Mormintele fastuoase ale aristocraţilor traci jpeg

Mormintele fastuoase ale aristocraţilor traci

Cele mai spectaculoase descoperiri ale arheologiei tracice sunt mormintele aristocratice. Mai-marii tracilor se ├«ngropau ├«n morminte fastuoase, care ne st├órnesc ╚Öi ast─âzi uimirea ╚Öi admira╚Ťia. Ansamblul acestor morminte ÔÇô impresionante prin num─ârul lor, prin arhitectur─â ╚Öi prin opulen╚Ťa obiectelor depuse ├«n ele, prin ritualurile complicate ╚Öi misterioase din jurul celui mort ÔÇô a reprezentat un adev─ârat fenomen cultural, unic ├«n Europa. Cercet─ârile ultimelor patru decenii au confirmat c─â mormintele tracilor, ├«n ansamblul lor, sunt cele mai bogate din ├«ntreaga Antichitate european─â ÔÇô ╚Öi aceasta, ├«n condi╚Ťiile ├«n care o mul╚Ťime de alte morminte au fost distruse, jefuite, pierdute de-a lungul celor 2.300 de ani scur╚Öi de atunci.

Uneori, sub o movil─â aveau loc mai multe ├«nmorm├ónt─âri, de regul─â ale membrilor aceleia╚Öi familii. Camerele funerare erau acoperite ├«n diverse moduri, de la acoperi╚Öuri plate, cu grinzi de lemn, p├ón─â la bol╚Ťi complicate din blocuri de piatr─â cioplit─â, adev─ârate opere de inginerie ╚Öi arhitectur─â. 

├Än camerele funerare se g─âseau paturi cioplite ├«n piatr─â ╚Öi pictate, pe care erau a╚Öeza╚Ťi defunc╚Ťii. De jur-├«mprejur, pe podea sau ag─â╚Ťate ├«n cuie b─âtute ├«n pere╚Ťi, erau a╚Öezate depunerile funerare: ╚Ťes─âturi scumpe, arme, podoabe, vase de uz ritualic sau cu hran─â, din ceramic─â, bronz sau metale pre╚Ťioase. Aproape niciodat─â nu lipseau dou─â-trei amfore cu vinuri grece╚Öti. Camera funerar─â avea u╚Öi precum cele ale unui templu, dar cioplite ├«n piatr─â. ├Än afara camerei funerare se sacrificau doi-trei cai (calul de c─âl─ârie ╚Öi cei ├«nh─âma╚Ťi la car) ╚Öi cel pu╚Ťin un c├óine de v├ón─âtoare. Harna╚Öamentele cu aplice bogate erau uneori l─âsate pe cai, dar cel mai adesea erau depuse l├óng─â defunct.

Morm├óntul cu cariatide de sub Ginina Moghila este unul dintre cele mai spectaculoase morminte tracice cu cavou de piatr─â descoperite ├«n necropola de la Sborianovo/Sve╚Ötari, ce se ├«ntinde ├«n jurul a╚Öez─ârii getice ÔÇô probabil anticul Helis. A fost descoperit ├«n 1982 ╚Öi, ├«n scurt timp, a fost ├«nscris ├«n Patrimoniul Mondial UNESCO. Ceea ce d─â unicitate acestui morm├ónt sunt cariatidele (statui de femei, pe post de coloane) din camera funerar─â. 

Camerele funerare ale morm├óntului tumular princiar de la Sve╚Ötari (Bulgaria). A fost descoperit ├«n 1982 ╚Öi, conform istoricilor, a fost datat la ├«nceputul veacului al III-lea ├«.Chr. Decora╚Ťia extrem de bogat─â, precum ┼či cele zece cariatide pictate la origine au dus la introducerea acestui monument pe Lista patrimoniului mondial UNESCO (┬ę Humanitas, 2021)

mormant Svestari jpg jpeg

Deasupra patului funerar se afl─â desenul schi╚Ťat ├«n c─ârbune, nefinalizat, care-l zugr─âve╚Öte pe defunct, c─âlare, primind o cunun─â de la o zei╚Ť─â, tem─â preluat─â de la macedoneni. Morm├óntul a fost datat cu destul─â certitudine ├«n deceniul 270-260 ├«.Chr. ÔÇô contemporan cu Dromihete. De aceea, unii istorici au emis ipoteza c─â morm├óntul ar putea apar╚Ťine regelui ge╚Ťilor, ucis c├óndva ├«n timpul invaziei celtice.

Un alt morm├ónt tumular din lumea ge╚Ťilor, dar aflat pe teritoriul Rom├óniei, ├«n nordul Dobrogei, a fost descoperit la Agighiol, ├«n 1931, de c─âtre un localnic, care l-a ╚Öi distrus ├«n ├«ntregime. Acesta primise aprobare s─â extrag─â piatr─â cioplit─â din tumul, de╚Öi se ╚Ötia c─â este un monument antic ╚Öi ├«nc─â din acea epoc─â existau legi de protec╚Ťie a patrimoniului istoric. 

Tracii de la nordul marelui fluviu se aflau ├«ntr-o periferie a lumii tracice. Aristocra╚Ťii ge╚Ťi care locuiau ├«n aceste ╚Ťinuturi (Muntenia, Oltenia, Moldova) nu au avut puterea ╚Öi nici mijloacele tracilor odrizi din sudul Balcanilor. La Peretu (Teleorman) a fost descoperit ╚Öi cercetat un morm├ónt tumular al unui aristocrat nord-dun─ârean foarte bogat. Doar c─â acesta nu a avut condi╚Ťiile de a ridica un cavou de piatr─â. Ritualul de ├«nmorm├óntare a implicat incinerarea pe locul viitorului tumul a unui car luxos cu patru ro╚Ťi, f─âr─â defunct, ╚Öi sacrificarea ritual─â a cel pu╚Ťin trei cai ╚Öi trei c├óini.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Ge╚Ťii ├«n istorieÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 239 al revistei Historia, disponibil ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â AcumCump─âr─â Acum

coperta historia 239 jpg jpeg

Foto sus: Morm├óntul tracic de la Sve╚Ötari (┬ę Interact-Bulgaria / Wikimedia Commons)