Moda britanică în secolul al XVII lea jpeg

Moda britanică în secolul al XVII-lea

­čôü Istoria Modei
Autor: Andreea Lup┼čor

Hainele pe care le purt─âm conteaz─â foarte mult ├«n zilele noastre. Alegerea unei ╚Ťinute pentru interviu sau pentru o ├«nt├ólnire presupune o preg─âtire atent─â. ╚śi ├«n Anglia Tudorilor sau Stuar╚Ťilor hainele erau importante, iar via╚Ťa cotidian─â a femeilor era uneori influen╚Ťat─â de hainele pe care le purtau, mai ales la Londra, ora╚Ö care devine, la 1700, cel mai mare centru urban din Europa.

├Än 1616, Thomas Tuke a publicat un pamflet numit A treatise against painting and tincturing of men an women, ├«n care se pl├óngea c─â englezoaicele mergeau cel pu╚Ťin o dat─â pe an la Londra, de╚Öi acolo nu aveau nimic altceva de f─âcut dec├ót s─â ├«nve╚Ťe o mod─â nou─â.

Una din principalele atrac╚Ťii londoneze era varietatea oportunit─â╚Ťilor de cump─âr─âturi. ├Än timpul domniei Elisabetei, negustorii englezi ├«ncep s─â importe nenum─ârate materiale, vopsele ╚Öi textile, astfel c─â hainele au devenit mai variate ╚Öi mai colorate. Majoritatea p├ónzelor ╚Öi dantelelor venea din Italia ╚Öi din ╚Ü─ârile de Jos, dar de la sf├ór╚Öitul secolului al XVII-lea ├«ncep s─â fie aduse ╚Öi produse mai exotice.

Femeile aveau deci o mare varietate de materiale din care să aleagă, și exista și o gamă largă de accesorii disponibilă. Acestea erau nu doar decorative, ci și practice. Spre exemplu, gluga devine foarte populară în rândul femeilor, căci astfel ele puteau umbla prin oraș fără să fie recunoscute. Multe femei își personalizau hainele prin adăugarea de dantelă, funde sau broderii.

Hainele puteau fi cump─ârate din locuri diferite. Femeile bogate ├«╚Öi f─âceau cump─âr─âturile la Royal Exchange sau la New Exchange, dar croitori sau pantofari existau prin tot ora╚Öul. Pe m─âsur─â ce industria hainelor se dezvolta, au ap─ârut haine la pre╚Ťuri mult mai accesibile. Dar multe femei ├«╚Öi f─âceau singure hainele sau le cump─ârau la m├óna a doua. Majoritatea acestor haine second-hand erau furate, iar furtul din magazine ├«n r├óndul femeilor devine o problem─â serioas─â ├«n ultimele decenii ale secolului al XVII-lea.

Femeia londoneză, cea mai bine îmbrăcată femeie din Occident

Femeile din Londra erau considerate a fi mai pricepute ├«n ale modei ╚Öi mai bine ├«mbr─âcate dec├ót cele din provincie, ╚Öi se spunea c─â atunci c├ónd mergeau ├«n vizit─â la ╚Ťar─â ├«╚Öi luau cele mai bune haine la ele pentru ca prietenii de acolo s─â le admire. C─âl─âtorii din alte ╚Ť─âri au l─âsat ├«n urm─â comentarii pozitive cu privire la ╚Ťinutele femeilor din ora╚Öe. Spre exemplu, ├«n 1562 italianul Alessandra Magno observa c─â femeile purtau rochii dantelate p├ón─â la g├ót, ar─ât├ónd foarte gra╚Ťioase. Sau olandezul William Schellinks scria ├«n 1662 c─â a fost la o plimbare prin Hyde Park, unde a v─âzut cele mai frumoase rochii.

Purtarea unor haine potrivite pentru diverse ocazii era ╚Öi atunci ceva foarte important. Femeile muncitoare trebuiau s─â aib─â un set de haine practice, informale, pentru uzul zilnic, dar sigur ├«╚Öi doreau s─â aib─â ╚Öi haine speciale pe care s─â le poarte la ocazii deosebite. ├Än 1660, Elizabeth Pepys, so╚Ťia faimosul Samuel Pepys, ╚Öi-a schimbat hainele ├«nainte s─â mearg─â ├«n vizit─â la un prieten. ├Än mai 1684, Joan Kirk refuz─â s─â mearg─â cu so╚Ťul ├«n vizit─â la un v─âr deoarece nu avea haine care s─â fie ÔÇŁsuficient de bune pentru a merge ├«n vizit─âÔÇŁ.  

preview jpg jpeg

Acest gen de pantof era foarte la modă în perioada 1670-1680

Unul dintre motivele principale pentru care tinerele ├«╚Öi doreau s─â se ├«mbrace bine era pentru a atrage astfel aten╚Ťia unor posibili so╚Ťi. ├Än anii 1670, Hanna Woolley a scris o carte de sfaturi pentru femeile tinere care doerau s─â-╚Öi g─âseasc─â un b─ârbat, ├«n care spune c─â hainele potrivite pot da mai mult─â frumuse╚Ťe.

Care erau trendurile în secolul XVII?

├Än timpul secolului al XVII-lea, martorii surprind ├«n jurnale unele trenduri care se transform─â ├«n adev─ârate manii colective. Spre exemplu, femeile purtau p─âl─ârii cu boruri foarte largi sau coafuri extrem de complexe cu multe funde. Morali╚Ötii n-au ├«nt├órziat ├«n a condamna aceste trenduri, unii sus╚Ťin├ónd c─â tinerele vor ajunge s─â se prostitueze pentru a-╚Öi permite noua coafur─â. ├Änregistr─ârile juridice relev─â faptul c─â prostituatele londoneze (cele de lux) erau printre cele mai bine ├«mbr─âcate femei din ora╚Ö. Ele primeau haine pentru a atrage clien╚Ťi ╚Öi multe dintre ele primeau de la ace╚Ötia haine ca ╚Öi plat─â pentru serviciile oferite.

Ca ╚Öi ├«n zilele noastre, pentru femeile din Anglia secolelor XVI-XVII ╚Ťinutele erau importante deoarece trebuiau s─â arate, la o simpl─â privire, statutul social ╚Öi moralitatea purt─âtorului. Totu╚Öi, de multe ori se ├«nt├ómpla ca hainele femeilor din r├óndul aristocra╚Ťiei s─â nu difere cu mult de cele ale prostituatelor de lux.

Sursa: http://www.historyextra.com/