image

Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I

Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posterității cea mai frumoasă și durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Bușteni, terminat în 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Peleșul, dacă nu cumva mai frumoasă.

În primul rând, vorbim de perspectiva pe care o oferă castelul de pe Zamora, o perspectivă care îmbrățișează întreaga vale a Prahovei. Apoi, castelul de la Zamora integrează mai bine decât Peleșul stilul național. Aflat într-o competiție de orgoliu, dar în limite amicale, cu Regele Carol I, Nababul și-a dorit să dea o replică superioară Peleșului ridicat de rege începând cu 1873. 

Castelul construit de arhitectul Grigore Cerchez este realizat din piatră cioplită la exterior și cărămidă la interior, are forma unui patrulater cu latura sudică deschisă spre panorama văii Prahovei. Fundația e realizată din beton, iar acoperișul este din țiglă.

Inițial, Nababul ar fi vrut să placheze acoperișul cu monede de aur și i-a cerut voie regelui să facă acest lucru. Carol I i-a răspuns pe jumătate serios, pe jumătate șugubăț: „Îţi dau voie dacă pui monedele pe cant”.

Urmașul împăraților bizantini și al atâtor voievozi români a înțeles că întrecuse măsura și a renunțat la idee. Castelul Cantacuzino beneficiază însă de o fastuoasă decorație interioară, care cuprinde, sub tavanele prevăzute cu grinzi sculptate din stejar masiv, candelabre enorme, scări impunătoare, blazoane pe pereți, vitralii multicolore la ferestre și, dominând marea sală de recepții, o galerie de portrete, toate în mărime naturală, reprezentându-i pe principalii membri din istoria familiei. 

Inutil să adăugăm că Palatul Zamora, cum era el mai bine cunoscut în epocă, beneficia de cele mai moderne utilități, fiind electrificat și dotat cu instalație de căldură.

Fragmentul face parte din articolul „Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino, cel mai impunător reprezentant al vechii boierimi”, publicat în numărul 266 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 14 martie - 14 aprilie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum