O poză veche și legenda despre Nicolae Ceaușescu se destramă ca un fum jpeg

O poză veche și legenda despre Nicolae Ceaușescu se destramă ca un fum

Poporul rom├ón este foarte nemul╚Ťumit de ├«ntreaga clas─â politic─â ╚Öi discu╚Ťiile pe la col╚Ť de strad─â sau ├«n mijloacele de transport ├«n comun sunt deosebit de interesante pentru a afla ceea ce se g├ónde╚Öte ├«n ad├óncul creierului social. Politicienii actuali cred c─â dac─â dau tot felul de privilegii c─âtre anumite categorii sociale pot satisface ├«ntreaga comunitate. Dimpotriv─â. Imaginea conduc─âtorilor este complet distrus─â de certurile nesf├ór╚Öite ╚Öi de acumularea primitiv─â de capital prin tot felul de metode. 

Nu este de mirare c─â nu exist─â ast─âzi un lider care s─â aib─â o imagine mai bun─â ca Nicolae Ceau╚Öescu, cel care era patriot adev─ârat, oferea locuri de munc─â ╚Öi locuin╚Ťe ╚Öi nu tr─âia ├«n luxul dezm─â╚Ťat al ziselor elite de ast─âzi. Nu este de mirare c─â dictatorul de p├ón─â ├«n decembrie 1989 ar fi votat de c─âtre aleg─âtorii s─âtui de ceea ce se vede cu ajutorul mijloacelor de informare ├«n mas─â. Ideea de patriotism a fostului conduc─âtor a pornit de la ├«nfruntarea sovieticilor ├«n anul 1968 cu ocazia interven╚Ťiei blocului comunist ├«n Cehoslovacia. Aparatul de propagand─â a ac╚Ťionat intensiv pentru a pune semnul egalit─â╚Ťii ├«ntre comunist ╚Öi patriot. 

 Problema este c─â Nicolae Ceau╚Öescu n-a fost niciodat─â patriot, ci doar un agresiv agent al ideologiei comuniste pe meleagurile rom├óne╚Öti. Exista o fotografie din 30 august 1944 ├«n care se vedea micul agent stalinist ├«nt├ómpin├ónd cu c─âldur─â primele unit─â╚Ťi ale Armatei Ro╚Öii ├«n apropiere de Bucure╚Öti. Locuitorii fugeau de noul invadator, temu╚Ťii ru╚Öi din mentalitatea popular─â, ╚Öi Nicolae Ceau╚Öescu ├«i primea cu bra╚Ťele deschise pentru c─â spera s─â avanseze ├«n noua ierarhie. Se ╚Ötia c─â Uniunea Sovietic─â era mama lag─ârelor de exterminare, dar cel n─âscut la Scornice╚Öti dorea s─â devin─â un lider totalitar ├«n slujba str─âinilor. Nu este de mirare din moment ce ├«n Occident existau intelectuali rafina╚Ťi ce sus╚Ťineau c─â Stalin este f─âuritorul unei lumi noi, perfecte.


Nicolae Ceau┼čescu (dreapta), la intrarea Armatei Ro┼čii ├«n Colentina, 30 august 1944 (┬ę ÔÇ×Fototeca online a comunismului rom├ónescÔÇŁ, cota: 19/1944)

Ceausescu 30 august 1944 1 jpg jpeg

Poporul finlandez a dat dovad─â de o fermitate feroce ├«n fa╚Ťa n─âv─âlitorului comunist ├«n perioada 1939 ÔÇô 1944 ╚Öi nu s-a reu╚Öit aducerea la putere a cozilor de topor. Iosif Stalin a tocat armate ├«ntregi pentru ├«ndeplinirea visului ideologic, dar micu╚Ťa ╚Ťar─â a devenit prea scump─â chiar ╚Öi pentru cel ce nu se uita la bani ╚Öi oameni. A r─âmas ├«n afara lag─ârului comunist ╚Öi se vede diferen╚Ťa fa╚Ť─â de Rom├ónia supus─â experimentelor de c─âtre cel ce terminase o ╚Öcoal─â rural─â. Oare c├ó╚Ťi finlandezi sunt refugia╚Ťi ├«n Rom├ónia? 


