Mona Lisa, una dintre cel mai bine păzite opere de artă din toate timpurile jpeg

Mona Lisa, una dintre cel mai bine păzite opere de artă din toate timpurile

📁 Istoria unui tablou
Autor: Nicoleta Zaharia

Portretul „Mona Lisa” realizat de artistul italian Leonardo da Vinci, considerat o capodoperă arhetipală a Renașterii italiene, a avut un destin destul de zbuciumat, în special în ultimul secol, devenind una dintre cel mai bine păzite opere de artă din toate timpurile.

Protejată de sticlă antiglonț

Sticla antiglonț e folosită pentru a proteja pictura de posibilele acte de vandalism. Această sticlă ranforsată s-a dovedit extrem de utilă atunci când, în aprilie 1974, în timp ce tabloul era expus la Muzeul Național Tokyo, o femeie l-a stropit cu vopsea roșie în semn de protest faţă de eșecul muzeului de a facilita accesul persoanelor cu dizabilități. Cu ceva ani înainte, în decembrie 1956, vizitatorul bolivian Ugo Ungaza Villegas a aruncat o piatră în pictură, în timp ce era expusă la Luvru. A făcut-o cu o forță atât de mare încât a spulberat geamul de sticlă și a dislocat un fir de pigment lângă cotul stâng, Aceasta după ce, câțiva ani mai devreme, un bărbat decupase pânza cu o lamă de ras și încercase să o fure. În 2009, o rusoaică a stropit-o cu o ceașcă de ceai, deoarece i se refuzase cetățenia franceză.

Un lucru e cert: „Mona Lisa” deține recordul mondial pentru cea mai scumpă evaluare pentru asigurare: 100 de milioane de dolari în 1962 (echivalentul a 660 de milioane de dolari în 2019).

Curățată prima dată în urmă cu 200 de ani

Prima și cea mai extinsă curățare, revopsire și retușare documentată a picturii datează din 1809 și a fost întreprinsă de Jean-Marie Hooghstoel, responsabil pentru restaurarea picturilor galeriilor Muzeului Napoléon. Prin tehnicile de recondiţionare a operelor de artă, a fost îndepărtată partea superioară a stratului de vopsea, rezultând un aspect decolorat al figurii personajului.

Spre deosebire de fresca pictată de Leonardo da Vinci pe peretele mănăstirii Santa Maria delle Grazie, „Gioconda” a supraviețuit istoriei mult mai bine. O comisie internațională convocată în 1952 menționa că „lucrarea se află într-o stare remarcabilă de conservare”. Acest lucru se datorează faptului că nu a fost niciodată complet restaurată, aşadar, starea actuală este rezultatul unei varietăți de tratamente de conservare corect administrate şi al precauţiei restauratorilor.

Mona Lisa GettyImages 80912841  jpg jpeg

„Mona Lisa“ se întoarce la Muzeul Luvru din Paris în ianuarie 1914. Fusese furată în 1911 de Vincenzo Peruggia, un angajat al muzeului, care a ținut-o în apartamentul său timp de doi ani

În zilele noastre, capodopera este păstrată în condiții stricte, cu o climă controlată, înăuntrul unei vitrine protejate cu sticlă antiglonț. Umiditatea este menținută la 50% ± 10%, iar temperatura nu depăşeşte valorile de 18-21°C. Pentru a remedia deformarea și umflarea ramei în urma depozitării picturii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și pentru a pregăti pânza în vederea mutării la diferitele expoziții, tabloului i-a fost montat în 1951 un cadru flexibil de stejar cu traverse de fag.

Retușuri ușoare cu lac

În 1906, restauratorul Muzeului Luvru, Eugène Denizard, a efectuat retușuri în acuarelă pe zonele stratului de vopsea afectate de o fisură în pânză. Acesta a revopsit și marginile imaginii cu lac, pentru a masca zonele care fuseseră acoperite inițial de o ramă mai veche. În 1913, Denizard a fost angajat din nou să lucreze la „Mona Lisa”, curățând de data aceasta imaginea fără solvent și retușând doar cu acuarelă. În 1952, stratul de lac dat peste fundal a fost uniformizat. După ce a fost lovită cu piatra, în 1956, restauratorul Jean-Gabriel Goulinat a fost cel care a repictat cu acuarelă zona cotului stâng, afectată de actul de vandalism.

Mona Lisa GettyImages 544243882 jpg jpeg

Mai multe rame

„Mona Lisa” a avut mai multe rame decorative diferite în istoria sa. În 1909, colecționarul de artă Comtesse de Béhague a dat portretului cadrul actual, o operă din epoca Renașterii, în concordanță cu perioada în care a fost realizată de către Da Vinci. Marginile picturii au fost tăiate cel puțin o dată pentru a încadra pictura, fără să fie afectată nicio parte a stratului original de vopsea.

Infestare cu insecte

În 1977, o infestare cu insecte a fost descoperită în partea din spate a pânzei din cauza traverselor instalate pentru a împiedica deformarea picturii. Aceasta a fost tratată pe loc cu tetraclorură de carbon și mai târziu cu oxid de etilenă, ca măsură preventivă.

La cea de-a 500-a comemorare a morții lui Leonardo da Vinci, Muzeul Luvru a organizat cea mai mare expoziție cu lucrări ale artistului. Din cauza interesului exagerat al vizitatorilor, „Mona Lisa” nu a putut fi expusă, rămânând în galeria construită special pentru a fi protejată.

Acest fragment face parte din articolul „Drumul anevoios al restaurării capodoperelor: de la Cina cea de Taină la Marele Zid Chinezesc”, publicat în numărul 235 al revistei Historia, disponibil în format digital pe paydemic.com.

Cumpără acum!
Cumpără acum!