┼úi c─â?

44% din populaţia lumii cunoscute în acea epocă, adică aproape 50 de milioane de oameni, s-ar fi aflat potrivit estimărilor moderne sub dominaţie persană în 480 a.Hr.

Primele izvoare scrise care menţionează persanii datează din secolul al IX-lea a.Hr.

Imperiul a fost desfiinţat de trei ori:primul (550-330 a.Hr.) a fost cucerit de Alexandru cel Mare, al doilea (224-651) a fost invadat de musulmani, iar al treilea (1501-1979) a fost abolit ca urmare a unei răscoale islamice.

Anticul imperiu persan era sus┼úinut de o re┼úea de drumuri bine ├«ntre┼úinute, ├«ntinz├óndu-se pe 2500 de km2, precum ┼či de un sistem po┼čtal eficient.

Regele Cirus cel Mare apare de 23 de ori ├«n Biblie. Scrierea ├«l laud─â pe regele persan, care ar fi eliberta evreii din robia babilonian─â ┼či chiar ar fi pl─âtit pentru reconstruc┼úia templului iudeu din Ierusalim.

O treime din flota persan─â (1200 de cor─âbii) ar fi pierit, conform lui Herodot, ├«ntr-o furtun─â atunci c├ónd per┼čii au atacat insulele grece┼čti ├«n 480 a.Hr.

Xerxes, cel care a condus mai multe atacuri împotriva grecilor (cel mai faimos la Termopile), a ocupat tronul persan vreme de 21 de ani.

Luptele dintre ora┼čele grece┼čti ┼či per┼či au durat 50 de ani. (499-449 a.Hr.)

10.000 de soldaţi de elită, numiţi nemuritorii, îl păzeau pe rege.

Cilindrul lui Cirus, un document din argil─â descoperit ├«n 1879 ┼či dat├ónd din jurul anului 500 a.Hr., ar reprezenta prima ÔÇśdeclara┼úieÔÇÖ a drepturilor omului.