Pașaportul românesc împlinește 100 de ani jpeg

Pașaportul românesc împlinește 100 de ani

Ajuns la venerabila vârstă de un secol – la 19 martie 1912, Regele Carol I promulga primul act oficial ce reglementa condiţiile emiterii acestui document – paşaportul românesc va face subiectul unei interesante expoziţii, a cărei tradiţie începe deja să prindă contur la Timişoara.

Pe standurile amplasate în holul Serviciului de Paşapoarte Timiş din incinta complexului Iulius Mall, toate documentele de călătorie care au fost emise de-a lungul timpului la noi, de la paşapoarte cu semnătura regelui până la modernele documente biometrice, îşi aşteaptă privitorii.

Nu vor lipsi biletele de trecere peste frontieră din anii ’20, titlurile de călătorie, paşapoarte de pe vremea Republicii Populare România sau binecunoscutele, pentru bănăţeni, certificate de mic trafic pentru Iugoslavia şi Ungaria.

„Cel mai vechi exponat datează din 1912, vizatorii având posibilitatea de a urmări întreaga istorie a documentelor de călătorie româneşti emise de serviciile de profil. Am considerat că este o modalitate cum nu se poate mai potrivită pentru a sărbători Ziua Paşaportului, când se împlinesc cinci ani de la instituirea acesteia şi, mai ales, la exact un secol de istorie românească a acestui document”, a explicat comisarul-şef Ionel Cojocaru.

Dincolo de expoziţia propriu-zisă, pe 19 martie timişoreni pot vedea şi cum decurge activitatea lucrătorilor de la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Timiş.

„E o acţiune de genul Ziua Porţilor Deschise, toţi cei interesaţi având, la cerere, acces în birouri, unde vor putea urmări cu ochii lor cum se desfăşoară munca noastră”, a precizat Cojocaru.

Sursa:http://www.renasterea.ro