Viața unui soldat roman jpeg

O ceartă cu mama şi dor de casă: o scrisoare veche de 1.800 de ani care dezvăluie viaţa unui soldat roman

Se pare că anii, nici chiar miile de ani, nu pot schimba emoţiile, sau supărările, transmise printr-o scrisoare trimisă acasă.

O scrisoare veche de 1.800 de ani arată că şi pe front, în mijlocul tensiunilor unui război, supărările de acasă rămân cele mai importante. Descifrată recent, epistola scrisă de soldatul egiptean Aurelius Polion, care servea voluntar într-o legiune romană în Europa, dezvăluie mai multe detalii despre oamenii acelei perioade decât multe alte descoperiri. 

Adresată mamei sale (o negustoare de pâine), surorii şi fratelui său, soldatul le povesteşte acestora, mai întâi, ce-l preocupă cel mai tare. „Mă rog să fiţi sănătoşi, zi şi noapte, şi întodeauna mă închin zeilor în numele vostru”, se arată în misivă. 

„Nu încetez să vă scriu, dar voi nu vă gândiţi la mine. Sunt îngrijorat în privinţa voastră, pentru că, deşi primiţi scrisorile mele, nu-mi răspundeţi niciodată, ca să ştiu şi eu...”, au reuşit istoricii să descifreze. 

image

Cercetătorii au reuşit să traducă o mare parte din scrisoare, cu toată că anumite bucăţi lipsesc, cum ar fi finalul frazei de mai sus. 

Soldatul se plânge că a trimis şase scrisori, la care nu a primit niciun răspuns, sugerând că ar exista nişte tensiuni familiale. „Deşi sunt plecat în Panonia, vă trimit (scrisori), dar voi mă trataţi ca pe un străin”, scrie acesta. 

„Voi obţine permis de la consular (comandant) şi vin la voi ca să vă convingeţi că sunt fratele vostru”. 

image

Scrisoarea a fost descoperită în afara templului egiptean din Tebtunis acum mai mult de 100 de ani, de către arheologii Bernard Grenfell şi Arthur Hunt, potrivit Livescience. Cu toate acestea, abia acum a fost descifrată de către Grant Adamson, doctorand la Universitatea Rice, care a folosit imaginile create cu infraroşu pentru a dezvălui textul scrisorii.

Pe spatele scrisorii se află instrucţiuni pentru cel care avea să transporte misiva veteranului Acutius Leon, cel care urma să o înmâneze familiei lui Polion. Cu toate că Imperiul Roman avea propriul sistem militar poştal, Polion pare că a folosit alte metode pentru a trimite scrisori. 

Documentul se află în prezent la librăria Universităţii din California.