Miting ├«n Pia┼úa Universit─â┼úii, organizat cu ocazia intr─ârii trupelor sovietice ├«n Bucure┼čti, 30 august 1944. Nicolae ╚Öi Elena Ceau┼čescu, ├«n centru (┬ę ÔÇ×Fototeca online a comunismului rom├ónescÔÇŁ, cota: 19/1944)

Ceausescu 30 august 1944 3 jpg jpeg

Pofta de putere nu avea limite ╚Öi ╚Ť─âranul cu clase pu╚Ťine a vrut cu orice pre╚Ť s─â demonstreze c─â poate s─â fie un adev─ârat conduc─âtor. A avut grij─â s─â contribuie la eliminarea celor cu studii reale din societate ╚Öi s─â se ├«nconjoare de o gard─â care s─â-i apere ve╚Önic fericirea ╚Öi ideile. N-a avut nimic ├«n comun cu poporul rom├ón, ci s-a ghidat numai dup─â idei luate de prin operele lui Marx, Engels, Lenin ╚Öi Stalin. A avut un comportament brutal ├«mpotriva maselor pentru a elimina orice fel de opozi╚Ťie, dar aplicarea constant─â, hot─âr├ót─â, a deciziilor pare pl─âcut─â celor ce nu mai tr─âiesc sub jugul birocra╚Ťiei de partid. Mul╚Ťimile sunt mereu impresionate de liderii ce par puternici, fermi. Nu conteaz─â dac─â iau decizii corecte. Dac─â dau semne de sl─âbiciune, masele se pot ├«ntoarce ├«mpotriva celui adorat, mai ales dac─â sunt manipulate discret de anumite cercuri de putere.

 Nicolae Ceau╚Öescu n-a fost niciodat─â patriot, intrarea ├«n partidul comunist ├«nsemn├ónd c─â dorea pentru rom├óni introducerea lag─ârelor de exterminare, a foametei ╚Öi a s─âr─âciei dup─â modelul ce exista ├«n Uniunea Sovietic─â. Rom├ónia trebuia s─â fie un uria╚Ö lag─âr de concentrare condus de poli╚Ťia politic─â dup─â indica╚Ťiile venite de la Moscova. 

Bibliografie minimal─â

Direc╚Ťia Or─â╚Öeneasc─â de Statistic─â Bucure╚Öti, Anuarul statistic al Ora╚Öului Bucure╚Öti 1959, Bucure╚Öti, 1959.
Anuarul statistic al R.P.R. 1957.
Anuarul statistic al Republicii Socialiste România 1985.
Anuarul statistic al Rom├óniei 1993, Comisia Na╚Ťional─â pentru Statistic─â, Bucure╚Öti, 1993.
Documente ale Partidului Comunist Român, Societatea socialistă multilateral dezvoltată, Editura politică, București, 1972.
Preda Gavriil, Petre Opri╚Ö, Rom├ónia ├«n Organiza╚Ťia Tratatului de la Var╚Öovia 1954 ÔÇô 1968, vol. I, Institutul Na╚Ťional pentru Studiul Totalitarismului, Bucure╚Öti, 2008.
Statele lumii, edi╚Ťia a II-a, Editura ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi enciclopedic─â, Bucure╚Öti, 1976.
Constantiniu, Florin, O istorie sinceră a poporului român, Univers enciclopedic, București, 1997.
Filip, Corneliu, Tratatul de la Varșovia, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2006.
Gorbaciov, Mihail, Scrieri alese 1985 - 1986, Editura Politică, București, 1987.
Istoria Avia╚Ťiei Rom├óne, Editura ┼×tiin╚Ťific─â ╚Öi Enciclopedic─â, Bucure╚Öti, 1984. 
Istoria Românilor, vol. X, Editura Enciclopedică, București, 2013.
Midan, Christophe, Crearea unei armate populare O perspectiv─â francez─â asupra evolu╚Ťiei for╚Ťelor armate rom├óne de la 23 august 1944 p├ón─â ├«n 1975, Editura Militar─â, Bucure╚Öti, 2015.
Mo╚Ť, Ovidiu, E., Pite╚Öti O istorie ├«n date, Editura P─âm├óntul, Pite╚Öti, 2008.
Neam╚Ť, Editura Sport-Turism, Bucure╚Öti, 1981.
Negrea, Radu, Banii și puterea, Humanitas, București, 1990.
Opri╚Ö, Petre, Licen╚Ťe str─âine pentru produsele civile ╚Öi militare fabricate ├«n Rom├ónia (1946 ÔÇô 1989), Editura Militar─â, Bucure╚Öti, 2018.
Opri╚Ö, Petre, Rom├ónia ├«n Organiza╚Ťia Tratatului de la Var╚Öovia (1955 ÔÇô 1991), Editura Militar─â, Bucure╚Öti, 2008.