O armă inedită dezvoltată de industria românească de apărare în anii 1970
În a doua jumătate a anului 2022, în colecția Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” au intrat peste 300 de piese de armament, artilerie, aviație și tehnică provenite de la Centrul de Studii Militare de la Clinceni. Majoritatea pieselor au fost produse de industria națională de apărare și o parte sunt modele prototip, experimentale sau de preserie (seria zero). Exemplarele sunt în stare foarte bună, cu întregul complet de accesorii.
Dintre piesele nou intrate în colecție, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” prezintă pe pagina de Facebook a instituției un model de armă de concepție și producție românească, Aruncătorul de Grenade Incendiare AGI 3x40, o armă cu un aspect demn de filmele postapocaliptice. Dezvoltată de Centrul de Cercetări Științifice de Chimie Militară, arma a intrat în dotarea armatei în anul 1974, urmând să înlocuiască treptat aruncătoarele de flăcări convenționale, cu lichid și gaz sub presiune. Aruncătorul AGI 3x40 a fost adoptat în anii ‘80 și de alte două țări ale Pactului de la Varșovia: Republica Populară Ungară și Republica Democrată Germană.
În ciuda similitudini estetice a tuburilor lansatoare și a loviturilor cu aruncătoarele AG-2 și AG-7, AGI 3x40 nu este o armă gândită să distrugă blindate, loviturile neavând încărcătură cumulativă, ci o încărcătură exploziv-incendiară pentru nimicirea forței vii expuse, a vehiculelor și a aparatelor de zbor aflate la sol. Aruncătorul este dezvoltat prin combinarea elementelor de la aruncătoarele de grenade AG-2 și AG-7: țevile cu calibrul de 40mm, drepte, de la aruncătorul AG-2 iar aparatul optic de la AG-7 (similar ca formă, dar obiectivul este marcat diferit).
De asemenea, configurația loviturilor și felul în care acestea se pregătesc și se încarcă este similar cu sistemul lansatoarelor AG-2. Darea focului se execută electric, diferit de aruncătoarele de model sovietic unde darea focului se executa mecanic, cu un percutor aflat pe mâner. La gura țevilor se observă două terminale în care se conectează lovitura. La fiecare apăsare pe trăgaci este generată tensiunea de 5V necesară inițierii. Darea focului se face succesiv, pe mâner existând un indicator rotativ care arată care este următoarea țeavă ce va lansa. Cele trei lovituri se pot lansa la nevoie în cca. 2 secunde.
Caracteristici: diametrul țevilor: 40 mm; lungime țevi: 958 mm; diametrul țevilor: 40 mm; greutatea fără lovituri: 10 kg, încărcat: 15 kg; bătaia eficace: 200 m, bătaia maximă: 500 m; viteza inițială a loviturii: 90 m/s; greutate lovitură: 1,63 kg.
Arma este dotată cu curea de transport, capace pentru țevi, geanta de transport a aparatului optic, o geantă portlovituri (a 6 lovituri), ștergător pentru țevi, cutie pentru unsoare, cheie-șurubelniță, și dispozitiv de reglare a aparatului optic.
Deși original din punct de vedere al concepției și realizării, Aruncătorul de Grenade Incendiare AGI 3x40 a rămas doar o probă a capacităților tehnologiei militare românești, fiind depășit de noile concepte ale războiului modern care utilizează mijloace de luptă și de distrugere de la distanță extrem de sofisticate.