Pe urmele Regelui Mihai: castelul şi domeniul de la Săvârşin jpeg

Pe urmele Regelui Mihai: castelul şi domeniul de la Săvârşin

📁 Patrimoniu
Autor: Claudia Untaru

Puţini români ştiu că Regele Mihai şi familia lui deţin, în localitatea arădeană Săvârşin, un domeniu în care se înalţă un castel înconjurat de peisaje pitoreşti. În cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul-„125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, vă prezentăm Castelul Regal de la Săvârşin, un loc încărcat de istorie.

Astfel, fie că sunteţi turişti sau vă aflaţi în trecere prin judeţul Arad, este păcat să nu vizitaţi Castelul de la Săvârşin. Pasionaţii de artă, cultură şi istorie vor găsi acolo o zonă plină de însemnătate. Cei care l-au vizitat au rămas impresionaţi ce frumuseţea acestuia, dar şi de oamenii din zonă.

Chiar dacă în momentul de faţă castelul se află în renovare, mulţi turişti merg pentru a-i vedea exteriorul. Castelul Săvârşin se înalţă în mijlocul unui domeniu. Construit în secolul XVII, distrus în timpul Revoluţiei de la 1948 şi refăcut ulterior, castelul a fost cumpărat în 1943, impreună cu Domeniul Săvârşin, de către Regele Mihai.

Familia Regală a îndrăgit încă de la început locul de la poalele Munţilor Zărandului. Domeniul Săvârsin a fost confiscat în 1948, o dată cu celelalte proprietăţi regale. Abia în anul 2001 acesta a fost retrocedat Regelui Mihai. De atunci, eforturile Familiei Regale s-au concentrat pe restaurarea castelului, pe amenajarea parcului conform principiilor agriculturii ecologice (modelul fiind Highgrove, una dintre proprietăţile Principelui de Wales), şi pe dezvoltarea potenţialului comunităţii din Săvârşin, prin infiinţarea Asociatiei de Dezvoltare Durabilă Săvârşin.

Castelul, în lucrări de recondiţionare

Cei care doresc să-l viziteze şi în interior trebuie să mai aştepte, deoarece în prezent, la castel se desfăşoară, sub coordonarea arhitectului David Baxter, ample lucrări de recondiţionare, consolidare a structurii şi revalorificare a spaţiilor, în spiritul arhitecturii originale.

646x404 2 1 jpg jpeg

Domeniul regal a devenit un centru al activitaţii sociale şi culturale din zonă. În anul 2008 la Săvârşin au avut loc noi ediţii ale Festivalului Naţional de Literatură „Dorel Sibii”, aflat sub patronajul Principesei Margareta. Tot acolo de ani de zile Familia Regală petrece Crăciunul, moment în care împarte daruri oamenilor nevoiaşi din localitate şi primeşte grupurile tradiţionale de colindători. În urmă cu ceva vreme Principele Radu al României anunţa că Domeniul regal Săvârşin va fi redeschis vizitatorilor cel mai târziu în toamnă. Astfel, satul regal al meşteşugurilor şi parcul castelului vor putea fi vizitate. Castelul Săvârşin a fost construit în perioada 1650-1680.

Cei care doresc să ajungă la Săvârşin pot alege să meargă cu maşina, autocarul sau trenul. Localitatea se află pe Drumul Naţional 7 între Arad şi Deva. Cazarea se poate face la Hotelul Săvârşin, care aparţine Universităţii de Vest „Vasile Goldis” şi la Casa de vânătoare din Săvârşin (cazare cu circuit închis).

Mai există locuri la Pensiunea Carmen şi Pensiunea Patrimara din Căprioara. La cele două preţul, unei camere pe noapte de două persoane este de aproximativ 100 de lei. Cel mai bine se mânăncă la restaurantul de lângă Biserica Catolică, dar şi la cel de lângă benzinărie. P

reţul unui meniu complet diferă în funcţie de preferinţe. Se poate ajunge şi la 100 de lei pentru două persoane. Momentan în zonă nu sunt trasee turistice, însă primarul Ioan Vodicean spune că există un proiect în acest sens. În zonă se mai pot vizita Biserica de lemn din Troaş, Castelul Mocioni-Teleki (Căpâlnaş-unde funcţionează un spital), Castelul Bulci şi Castelul Salbek situat în satul Petriş.

Sursa:www.adevarul.ro