Mitul Germany first - adică distrugerea Germaniei Naziste ar fi fost prioritatea celui de-al Doilea Razboi Mondial
Aliaţii au hotărât să acorde mai multă atenţie statului european deoarece putea să fie atacat concentric de către cele trei mari puteri. Hotărârea luată în comun de către preşedintele american şi premierul englez a rămas în istoriografie şi a stat la baza planurilor de ofensivă din 1942. Teoria nu stă în picioare, chiar dacă pare solidă.
SUA avea doar planuri pentru neutralizarea Japoniei şi acorda resurse nelimitate pentru frontul din Pacific. Tăvălugul pregătirilor începuse cu mult înaintea declanşării războiului mondial. Planurile de înarmare prevedeau construirea de portavioane de mare capacitate şi acestea nu puteau să fie folosite împotriva Germaniei sau pentru escortarea convoaielor. Nu foloseşti aurul pentru mărunţiş. În 1941 erau concentrate trei mari portavioane (Saratoga, Lexington şi Enterprise). Tot spre vest erau îndreptate şi nouă cuirasate din cele 17 existente. Opt aşteptau ordin de ofensivă în baza de la Pearl Harbor. Crucişătoarele grele erau în număr de 18 şi 13 unităţi erau desfăşurate în Pacific în poziţii din cele mai avansate. Toate aceste tipuri de nave nu aveau ce să caute în Europa decât pentru rolul de sprijinire a debarcărilor.
Chiar după ce s-a luat decizia Germany first, pregătirile militare spre Japonia au funcţionat. Planurile iniţiale au fost dereglate de ofensiva niponă, dar ceva tot a mai rămas. Trupele americane au debarcat în Africa de Nord în noiembrie 1942, dar Noua Caledonie şi insula Guadalcanal au fost ocupate până-n august 1942. Construcţiile navale au vizat în mod deosebit imperiul asiatic, marile portavioane de escadră neavând legătură cu minuscula flotă germană sau cu submarinele.
Imperiul asiatic a durat mai mult decât Germania nu pentru că avea o capacitate mai bună de rezistenţă sau datorită distanţelor, ci datorită conflictelor la nivel de comandament în tabăra americană. Erori de planificare şi de execuţie au întârziat ceea ce fusese stabilit cu mult înainte de 1939.