Nicolae Mavrogheni, galiongiul ajuns domnitor  jpeg

Nicolae Mavrogheni, galiongiul ajuns domnitor

├Än mai 1786, un alai pompos ├«l aducea la Bucure┼čti pe Nicolae Mavrogheni, ca nou domn al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. Scurta sa domnie, ├«ncheiat─â prin decapitarea domnitorului patru ani mai t├órziu, de c─âtre st─âp├ónii lui otomani, pe c├ónd ├«┼či c─âuta sc─âparea pe malul bulg─âresc al Dun─ârii, r─âm├óne una dintre cele mai controversate, iar Mavrogheni, una dintre cele mai excentrice figuri care au populat, mai mult sau mai pu┼úin efemer, palatele puterii ├«n spa┼úiul rom├ónesc. 

Tehnic, nici nu era un fanariot. N─âscut ├«n Insula Paros, a cunoscut ascensiunea ├«n flota otoman─â, de unde ┼či porecla de galiongiu, de la galion. Nu era din Fanar ┼či nici nu apar┼úinea familiilor grece┼čti din vestitul cartier al Constantinopolului. Dar cu protec┼úie ├«nalt─â ┼či cu promisiuni ┼či mai ame┼úitoare de bani, a reu┼čit s─â ob┼úin─â mult r├óvnitul firman, ajung├ónd s─â conduc─â o ┼úar─â despre care nu ┼čtia nimic, dar avea clar ├«n minte strategia de urmat.

Pe de o parte, s─â se dea cu poporul ├«mpotriva boierilor, pe de alta, s─â stoarc─â tot ce se putea stoarce folosind toate mijloacele posibile. Excentricit─â┼úile sale nu au trecut neobservate de c─âl─âtorii str─âini ajun┼či pe meleagurile dun─ârene ├«n acele vremuri, dar nu au l─âsat o impresie bun─â. Faptul c─â ┼či-a f─âcut calul clucer ┼či i-a amenajat o camer─â la palat nici nu avea cum s─â produc─â cine ┼čtie ce imagine favorabil─â. Nici m─âcar plimb─ârile cu tr─âsura tras─â de cerbi cu coarnele aurite nu puteau avea alt efect.

A construit ci┼čmele ├«n Bucure┼čti, un lucru de laud─â, ┼či a l─âsat bucure┼čtenilor obiceiul de a se aduna la chio┼čcul ┼či f├ónt├óna ridicate ├«n locul ce va deveni principala destina┼úie a protipendadei de mai t├órziu, celebra ┼×osea. Unii i-au remarcat talentul organizatoric, al┼úii, talentele militare, pentru al┼úii a fost un tiran, un nou Caligula, un bandit sau un om formidabil. Ceea ce i-a lipsit lui Mavrogheni a fost interesul unui mare scriitor pentru via┼úa sa. Ar fi ajuns mult mai cunoscut dec├ót este ast─âzi. Un personaj complex ├«ntr-o istorie tumultuoas─â ├«n care mirajul tronului, al banilor ┼či al puterii nem─âsurate i-a dus pe mul┼úi s─â-┼či piard─â capul, la propriu.

Acest articol a fost publicat în numărul 233 al revistei Historia, disponibil în format digital pe paydemic.com.

simeon stalpnicul png