Orarul diligen┼úelor de pe ruta Bra┼čov Bucure┼čti ┼či retur, din anul 1868 jpeg

Orarul diligen┼úelor de pe ruta Bra┼čov-Bucure┼čti ┼či retur, din anul 1868

Primul tren ajungea la Bra┼čov la 30 martie 1873, cu prilejul deschiderii festive a localului g─ârii, situat aproape de strada H─ârmanului, odat─â cu finalizarea tronsonului de cale ferat─â ce va lega de-acum ├«ncolo ora┼čul de Cluj ┼či Oradea. P├ón─â la aceast─â dat─â, ├«ns─â, c─âl─âtoriile pe distan┼úe mari se f─âceau fie c─âlare, fie cu carul ori cu diligen┼úa.

├Än cursul lunii mai a anului 1868, ├«n revista ÔÇŁGazeta TransilvanieiÔÇŁ, sunt publicate c├óteva anun┼úuri care informeaz─â persoanele interesate ├«n privin┼úa orarului de circula┼úie dus - ├«ntors al diligen┼úelor. Astfel, de la Bra┼čov ├«nspre Bucure┼čti se pleca ÔÇŁ├«n toat─â duminica, mar┼úea, joia ┼či s├ómb─âtaÔÇŁ, de la Hotelul Bucure┼čti, de pe Strada Lung─â, la orele 6.00 ale dimine┼úii, ├«n timp ce de la Bucure┼čti se pornea, ├«nspre Bra┼čov, din fa┼úa Hotelului Concordia de pe fosta Uli┼ú─â Nem┼úeasc─â, actuala Strad─â Sm├órdan, la orele 1:30 ale dup─â-amiezelor de duminic─â, mar┼úi, joi ┼či vineri, scrie Muzeul Civiliza╚Ťiei Urbane a Bra╚Öovului, pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei.

Probabil doritorii au fost ├«ntr-at├ót de numero┼či ├«nc├ót, o lun─â mai t├órziu, Francisc K├Ârner ÔÇô proprietarul Hotelului Bucure┼čti ┼či in┼úiatorul curselor de transport ÔÇô aduce la cuno┼čtin┼úa publicului c─â diligen┼úele vor circula zilnic ┼či cu rapiditate ├«ntre cele dou─â ora┼če. Ce nu precizeaz─â niciunul dintre anun┼úuri e durata unei astfel de c─âl─âtorii.


anunt jpg jpeg

De la sf├ór┼čitul lunii noiembrie a aceluia┼či an, serviciul diligen┼úelor dintre Bucure┼čti ┼či Bra┼čov va fi asigurat de Direc┼úia General─â a Telegrafului ┼či Po┼čtei din Rom├ónia. Diligen┼úa urmeaz─â s─â plece din Bucure┼čti ├«n zilele de mar┼úi, joi ┼či duminic─â, la ora 2.00 dup─â-amiaz─â, iar din Bra┼čov, ÔÇŁa doua zi dup─â sosireÔÇŁ, la ora 2.00 dis-de-diminea┼ú─â. ├Än func┼úie de destina┼úie, pre┼úul unui bilet varia, atunci c├ónd se pleaca din Bra┼čov, ├«ntre 5 sfan┼úi ┼či jum─âtate, contravaloarea transportului p├ón─â la Predeal, ┼či 29 de sfan┼úi ┼či jum─âtate, p├ón─â la Bucure┼čti, fiind puse ├«n v├ónzare ┼či abonamente.

C─âl─âtorii sunt ├«n┼čtiin┼úa┼úi, deopotriv─â, c─â nu se admite f─âr─â plat─â dec├ót un bagaj de maximum 15 kg, iar ceea ce este ÔÇŁde prisosÔÇŁ trebuind s─â se pl─âteasc─â dup─â tarifele Po┼čtei. Totodat─â, ÔÇŁonoratul publicÔÇŁ este asigurat de condi┼úiile deosebite de c─âl─âtorie, tr─âsurile fiind dintre ÔÇŁcele mai bune ┼či comode, cea mai mare parte noi, [abia] sosite din VienaÔÇŁ.

Mai multe informa╚Ťii interesante despre via╚Ťa locuitorilor vechiului Bra╚Öov pute╚Ťi afla vizit├ónd Muzeul Civiliza╚Ťiei Urbane a Bra╚Öovului, de miercuri p├ón─â duminic─â, de la 9.00 la 17.00.

Surse:

Dan Pavalache, Cronic─â de Bra┼čov.
ÔÇ×Gazeta TransilvanieiÔÇŁ, nr. din 19, 29 mai; 5, 23, 26 iunie; 27 noiembrie, 1868.