O biserică săsească de patrimoniu din anul 1300 din Brașov s a prăbușit, reacția autorităților lasă de dorit jpeg

O biserică săsească de patrimoniu din anul 1300 din Brașov s-a prăbușit, reacția autorităților lasă de dorit

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția

Turnul Bisericii Fortificate din Rotbav, una dintre cele mai vechi din Țara Bârsei, și o parte din aceasta s-au dărâmat în acest weekend. Localnicii dau vina pe nepăsarea Bisericii Evanghelice, cea care patronează lăcașul de cult, dar și pe autoritățile statului care nu au luat nicio măsură.

Potrivit acestora, biserica era șubredă de mai mulți ani, dar cei care o au în patrimoniu nu s-au ocupat de renovarea ei, iar autoritățile nu au făcut nimic ca să îi constrângă să ia măsuri. Turla prezenta de o bună perioadă de timp o fisură verticală, dar nu s-a luat nicio măsură pentru consolidarea ei.

Direcția de cultură și patrimoniu din județ, care ar fi trebuit să supravegheze soarta monumentelor, ridică azi neputincios din umeri. “Se va proceda la eliberarea molozului şi obţinerea unui aviz de urgenţă, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov”,  Ruxandra Ştefan, director executiv Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov. Ca și în alte cazuri direcțiile de cultură au devenit un fel de medici legiști, care ajung doar să constate decesul unui monument de patrimoniu

Mai citește:

Apocalipsa bisericilor fortificate săseşti este de neoprit

Tăcuta moarte a vechilor biserici ortodoxe de lemn din Mureş

 O cetate plină de istorie…

Biserica din Rotbav a fost ridicată în jurul anului 1250, în stil romanic. A fost fortificată în secolul al XV-lea şi împrejmuită mai apoi de zidurile unei cetăţi fortificate tipic săsească. Este una dintre cetăţile de acest fel care conservă în stare bună zidurile sale. Fortificaţia oferea loc pentru magazii, ateliere, grajduri, o bucătărie comună, o crescătorie de albine, însă acestea au fost distruse în urma atacurilor şi a incendiilor care au cuprins cetatea. Intrarea în cetate era apărată de turnul porţii, în care se afla şi administraţia oraşului, cu o celulă pentru prizonieri sau condamnaţi. Aceasta poate fi văzută chiar şi în zilele noastre.

image

Cetatea din Rotbav fost utilizată de către generalul Giorgio Basta drept refugiu în anul 1602, când a fost asediat fără succes de către principele Transilvaniei, Gabriel Bathory. Pagubele au fost imense, în mare parte şi din cauza faptului că cele mai multe construcţii erau din lemn. Aşezarea şi cetatea au fost reconstruite ulterior din piatră.

Turnul de poartă distrus în 1603 a fost construit către interior, faţada sa principală fiind aliniată zidului de incintă. Similar s-a înălţat turnul de sud-est, pe a cărui faţadă era vizibil în secolul al XIX-lea anul 1522. În secolul al XIX-lea, s-a dărâmat latura de est a zidului pentru construirea casei parohiale, care se păstrează şi astăzi în bune condiţii.

Click aici pentru continuare