Tenis (foto: Pixabay)

O „pierdere de timp” – O ilustrație reprezentând jocul de tenis la 1564

Sportul nu este, știm bine, o invenție a epocii moderne. Dar când au apărut sporturile zilelor noastre și cum arătau la începuturile lor?

Biblioteca Națională a României (BNaR) publică pe pagina de Facebook a instituției o ilustrație xilogravată ce constituie una dintre cele mai vechi reprezentări ale jocului de tenis, considerat de autorul lucrării ca fiind o „pierdere de timp” („Temporis iactura”) și face parte din „Emblemata, cum aliquot nummis antiqui operis” din anul 1564.

© BNaR, Colecții Speciale, Cabinetul de Bibliofilie, cota CS XVI I 305
© BNaR, Colecții Speciale, Cabinetul de Bibliofilie, cota CS XVI I 305

Conform BNaR, aceasta este prima ediție a cărții de embleme a filologului, istoricului și medicului János Zsámboky, sub forma latinizată a numelui, Joannes Sambucus, originar din însemnatul oraș slovac Trnava.

Reprezentând opera de căpătâi și, probabil, cea mai cunoscută întreprindere a sa, cartea de embleme se înscrie într-un gen de literatură ilustrată, foarte apreciat în epocă, publicul avizat fiind cucerit de colecția impresionantă de imagini alegorice, inspirate din fabule, mituri clasice, subiecte biblice, istorice sau viața cotidiană.

Ilustrațiile lucrării au fost realizate după desene ale miniaturistului francez Geoffroy Ballain și ale pictorilor Lucas de Heere din Gent și Pieter Huys din Anvers.

Mai multe pentru tine...